Od:
Do:

Opća audijencija u Vatikanu

Opća audijencija u Vatikanu

VATIKAN, 10. 5. 2023.


Opća audijencija u srijedu, 10. svibnja održana je na Trgu svetog Petra, gdje se Sveti Otac Franjo susreo sa skupinama hodočasnika i vjernika iz Italije i cijeloga svijeta. Predviđena kateheza je izostavljena.Općoj audijenciji nazočila je Njegova Svetost Tawadros II., koptski pravoslavni patrijarh Aleksandrije, koji je došao u Rim na poziv pape Franje kako bi zajedno obilježili 50. obljetnicu povijesnog susreta svetog Pavla VI. i pape Shenoude III.

Nakon obraćanja Njegove Svetosti Tawadrosa II., Papa je uputio svoj pozdrav.

Na kraju opće audijencije, Sveti Otac i Njegova Svetost Tawadros II. izmolili su Očenaš i udijelili svoj blagoslov prisutnim vjernicima.

Pozdrav Svetoga Oca Franje patrijarhu Tawadrosu II.

Braća i sestre!

S velikom radošću danas pozdravljam Njegovu Svetost Tawadrosa II., papu iz Aleksandrije i patrijarha Stolice Svetoga Marka, kao i mnogopoštovano izaslanstvo koje je u njegovoj pratnji.

Njegova Svetost Tawadros prihvatio je moj poziv da dođe u Rim kako bi zajedno sa mnom proslavio pedesetu obljetnicu povijesnog susreta pape svetog Pavla VI. i pape Shenoude III. godine 1973. Bio je to prvi susret rimskog biskupa i patrijarha Koptske pravoslavne Crkve, čiji je vrhunac bilo potpisivanje nezaboravne zajedničke kristološke izjave, upravo na današnji dan, 10. svibnja. U sjećanje na taj događaj, Njegova Svetost Tawadros došao me posjetiti prvi puta 10. svibnja prije deset godina, nekoliko mjeseci nakon njegova i mojeg izbora, te je predložio da se svakog 10. svibnja slavi „Dan koptsko-katoličkog prijateljstva“ koji od tada slavimo svake godine.

Nazovemo jedan drugoga, šaljemo jedan drugom pozdrave i ostajemo dobra braća, nismo se svađali!

Dragi prijatelju i brate Tawadrosu, hvala Ti što si prihvatio moj poziv na ovu dvostruku obljetnicu. Molim se da svjetlo Duha Svetoga obasja Tvoj posjet Rimu, važne susrete koje ćeš ovdje imati, a posebno naše osobne razgovore. Od srca Ti zahvaljujem na Tvom predanom zalaganju na sve većem prijateljstvu između Koptske pravoslavne crkve i Katoličke crkve.

Svetosti, dragi biskupi i svi vi dragi prijatelji, zajedno s vama molim Svemogućeg Boga da nam, po zagovoru svetaca i mučenika Koptske crkve, pomogne rasti u zajedništvu, u jedinstvenoj i svetoj vezi vjere, nade i kršćanske ljubavi. Kad smo kod mučenika Koptske crkve, a to su ujedno i naši mučenici, želim podsjetiti na mučenike na libijskoj plaži, koji su mučenicima proglašeni prije nekoliko godina.

Molim sve prisutne da se mole Bogu da blagoslovi posjet pape Tawadrosa Rimu i štiti cijelu Koptsku pravoslavnu crkvu. Neka nas ovaj posjet dovede korak bliže blagoslovljenom danu kad ćemo biti jedno u Kristu! Hvala!

IZVOR: Informativna katolička agencija