Od:
Do:

Orguljaške večeri u Novigradu Podravskom

Orguljaške večeri u Novigradu PodravskomNOVIGRAD PODRAVSKI, 21. 10. 2023.
Drugi po redu festival „Novigradske jesenske orguljaške večeri“ započeo je u subotu 21. listopada 2023. Prvi u nizu ovogodišnjih koncerata u novigradskoj župnoj crkvi izveo je orguljaš i umjetnički ravnatelj festivala Marko Đurakić uz nastup Muškog zbora „Sveti Marko Križevčanin“ iz Križevaca. Mnogobrojna publika koja je potpuno ispunila crkvu uživala je u izvedbi devet skladbi i pažljivo odabranom glazbenom repertoaru.

Publika u župnoj crkvi Rastanka svetih apostola poslušala je skladbe nizozemskog skladatelja Jana Pieterszona Sweelincka iz doba baroka te francuskog skladatelja i orguljaša Césara Francka kao i obrade hrvatskih skladatelja i orguljaša Krste Odaka, Franje Dugana, Anđelka Klobučara i Marka Đurakića. Posebno su bile impresivne izvedbe članova Muškog zbora „Sveti Marko Križevčanin“ među kojima su bile i popularne crkvene pjesme poput „Zdravo Djevice“, „Kraljice neba“ i „Zdravo Djevo“. Tako se raskoš zvukova „kraljice instrumenata“ kako nazivamo orgulje i glasova pjevača skladno razlijegala raskošnom župnom crkvom u Novigradu Podravskom.

Uoči početka koncerta publici su se obratili predstavnici organizatora ovogodišnjeg festivala, a najprije njegov umjetnički ravnatelj Marko Đurakić koji je inače orguljaš u bjelovarskoj katedrali i povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije. Zahvalio je svima u publici na dolasku kao i domaćinima koji su zajedno s njim osmislili ovaj festival. Ispred Turističke zajednice područja Središnja Podravina govorio je direktor Nikola Cik koji je izrazio zadovoljstvo što ovaj festival prerasta u tradicionalnu manifestaciju. Naime, doprinos organizaciji ovogodišnjeg festivala dala je i TZP Središnja Podravina u čijem se sastavu nalazi Općina Novigrad Podravski i to ne samo u organizacijskom nego i u financijskom smislu jer je ovaj projekt prijavljen na jedan od natječaja Hrvatske turističke zajednice te su na taj način pribavljena sredstva za njegovo održavanje. Stoga ovaj festival, osim kao vrhunski kulturni događaj, možemo smatrati i turističkom manifestacijom kakvom se druge i mnogo veće sredine ne mogu pohvaliti.

Pozdravima se pridružio i načelnik Općine Novigrad Podravski koji je zahvalio Marku Đurakiću na tome što je kao idejni začetnik festivala prihvatio njegovo održavanje upravo u Novigradu Podravskom pri čemu je ostvarena i uspješna suradnja sa Župom Rastanka svetih apostola. Općinski načelnik je na kraju podijelio prigodne darove izvođačima i suradnicima te predstavio programsku knjižicu s osnovnim informacijama o orguljama, biografijama izvođača i programom koncerata.

U sklopu festivala „Novigradske jesenske orguljaške večeri“ održat će se još dva koncerta i to u subotu 4. studenoga u 18 sati i u petak 17. studenoga također u 18 sati. Ističemo da je ulaz slobodan, a publika će moći čuti nastup mladog nagrađivanog orguljaša iz Zagreba Dubravka Ćepulića Polgara te orguljaša Milana Hibšera i violinista Krešimira Marmilića.

 
Tekst: Nikola Cik
Fotografije: Josip Petras


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika