Od:
Do:

Održan susret slovenskih, hrvatskih i mađarskih katolika u Beltincima

Održan susret slovenskih, hrvatskih i mađarskih katolika u Beltincima
BELTINCI,

Osmi susret slovenskih i hrvatskih katolika, kojima su se ovoga puta pridružili i mađarski vjernici, održan je u Murskosobotskoj biskupiji, blizu tromeđe Slovenije, Hrvatske i Mađarske. Geslo susreta bilo je „Zajedno na putu vjere i mira“. Ove godine pokrovitelj susreta bila je Slovenska biskupska konferencija.

Susret je počeo molitvenim bdjenjem mladih u petak 7. listopada u župnoj crkvi sv. Ladislava.

Dobrodošlicu im je izrazio potpredsjednik Slovenske biskupske konferencije murskosobotski biskup Peter Štumpf.

„Sve što se događa u Crkvi mora se događati s mladima. Crkva ne može naviještati Krista bez mladih. Ne može slaviti sakramente bez mladih. Ne može bez mladih činiti dobra djela, a ne može bez mladih moliti, pjevati, veseliti se i Bogu se klanjati. Crkva je stara, ali je i mlada. Ona je stara u svojim godinama, a mlada je zbog Duha Svetoga koji joj uvijek daje svoj život. A najdivnija slika Duha Svetoga ste vi, dragi mladi. Od krštenja nadalje nosite njegove divne darove kojima pomlađujete Crkvu“, ustvrdio je biskup domaćin. Poručio je da mladi ljudi znaju biti dobri susjedi i prijatelji, pozvavši ih da na to podsjećaju i starije.

Nakon molitve Duhu Svetomu, uslijedila je kateheza, zatim euharistijsko klanjanje i druženje u župnom dvorištu.

U nedjelju je župna crkva bila otvorena od jutra te su hodočasnici mogli iskazati štovanje relikvijama  sv. Ladislava, svetoga kralja koji povezuje sva tri naroda. Moći su tih dana ustupljene za čašćenje Beltincima dopuštenjem predsjednika Mađarske konferencije katoličkih biskupa jurskog biskupa Andrása Veresa.

Vrhunac susreta bilo je slavlje euharistije koju je u parku uz crkvu predslavio biskup domaćin. Misa je slavljena na četiri jezika: slovenskom, hrvatskom, mađarskom i službenom jeziku Rimskog obreda – latinskom.

Suslavili su: apostolski nuncij u Republici Sloveniji mons. Jean-Marie Speich, 19 biskupa iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske, željezanski biskup Egidije Živković i više od sto svećenika, koji su pristigli s nekoliko tisuća hodočasnika.

Na početku mise, pozdrav domaćinima i hodočasnicima uputio je predsjednik Slovenske biskupske konferencije novomeški biskup Andrej Saje.

„Svrha ovoga susreta je međusobno povezivanje, jačanje vjere i utvrđivanje pripadnosti Crkvi. Ove godine, kada se u našoj blizini na istoku Europe osjeća narušenost mira, ovome je susretu pridružena molitva za mir. Upravo euharistijski susret je temelj, na kojem gradimo unutarnji, a isto tako i izvanjski mir“, rekao je.

„Svojom nazočnošću i molitvom potvrđujemo odluku da zauzeto gradimo kršćansku zajednicu i hodimo na putu vjere i mira, da bismo bili dobri susjedi i prijatelji te suradnici u izgradnji mira u svijetu“, naglasio je mons. Saje.

Homiliju je izrekao varaždinski biskup Bože Radoš.

„Na putu smo vjere, želimo graditi mir. Molitvom šaljemo poruku da smo djeca istog oca, Nebeskoga Oca, koji je Gospodin, jedan jedini“

Tumačeći naviješteno Evanđelje (Lk 11,27 – 28), rekao je da žena iz puka izričući Mariji blaženstvo: Blažena utroba koja te nosila i prsi koja si sisao, iskazuje pohvalu Isusu. Isus je otvorio „uho za poklik ove žene; ne poriče blaženstvo od nje izrečeno. Ima Učitelj za nju riječ – radosnu vijest – evanđelje: Još blaženiji oni koji slušaju Riječ Božju i čuvaju je!

„Utroba koja s ljubavlju nosi dijete uvijek je blažena“, naglasio je varaždinski biskup. „Bog pokazuje svoju ljepotu kroz darivanje života iz ljubavi“, dodao je, istaknuvši ljepotu trudnoće i majčinstva.

Vrativši se Isusovoj pouci, biskup je podsjetio na misao sv. Augustina koji je rekao da je Marija „bila vrlo blizu Bogu jer je – rodila više u srcu nego u utrobi. Velika je stvar bila za Svetu Djevicu dojiti Sina Svevišnjega, ali još veća za nju je bila hraniti se onim tajanstvenim mlijekom koje je Riječ Božja“.

Ta „pravila igre“ Gospodin je dao svima:  slušati i čuvati riječ Božju!, ustvrdio je mons. Radoš.

Upozorio je da je prvi grijeh nastao neslušanjem Božje Riječi. Adam i Eva nisu imali uho (srce) za Božju Riječ. Svoje uho okrenuli su drugom sugovorniku, zmiji, koja im je srce napunila lažnim obećanjima i istisnula iz njega Božju riječ.

„Srce koje ne sluša gubi mekoću/istančanost sluha za Božji govor – postaje tvrdo. Gubi smisao za ljubav“, kazao je propovjednik.

Protumačivši da je majčino mlijeko jedan od simbola za Riječ Božju, poručio je da „onaj koji prihvaća i sluša Božju riječ sličan je novorođenčetu koje se hrani mlijekom iz majčinih grudi“.

Stoga je homiliju zaključio pozivom: „Braćo i sestre, zadojeni Evanđeljem hodimo zajedno putevima vjere i mira!“

Okupljenima se na kraju slavlja obratio i biskup Veres.

Istaknuo je zajedništvo okupljenih u međusobnom poštovanju i ljubavi, nasuprot svijetu punom ratova te političkih i kulturnih borbi.

„Zajedničkim krštenjem postali smo ravnopravna braća, bez razlika. Tko to ne razumije, ne razumije kršćanstvo, ne razumije Kristovo evanđelje ljubavi. Svaka podjela je protivna Isusovom učenju. Stoga mi kršćani ne popuštajmo raznim, proturječnim i zlim spletkama i prijevarama, ma tko ih pokušavao. U zajednici Kristovih sljedbenika samo međusobno poštovanje, prihvaćanje i ljubav imaju pravo na postojanje“, naglasio je.

Pozvao je da se napravi i korak dalje te ljubi i nekršćane pa i one koji se ponašaju neprijateljski. Kao primjer je naveo svetce junački živjeli Kristovo evanđelje, posebice istaknuvši sv. Ladislava.

Mons. Veres podsjetio je na značaj sv. Ladislava, zauzetog i uzornog vladara, istinskog učvrstitelja kršćanstva, koji je gradio Crkvu na temeljima koje je postavio sv. kralj Stjepan.

Zaključio je molitvom da „po zagovoru naših svetaca Bog pomogne djeci ovih triju naroda da ostanu vjerni svojoj vjeri i da kao živi članovi Kristove Crkve grade kraljevstvo Božje“.

Prije završnog blagoslova i otpusta, predslavitelj mons. Štumpf svima je od srca zahvalio što su došli u Beltince.

„Na svetoj misi zajedno smo obnovili naš savez prijateljstva i mira u Kristu. Neka naša radost bude potpuna, jer vjerujemo da i Majka Marija, naša Pomoćnica i Tješiteljica, ide s nama na putu vjere“, poručio je.

Poželio je hodočasnicima da se dobro osjećaju u Beltincima, uživaju „u prekrasnom folkloru, pjesmi i glazbi“, okrijepe se domaćim delicijama te posjete okolna svetišta.

„Blagoslov Boga živoga neka uvijek krijepi Vas, Vašu obitelj i naše tri domovine: Sloveniju, Hrvatsku i Mađarsku. Neka sunce prijateljstva uvijek sja na našem zajedničkom putu vjere i mira“, zaključio je biskup Štumpf.

Nakon slavlja euharistije, prigodan folklorno-umjetnički program izvela su tri kulturno umjetnička društva iz svih triju susjednih država.

IZVOR: Informativna katolička agencija
FOTOGRAFIJE: IKA i Magyar kurir



Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika