Od:
Do:

Osnovan Odbor za uređenje Spomen-područja Vilim Cecelja

Osnovan Odbor za uređenje Spomen-područja Vilim Cecelja

SVETI ILIJA, 15. 3. 2010.

U spomen na svog sumještanina, vlč. Vilima Cecelju, koji je 3. srpnja 1989. godine umro u progonstvu u Salzburgu u Austriji, župljani župe Sveti Ilija 1991. godine gospodarskim zgradama preuređenim za potrebe vjeronauka nadjenuli su ime Pastoralni centar Vilim Cecelja, a 1997. godine su iz Austrije na mjesno groblje preneseni posmrtni ostaci tog svećenika koji je, unatoč progonu od komunističke vlasti, kroz 45 godina svojeg djelovanja u iseljeništvu pomagao mnogima koji danas žive na raznim stranama svijeta.

Od 1997. godine redovito se, uz obljetnicu njegove smrti, koja je bila istoga datuma kao i mlada misa 1932. godine, u župnoj crkvi u Svetom Iliji služi misa zadušnica. Na obljetnicu smrti održavaju se i prigodni komemorativni programi kojima se okupljeni podsjećaju na dobra koja je pokojnik učinio, bilo u Hrvatskoj ili u iseljeništvu gdje je proveo većinu svog života. Posebno su ga cijenili i poštivali članovi Počasnog bleiburškog voda s kojima je desetljećima sudjelovao u sjećanjima na žrtve poratnih likvidacija, a do 1989. godine redovito je u Bleiburgu pridonosio misu zadušnicu za poginule i umorene na križnim putovima i progonima od komunističke vlasti.

U svečanostima u spomen na vlč. Vilima Cecelje redovito sudjeluju i članovi Počasnog bleiburškog voda koji su dali prijedlog da se u spomen na pokojnog velikana izradi poprsje, koje će se postaviti u Austriji i njegovoj rodnoj župi. Stoga je u župi Sveti Ilija osnovan u četvrtak 11. veljače i Odbor župe Sveti Ilija za uređenje Spomen područja Vilim Cecelja, a na osnivačkom sastanku predstavljen je projekt uređenja Spomen područja kojeg je izradio arhitekt Petar Babić. Za predsjednika Odbora izabran je preč. Izidor Ferek, župnik župe Sveti Ilija, zamjenik predsjednika je Franjo Korpar, donačelnik istoimene Općine, rizničar je Vlado Horenec, tajnik Stanko Cecelja, a u sastav Odbora još su uključeni Franjo Levatić, Ivan Domislović i Franjo Talan. Kako bi se svima koji žele pomoći u uređenju Spomen područja i podizanju poprsja omogućilo uključivanje u akciju, župa je otvorila posebni žiro račun za tu namjenu, a svima koji to žele izdat će se potvrda o uplati. Adresa na koju se mogu uplatiti sredstva i donacije je: Župa Sveti Ilija, Odbor za uređenje Spomen područja Vilim Cecelja, Trg Josipa Godrijana 4, 42214 Sveti Ilija, a potrebno je naznačiti i svrhu uplate. Žiro račun na koji se mogu poslati dobrovoljni prilozi je 2360000-3111013126 kod Zagrebačke banke, a informacije o poslovima na podizanju poprsja i uređenju spomen područja mogu se dobiti u župi; preč. Izidor Ferek, župnik, predsjednik Odbora, telefon  042 734-204, ili e-mail: zupni.ured.svetog.ilije.proroka@vz.t-com.hr, a informacije se mogu dobiti i kod Franje Korpara, dopredsjednika Odbora, telefon 042 734-079, ili kod Stanka Cecelje, tajnika Odbora, telefoni  042 734-220, 098 1664-092 ili e-mailom stanko.cecelja@vz.t-com.hr

Predloženo kiparsko ostvarenje u subotu 13. veljače pogledali su Ilija Abramović, predsjednik Počasnog bleiburškog voda i predsjednik časnog suda PBV-a Marijan Luburić iz Austrije koji su u pratnji tajnika otišli u kiparski atelje akademskog kipara Tomislava Kršnjavija kako bi se uvjerili u podudarnost kiparskog ostvarenja s čovjekom kojeg su toliko cijenili i poštivali.

Franjo Talan