Od:
Do:

Osnovano Biskupijsko povjerenstvo za sinodalni hod u Varaždinskoj biskupiji

Osnovano Biskupijsko povjerenstvo za sinodalni hod u Varaždinskoj biskupijiVARAŽDIN, 12.11.2021.
Varaždinski biskup Bože Radoš osnovao je Biskupijsko povjerenstvo za sinodalni hod u Varaždinskoj biskupiji, imenovao povjerenika i članove Povjerenstva, koje se sastalo na inicijalnom sastanku u petak, 12. studenoga u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu.

Biskupijskim povjerenikom imenovan je preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler, a tajnikom Povjerenstva vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik. Zajedno s njima Povjerenstvo čine s. M. Emanuela Pečnik, SMI, Mirjana Dukić, Rahela Mikec i Luka Šopar.

Nakon molitve za Sinodu sv. Izidora Seviljskog, na početku sastanka Povjerenstva biskup Bože Radoš pozdravio je prisutne članove te uputio nekoliko poticaja: „Čitava je Crkva, prema papinoj želji, krenula na zajednički put. Papa želi da svi vjernici dožive da živjeti u Crkvi znači 'biti zajedno na putu'. Poziva nas zajedno hoditi, biti, razgovarati, slušati. Osobito ističe dvije dimenzije slušanja; prva je naš put prema Bogu, a druga se odnosi na naše međusobno slušanje. Te dvije dimenzije stapaju se u jedno osluškivanje koje postaje prostor za razlučivanje – tako se nalazi pravi put. Isus je našao put do svakoga. Upravo, papa nas potiče da ovim sinodalnim hodom nastojimo doći do svakoga, do marginaliziranih, drugačijih, različitih...“ Potom je biskup članovima Povjerenstva podijelio dekrete, istaknuo različitosti samih članova i skupine koje na svojevrstan način predstavljaju te im zaželio blagoslovljen zajednički rad.

Biskupijski povjerenik preč. Košćak u svom uvodu rekao je kako je sinoda ponajprije duhovni proces te da je osluškivanje njezina metoda i postavio pitanje, koje postavlja i sinoda: koliko nam je važno slušanje, imamo li vremena, želimo li čuti jedni druge... Izdvojio je kako cilj sinode nije riješiti postojeće probleme, nego u njoj treba prepoznati priliku da izađemo iz sebe i uključimo i čujemo druge.

Na sastanku se razgovaralo o oblikovanju biskupijskog sinodalnog hoda. Raspravljalo se o održavanju sinode na župnim razinama te o mogućim susretima određenih skupina na biskupijskoj razini. Članovi su iznijeli svoje ideje, prijedloge i snove te dogovorili daljnje korake za pripremu sinodskih susreta. Članovi su se složili kako sinoda može pomoći vjernicima da budu svjesni svoje pripadnosti Crkvi, udjela u životu Crkve, odnosno svijesti da „kvaliteta Crkve“ ovisi o njima samima, tj. o svakome od nas.

Dobro je spomenuti da će se u Varaždinskoj biskupiji Biskupijska razina Sinode: „Za sinodalnu Crkvu – zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“ odvijati kao duhovna priprava za proslavu 25. obljetnice osnivanja i uspostave Varaždinske biskupije, a posebnu pažnju posvetit će obiteljima, kojima će Varaždinska biskupija biti domaćin na IV. Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u svibnju 2022. godine u Ludbregu.

Marko Domiter


Slika
Slika
Slika
Slika