Od:
Do:

Otkrivena spomen-ploča mons. Đuri Kokši u Molvama

Otkrivena spomen-ploča mons. Đuri Kokši u MolvamaMOLVE, 14.8.2022.

Trećega dana trodnevnice uoči svetkovine Velike Gospe i na blagdan sv. Maksimilijana M. Kolbea, 40. obljetnicu od proglašenja svetim toga sveca, u Marijinu svetištu u Molvama u nedjelju, 14. kolovoza otkrivena je spomen-ploče na rodnoj kući mons. Đure Kokše.

Prisutni načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan i o. Zdravko Tuba otkrili su spomen-ploču koju je blagoslovio o. Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Dio je ovo programa obilježavanja Godine biskupa Đure Kokše. U sklopu proslave Dana Općine Molve, 7. kolovoza 2022., počasnim građaninom Općine Molve proglašen je biskup Đuro Kokša – posthumna nagrada za cjeloživotno duhovno i kulturno stvaralaštvo te doprinos stvaranju izuzetne nematerijalne baštine općine Molve.

Euharistijsko slavlje na vanjskom dijelu svetišta kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske predslavio je o. Zlatko Vlahek, tajnik Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca uz koncelebraciju o. Miljenka Hontića, provincijalnog ministra i o. Zdravka Tube, župnika i čuvara svetišta.

,,Dolazimo na ovu najveću marijansku svetkovinu u ovo drago nam svetište, da se obogatimo susretom s Bogom preko Majke Marije. I svake godine, kao da nas srce vuče da dođemo ovdje, u marijansko svetište, da se Bogom obogatimo”, kazao je na početku svoje propovijedi o. Vlahek. Govoreći o Marijinu primjeru osjetljivosti za bližnje te Kolbeovu darivanju života za oca obitelji propovjednik je završio riječima: ,,Želimo se nahraniti i napojiti u ovoj Marijinoj oazi, učiti iz primjera Marije, Elizabete i sv. Maksimilijana Kolbea, kako bismo i mi bili oni koji grade mostove dijaloga, pozitivnog gledanja drugog čovjeka, u poštovanju i čistoj ljubavi; da bismo u naš dom obitelji bili dostojni primiti Mariju i Krista Boga te boreći se poput sv. Maksimilijana Kolbea protiv svakog individualizma i indiferentnosti, zadobili blagoslov i mir.”

Nakon euharistijskog slavlja slijedila je svečana procesija sa svijećama uz čudotvorni kip Majke Božje Molvarske.

U proslavi su sudjelovali hodočasnici iz Virja, Miholjanca, Donjih Mosti, Gole i Hlebina koji tradicionalno pješice hodočaste u ovo Marijino svetište.

Mons. dr. Đuro Kokša (Molve, 17. 5. 1922. – Zagreb, 26. 11. 1998.) zaslužni je hrvatski katolički svećenik, teolog, crkveni povjesničar i kanonist, „jedna od najučenijih osoba hrvatske Katoličke crkve 20. stoljeća“ (S. Razum), dugogodišnji rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, pomoćni biskup zagrebački te veliki štovatelj umjetnosti i kulture, koji je učinio „Crkvu prisutnom u kulturi i kulturu prisutnom u Crkvi“ (I. Golub).Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika