Od:
Do:

​Održana šesta duhovna obnova u Ludbregu u ciklusu obnova prve nedjelje u mjesecu

​Održana šesta duhovna obnova u Ludbregu u ciklusu obnova prve nedjelje u mjesecuLUDBREG, 2. 7. 2023.
U sklopu redovitih mjesečnih duhovnih obnova svake prve nedjelje u mjesecu u Župi Presvetoga Trojstva u Ludbregu u nedjelju, 3. srpnja, voditelj duhovne obnove, koja se sastojala od nagovora, krunice, mise i euharistijskoj klanjanja, bio je preč. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije.
Govorio je o temi „Doista, srcem vjerovati opravdava, a ustima ispovijedati spasava“ (Rim 10, 10). Uvod u razmatranje nad ovim riječima iz jedne od Pavlovih „glavnih poslanica“ - Poslanice Rimljanima bila je molitva. Uslijedio je nagovor u kojem je preč. Rak istaknuo kako je svaki kršćanin pozvan prijeći od vjere u vlastita djela u povjerenje u Boga, a to je ono što vjera u  njemu pobuđuje. „Sjetimo se Isusovih kušnji u pustinji. Ono osnovno što Duh Zloga želi jest poljuljati naše povjerenja u Boga. Bog je nama blizu posredstvom Njegove riječi, riječi koja se naviješta i slavi u euharistiji, ali i riječi koja se svakodnevno čita, o kojoj se razmišlja i koja se prihvaća vjerom. U molitvenom susretu s Božjom riječi, pod vodstvom Duha Božjega, po primjeru Krista našeg Uzora, Učitelja i Vođe, poput Blažene Djevice Marije, mučenika i ostalih svetih, spoznajemo da ništa Bogu nije nemoguće, da je Njemu sve moguće“, rekao je preč. Rak.



„Bog se nama u Kristu u potpunosti predao, ljubeći nas dokraja, sve do smrti na križu i stoga je potrebno da se i mi u potpunosti predajemo Bogu. Mora postojati harmonija - suglasje ustiju i srca. Ustima ispovijedati i srcem vjerovati komplementarna su djelovanja u životu vjernika. Usta i srce za Pavla su cjelovitost ljudske osobe u odnosu na njezin odnos s Bogom. Ako bi netko samo umom odgovorio na Božji poziv vjera bi bila samo čista spoznaja - gnoza, no isto tako samo srce nije dovoljno. Vjera se sastoji od srca - odlučne volje da se odgovori na Ljubav ljubavlju, ali i od usana koje zazivlju moćnu prisutnost i djelovanje Svevišnjega, znajući da bez Njega čovjek ne može učiniti ništa. Srce i usne, um i snage, cijeloga čovjeka trebaju ući u odnos s Bogom, ali cijeli čovjek treba ući i u odnos s bližnjima“, naglasio je.

„Potrebno je dopustiti da Krist bude Gospodin - Gospodar našega života, trajno ispovijedati da Njemu pripadamo, zazivati Njegovo sveto Ime, u povjerenju i s poslušnim predanjem djeteta koje zna gdje će naći roditelje u svakoj potrebi i uvijek brižne i s ljubavlju. Na usnama čovjeka vjernika treba uvijek biti prisutna ta ispovijest vjere 'Isus je Gospodin', koju je potrebno prenositi novim generacijama, živjeti u Kristu i naviještati Njegovo gospodstvo - vlast i vladavinu, ne srameći se Njegova evanđelja, ne šuteći iz konformizma, a kamoli oportunizma, ili zbog toga što se bojimo ismijavanja“, istaknuo je preč. Rak.



Potom je kazao kako mnoga ljudska razočaranja proizlaze iz prenaglašene nevjere te je naveo staru narodnu izreku koja kaže: sijemo vjetar, pa se žalimo što žanjemo oluju, s obzirom na to „da previše vjerujemo u sebe, a bez da vjerujmo u Njega - u Boga, u njegovu vjernu Ljubav, u one znakove Njegove prisutnosti koje dobri Bog ostavlja na putu našega života (usp. Prispodoba o sijaču).“

Istaknuo je da je pred olujama života potrebno usidriti svoj broj u mirnoj luci, a sidro spasenja je Isus. „Pred zlima svijeta potrebno je sačuvati naše obitelji i zajednice, to može jedino Njegovo sveto Ime. On je naš Učitelj i Suputnik –  zašto se njemu ne obratiti u našim potrebama? On želi da budemo oni, čak nasrtljivi prijatelji, koji u svaki trenutak dana i noći kucamo na vrata njegova srca ("Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu tko kuca, otvorit će se"). Zamolimo ga stoga i danas milost da mu se možemo u potpunosti prepustiti i tako iskusiti mir, u trajnom zazivanju njegova Imena, u vjeri koju Duh pobuđuje u našim srcima, a kako bismo pronašli pravi put u pobjedi protiv Zloga i živjeli radost spasenja“, zaključio je nagovor preč. Rak te izmolio molitvu nakon razmatranja.



Nakon kratke pauze vjernici su molili krunicu za vrijeme koje je bilo moguće pristupiti sakramentu ispovijedi, a onda je uslijedila misa koju je predvodio voditelj duhove obnove u zajedništvu sa župnikom Župe u Ludbregu vlč. Petrom Mlakarom. U homiliji je je preč. Rak govorio o ljubavi supružnika, o ljubavi prema djeci, uspoređujući ih s Božjom ljubavi prema svakom čovjeku. „Možete li vi sa svojom nesavršenom ljubavlju voljeti svoju ženu ili dijete više od Boga? Koliko su naše ljubavi krhke? Koliko puta jedni drugima ne možemo oprostiti, koliko si zamjeramo? Koliko puta jedni drugima zatvorimo vrata? (…) A Bog to nikada neće učiniti! Kako onda možemo smatrati da bi naša ljudska ljubav mogla biti savršenija od Božje? Ovo Isusovo evanđelje je odgovor na naše pitanje koji bi trebao biti prioritet ljubavi u našem životu“, rekao je preč. Rak.

„Bog ne želi imati sobičak u našem srcu. Ako Bogu dam najljepšu sobu svoga srca, onda će u njemu biti soba i za mog supružnika, djecu, za sve ljude koje volimo“, naglasio je.

„Ako si Božji, Bog će se za tebe pobrinuti – u svakoj situaciji i svakom trenutku. Neće uvijek biti lako i jednostavno, neće biti odmah i pod uvjetima koje si ti mislio, ali ako dopustiš da Bog stanuje u tvom životu, budi siguran – jer to je vjera da će se Bog za tebe pobrinuti i da će ti darovati ono što ti je najdraže, najsvetije, da će ti ispuniti ono čemu se najviše nadaš“, svjedoči preč. Rak.

Nakon mise, kao i svaki put dosad, uslijedilo je euharistijsko klanjanje. Duhovnu obnovu animirao je župni zbor mladih „Trinitas“.



Sljedeća duhovna obnova bit će prve nedjelje u kolovozu, 6. kolovoza, a predvodit će je pavlin o. Marko Kornelije Glogović.
Branimir Gubić