Od:
Do:

Oprostila se Prva generacija djece polaznika igraonice u Pastoralno-misijskom centru Sveti Ivan Krstitelj

Oprostila se Prva generacija djece polaznika igraonice u Pastoralno-misijskom centru Sveti Ivan KrstiteljGORNJE I DONJE VRATNO, 24. 6. 2021.
Pastoralno-misijski Centar Sveti Ivan Krstitelj započeo je svojim konkretnim radomu u veljači 2021. godine. Kako nam svjedoči voditeljica Centra, Kristina Čačić, najvažniji dio cjelokupnog projekta u Pastoralno misijskom Centru je igraonica za djecu petogodišnjake iz romskog naselja Gornje i Donje Vratno u koju je ove godine polazilo ukupno 27 djece starosti 5 godina u sastavu 15 dječaka i 12 djevojčica.

Na blagdan sv. Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika ovog Pastoralno- misijskog centra, prva generacija polaznika ove igraonice se i oprostila i to završnom priredbom u kojoj su svojim roditeljima, prijateljima i dobročiniteljima, koji na razne načine podržavaju rad ovog jedinstvenog Centra, pokazali što su sve naučili.

Djeca su imala priliku, u zajedništvu s pedagoškom voditeljicom Centra Kristinom Čačić i asistenticom Kristinom Oršoš iz njihove romske zajednice, kroz višemjesečnu igru i druženja u Centru steći važne životne vještine poput osnove higijene, socijalne i jezične vještine te uvođenje u otajstvo vjerskoga odgoja malog djeteta po modelu „Kateheze Dobroga Pastira“ – Montessori pristup.

„Ovo je 1. generacija djece iz romske zajednice Gornje i Donje Vratno koja su pohađala igraonicu u Centru i na taj način postali su najbolji ambasadori preporuke budućim generacijama djece da ih roditelji slobodnim izborom upišu u igraonicu koja će s novom generacijom djece započeti svoj rad u rujnu 2021.“ poručila je voditeljica Centra Kristina Čačić.

U ime Centra djeca su na kraju svečanosti primila prigodnu završnu „Prvu dječju diplomu“ za uspješno sudjelovanje u radu igraonice te prigodni poklon paket dok je čitav program završio blagoslovom mons. Josipa Mrzljaka, varaždinskog umirovljenog biskupa, a za sve uzvanike bila je pripremljena i okrjepa.
 
Uz prisutne roditelje, ovoj svečanosti prisustvovali su i uvaženi gosti tj. dobročinitelji i prijatelji Centra: grof Georg Eltz u ime Malteškog reda; mons. Josip Mrzljak te preč. Mario Kopjar u ime Varaždinske biskupije kao i s. Karolina Miljak u ime Odbora HBK za pastoral Roma. Zatim, bili su tu načelnik općine Petrijanec Željko Posavec, u ime općine Cestica gospođa Ksenija Borić i Gabriela Kos kao i ravnateljica OŠ Petrijanec Valerija Paljak sa suradnicima.

 
Tekst: K. Čačić, I. Kuzmić
Fotografije: Zoran Košić Čačić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika