Od:
Do:

OTVORENJEM IZLOŽBE „PRATILI VAS ANĐELI“ ZAPOČELI IX. DANI SLUŽBENICE BOŽJE MARICE STANKOVIĆ

OTVORENJEM IZLOŽBE „PRATILI VAS ANĐELI“ ZAPOČELI IX. DANI SLUŽBENICE BOŽJE MARICE STANKOVIĆ NOVI MAROF, 26. 8. 2021.

Deveti po redu Dani službenice Božje Marice Stanković i ove godine organizirani su na području grada novog Marofa te Župe sv. Vida i sv. Jurja u Mađarevu odakle ova službenica Božja vuče svoje korijene. I premda se Marice Stanković spominjemo 8. listopada, radi epidemiološke neizvjesnosti najesen, ovogodišnji Dani službenice Božje Marice Stanković održavaju se posljednji vikend u kolovozu.

Dani su započeli u četvrtak 26. kolovoza u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu otvorenjem izložbe pučkih sakralnih predmeta pod nazivom "Pratili vas anđeli".

"Ideja za ovu izložbu nastala je iz pozdrava Marice Stanković. Naime, ona je sve svoje drage ljude, suradnike, pa i djecu koju je podučavala u svojim školama uvijek na kraju zajedničkih druženja pozdravljala riječima pratili vas anđeli", rekao nam je etnolog Tibor Martan, organizator Maričinih Dana.
 
Ručni radovi „naših baka“ s motivima anđela – srce izložbe

Novomarofski kraj specifičan je po tome što su bake i prabake bile vješte u izradi ručnog rada, pojašnjava nam nadalje Martan, a ono što je karakteristika i nadovezuje se na službenicu Božju Maricu Stanković je to da ti tekstilni predmeti obiluju motivom anđela. Upravo ti tekstilni predmeti središte su odnosno srce ove izložbe koja se potom širi u krugovima.

„Izložene su  različite tiskane svete slike koje su bile u seljačkim kućama naših baka i prabaka, a zadnji, ujedno najveći krug izložbe prikazuje kako su današnji suvremeni umjetnici, likovnjaci koji djeluju na području grada Novog Marofa i Šire doživjeli anđele te kako ih oni interpretiraju svojim slikama“, rekao je Martan.

Osim suvremenih umjetnika, umjetnička djela za izložbu su donirali pojedinci, obitelji te Udruge s područja Novog Marofa i Mađareva.
 
Marica Stanković – učiteljica u Zagorju

U programu otvorenja izložbe posjetiteljima se obratio i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Članice KUD-a Prigorje izvodile su pučke napjeve, a o službenici Božjoj Marici Stanković kao učiteljici u Zagorju govorio je vlč. Josip Drvoderić. Naime, kao dugogodišnji župnik u Donjoj Voći te proučavajući lokalnu povijest Župe, vlč. Drvoderić susretao se s imenom Marija Vragović. S vremenom je pak, čitajući školsku spomenicu i dokumente iz župnog arhiva, shvatio da se radi o Marici Stanković koja mu je već otprije bila poznata iz Zagreba, posvjedočio nam je vlč. Drvoderić te nam rekao što njega osobno oduševljava kod službenice Božje Marice Stanković.

„Oduševljava me taj njezin stav da sveto evanđelje treba unijeti u sve pore društva. Kao mlada učiteljica, ona će i sama htjeti svoj život prožeti evanđeljem, a onda i te evanđeoske vrednote prenijeti i onim naraštajima kojima je bila poslana.“, poručio jevlč. Drvoderić.
Govoreći o sl. Božjoj Marici Stanković kao učiteljici, vlč. Drvoderić je rako da „valja primijetiti kako je duhovni vjerski život na Voći uznapredovao s dolaskom mlade učiteljice Marije Vragović. Iako je na Voći bila tek dvije godine, upravo je u živosti vjerskih društava i bratovština Marija Vragović – Marica Stanković ostavila najvećeg traga. Kao učiteljica, svojim uzornim kršćanskim životom, pobudila je mnoga duhovna zvanja.“
Službenica Božja Marica Stanković u Varaždinskoj je biskupiji kao učiteljica djelovala u Sračincu, Donjoj Voći i Čakovcu.
 
Poruka života službenice Božje Marice Stanković današnjem vjerniku

Na otvorenju izložbe bila je i Blanka Pavlović, voditeljica svjetovne Ustanove "Suradnice Krista Kralja", prvog svjetovnog instituta u Hrvatskoj kojeg je utemeljila službenica Božja Marica Stanković. Poručila je kako je "Marica bila stvarno u svome vremenu primjer vjernika, onog koji zaista svjedoči svoju vjeru na svaki način, a kao što znate, ona je zasvjedočila i svojim životom. Koliko puta su i drugi znali reći ma ona je pravi anđeo. A ona je uvijek popratila i druge tako: pratili te anđeli. Marica je, znači, dala ono pravo mjesto anđelima koje oni imaju u našoj vjeri.“

„Marica Stanković doista je jedan lik u kojem se može vidjeti uzor za svakodnevicu i to ne strogo samo za učiteljski poziv, nego i u majčinstvu, i u doista svakodnevnim situacijama, kad god imate susret i s djecom, i odraslima. Osobno kao vjeroučiteljica i kao majka koja imam nekoliko mjeseci godišnje svakodnevne susrete sa stotinama djece, doista u Marici mogu prepoznati uzor.“ posvjedočila nam je posjetiteljica izložbe, vjeroučiteljica Marina Krbot.

Izložbu "Pratili vas anđeli", moguće je besplatno razgledati u kulturnom centru Novi Marof do 8. rujna. Organizatori izložbe kao i cijele manifestacije su Župa sv. Vida i sv. Jurja – Madžarevo, Gradska knjižnica i čitaonica „Novi Marof“ te Kulturno-umjetnička udruga „Magda i Luisa“.
Deveti dani službenice Božje Marice Stanković nastavljaju se u subotu 28. kolovoza recitalom duhovne poezije u Kamenoj Gorici od 16.30 sati te koncertom duhovne glazbe i svetom misom zadušnicom za Maricu Stanković u župnoj crkvi u Mađarevu s početkom u 19 sati.Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika