Od:
Do:

Održani mjesečni susreti trajne formacije svećenika u Varaždinskoj biskupiji

Održani mjesečni susreti trajne formacije svećenika u Varaždinskoj biskupijiMAČKOVEC, LUDBREG, VARAŽDIN, 8., 9. i 10.11.2022.
U mjesecu studenom redoviti mjesečni susreti svećenika Varaždinske biskupije održani su po Arhiđakonatima. Domaćinstvo svećenicima Međimurskog arhiđakonata pružila je župa Mačkovec, u utorak 8. studenog, svećenici Podravskog arhiđakonata susret su imali u srijedu 9. studenog u Pastoralnom centru u Ludbregu, a svećenici Varaždinsko-zagorskog arhiđakonata okupili su se u četvrtak, 9. studenog u Pastoralnoj dvorani u Varaždinu.

Susrete je organizirao i moderirao biskupski vikar za kler preč. Anđelko Košćak, zadužen za trajnu formaciju svećenika Varaždinske biskupije. Teme i tijek susreta bili su isti za sva tri dana. Nakon molitve Srednjeg časa te kratkog pozdrava i nagovora varaždinskog biskupa Bože Radoša, uslijedilo je predstavljanje pojedinih oblika pastoralnog djelovanja u župama Varaždinske biskupije. Predstavljene su inicijative za djecu i mlade u župama u Čakovcu i Šenkovcu, evangelizacijski pokret Kursiljo te odgojni program za mlade o ljudskoj spolnosti Teen STAR.

Na susretu u Varaždinu, u svom je uvodnom obraćanju i pozdravu biskup Radoš istaknuo važnost trajne formacije svećenika koja bi, prema poslanici apostola Pavla Timoteju, bila stalno, trajno raspirivanje milosnog dara Božjeg koji je Timotej primio po polaganju Pavlovih ruku. „Taj dar se treba raspirivati, ne pušemo u prazno nego pušemo u ono naše djelovanje koje nam se vraća kao žar, toplina koja daje snagu našem svećeničkom životu“, rekao je biskup Radoš.  Programi o kojima ćemo govoriti nisu vama nepoznati, nastavio je biskup, no želimo osvježiti znanje, razmijeniti iskustva, poželjeti zapaliti nešto novo ili raspirivati ono što već postoji u našim župnim zajednicama.

Preč. Košćak je, uvodeći u temu susreta, rekao da su teme bile dobro prihvaćene u Međimurskom i Podravskom arhiđakonatu te da je svjestan kako ovi predstavljeni oblici pastoralnog djelovanja žive u nekim župama, u nekima su već bili pa zamrli, a u nekima se odvijaju povremeno. U ovim susretima želimo vidjeti dobre primjere, čuti iskustva vjernika laika te vidjeti koji od ovih oblika pastoralnog djelovanja bi mogli trajno i kontinuirano zaživjeti u našim zajednicama, pozvao je svećenike preč. Košćak istaknuvši važnost suradnje s angažiranim vjernicima laicima, vjeroučiteljima, animatorima koji zapravo nose ove programe. 

Nakon toga, Vlatka Železnjak i Martina Pongrac predstavile su aktivnosti za djecu i mlade koje se od 2015. godine provode u Župi sv. Antuna Padovanskog i sv. Nikole u Čakovcu te Župi sv. Jelene u Šenkovcu. Vlatka Železnjak predstavila je Vjersku igraonicu i Župne susrete za djecu i obitelji u Župi sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, koji su prerasli u zajednički program čakovečkih župa sv. Antuna Padovanskog i sv. Nikole pod nazivom Oratorij, a Martina Pongrac predstavila je program Župnog kampa u Šenkovcu. Sve te programe i aktivnosti organiziraju i osmišljavaju vjernici laici raznih zvanja i zanimanja, vjeroučitelji, odgojitelji, prosvjetni djelatnici, a programe podupiru i mladi animatori. Svaki od njih nosi više ljudi kako bi mogli održati kontinuitet održavanja s usklađivanjem obiteljskih i drugih obaveza. Tako su i ove programe kroz tri dana svećeničke trajne formacije po Arhiđakonatima uz Vlatku Železnjak i Martinu Pongrac predstavljale: Ana Vrankić Žagar, Mihaela Horvat, Helga Novak, Žaneta Božić i Ladislava Horvat Šestak.

Uslijedilo je predstavljanje evangelizacijskog pokreta Kursiljo, mali tečaj kršćanstva, kojeg su predstavili vlč. Kristijan Stojko, župnik u Ludbregu te Dražen Krtanjek iz Župe Ivanec. Vlč. Stojko je iznio osobno svjedočanstvo svoje vjerničke, bogoslovske, ali i svećeničke formacije u pokretu Kursiljo istaknuvši „kroz Kursiljo sam spoznao da je Bog zaista živ, prisutan i istinit. Osjetio sam radost zajedništva, prihvaćenosti i jedinstva vjernika.“ U Varaždinskoj biskupiji duhovnik pokreta je preč. Stjepan Najman, župnik Župe sv. Nikole u Varaždinu, koji s članovima Kursilja i animatorima promovira i podržava jednodnevne duhovne obnove, tečajeve za krizmanike, tečajeve za odrasle te duhovno ljetni kamp na Krapnju. U središtu Kursilja je Uskrsli Krist, njegovo otkupiteljsko djelo i Euharistija, istaknuo je vlč. Stojko, dodajući kako je važno takve pokrete ponuditi posebno onima koje župnici prepoznaju u svojim župama da traže nešto dublje u svojoj vjeri. Dražen Krtanjek, član je zajednice Kursiljo u župi Ivanec te je svećenicima u nastavku susreta progovorio o osobnom svjedočanstvu rasta u vjeri kroz zajednicu Kursiljo. Polazeći od pitanja „Ako je kršćanin čovjek koji je otkupljen, zašto taj kršćanin ne izgleda radosno“, Krtanjek je rekao da je to bilo i njegovo pitanje. Iako tradicionalni vjernik, do tečaja Kursilja nije osjećao tu radost otkupljenog djeteta Božjeg, smisao i radost života. Prolazak kroz tečaj odgovorio mu je na ta temeljna pitanja, a povezanost sa zajednicom u župi podržava ga u tom hodu. Zajednica Kursiljo u Ivancu je jedna od vjerničkih zajednica koja se uključuje i u ostale aktivnosti u župi i rado uskaču župniku u pomoć, rekao je Krtanjek.

Kristina Pavlović je u nastavku susreta predstavila odgojni program za mlade o ljudskoj spolnosti Teen STAR. Nadovezujući se na izlaganje o Kursilju, Pavlović je rekla kako bi se Teen STAR program vrlo dobro uklopio u pripremu krizmanika budući je program prilagođen njihovom uzrastu. Važno je o spolnosti, govoriti na pozitivan, vrijednosno i znanstveno utemeljen način. Problematike braka i obitelji često proizlaze iz manjkavosti pravog odgoja na području spolnosti koja je usko vezana uz emocionalni, psihološki, društveni i duhovni razvoj mladih. Pavlović je spomenula problematiku dostupnosti medijski neprimjerenih sadržaja kojoj su mladi često izloženi, a sve to utječe na sposobnost pravih i trajnih odnosa iz kojih proizlaze zdrave obitelji, spremne prenositi život. Važno je da mladima pomognemo  stvoriti pravi odnos prema spolnosti koja je u službi trajne i vjerne ljubavi, rekla je Pavlović, te u nastavku predstavila teme programa, način rada, voditelje programa i mogućnosti organizacije tečaja.

Na kraju susreta svećenicima se obratio i arhiđakon Varaždinsko-zagorskog arhiđakonata preč. Josip Koprek koji je ohrabrio svećenike da na svojim župama pronađu pojedince koji će biti spremni i na edukaciju kako bi se na župama mogli određeni programi poput predstavljenih Teen STAR i Kursilja ponuditi župljanima. Vrijedno je to i za šačicu djece, mladih, vjernika te je poručio kako nije potrebno patiti za nekom masovnošću, jer od toga nema koristi. Zahvalio je predavačima na njihovim poticajima te izrazio nadu da će biti odjeka i spremnosti za suradnju i zajedničko djelovanje za dobre stvari koje su nam one danas tu prezentirale.

Svakoga je dana susret susret zaključen molitvom i objedom kod bratskog stola.
 
Tekst: Anita Treščec
Fotografije: Siniša Conar i Marko Domiter


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika