Od:
Do:

​Održan susret crkvenih glazbenika Varaždinske biskupije

​Održan susret crkvenih glazbenika Varaždinske biskupije VARAŽDIN, 11. 11. 2023.
Susret crkvenih glazbenika Varaždinske biskupije održan je u subotu, 11. studenoga, u dvorani Centra za mlade Varaždinske biskupije. 
Susret je inicirao i vodio novoimenovani povjerenik Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, katedralni orguljaš mo. Višeslav Jaklin. 

Na početku susreta pozdrav i dobrodošlicu zborovođama, dirigentima, pjevačima i orguljašima, uime varaždinskoga biskupa Bože Radoša, uputio je njegov tajnik vlč. Marko Domiter.

Vlč. Domiter izrazio je zahvalnost dosadašnjem voditelju Ureda za crkvenu glazbu mo. Anđelku Igrecu, koji je niz godina okupljao crkvene glazbenike s područja biskupije, organizirao različite susrete, edukacije, festivale i projekte. Potom je predstavio novog voditelja Ureda mo. Višeslava Jaklina i zaželio mu blagoslovljen rad u službi koju je preuzeo. 

„Drago mi je što se nakon određene vremenske stanke, nakon pandemijskih godina, ponovno imaju priliku susresti vjernici koji u svojim župnim zajednicama liturgijskim pjevanjem i sviranjem slave Boga i otkrivaju otajstvenu Božju ljubav koja se otkriva i dariva u liturgiji Crkve. Svaki orguljaš, zborovođa, pjevač i svirač je liturgijski služitelj. On svojim sudjelovanjem ispovijeda vjeru u Boga koji nam se u liturgiji otkriva, koji nam progovora, želi se s nama susresti i uvodi nas u svoj božanski život. 

Glazba liturgiju ne zaodijeva, nego otkriva. Ako je glazba ukras, ako je glazba dodatak kako bi liturgija bila svečanija, onda ne razumijemo koga slavimo. Ako je glazba ponizna službenica, onda će ispuniti svoju zadaću. Otkrit će otajstvo Boga, približit će veličanstvo, učinit će nedohvatljivoga dohvatljivim, neopipljivoga opipljivim“, istaknuo je vlč. Domiter.

U nastavku susreta novoizabrani voditelj Ureda predstavio se crkvenim glazbenicima te je zamolio sve nazočne, njih 50-ak, da se predstave. Nakon upoznavanja mo. Jaklin iznio svoje ideje i zamisli vezane uz rad Ureda.

„Kao predstojnik Ureda za crkvenu glazbu, volio bih ponajprije da zajedno rastemo u vjeri i tako budem dostojni službe koja nam je povjerena. Volio bih da svake godine imamo priliku i za duhovnu, i za profesionalnu formaciju.

Volio bih da se s vremenom unutar Ureda iskristalizira i oformi kvalitetan tim suradnika. Danas pred Vas iznosim ideje i prijedloge koje sam promislio s mojim najbližim suradnikom Mislavom Lucićem“, kazao je mo. Jaklin.

Ured za crkvenu glazbu bavit će se pitanjima i problematikom vezanom uz sakralnu glazbu na području cijele Biskupije. Svrhu Ureda mo. Jaklin vidi kroz trajnu pratnju crkvenih glazbenika te je iznio nekoliko prijedloga kao što su pokretanje tečajeva i škola za crkvene glazbenike, pružanje savjetovanja i pomoći u radu župnih zborova, organiziranje individualne nastave orgulja na više mjesta u biskupiji, organiziranje biskupijskih festivala sakralne glazbe, pokretanje ciklusa sakralnih koncerata u varaždinskoj katedrali, itd. 

„Zahvalan sam dragom Bogu na povjerenoj mi službi, ocu biskupu na povjerenju koje mi je iskazao ovim imenovanjem i Vama crkvenim glazbenicima koji ćete mi biti potpora u zajedničkom hodu“,  istaknuo je mo. Jaklin. Posjetio je prisutne da on obnaša i ulogu Povjerenika za zaštitu orgulja Varaždinske biskupije koje će i dalje nastaviti brigu oko očuvanja i njegovanja orgulja kao temeljnog liturgijskog instrumenta.

Nakon što je mo. Jaklin iznio svoje prijedloge i ideje, nastavio se razgovor u kojemu su neki od prisutnih crkvenih glazbenika govorili o primjerima dobre prakse iz svojih župa. Na samom kraju svi okupljeni su aplauzom iskazali radost ponovnom pokretanju Ureda i iskazali podršku novoizabranom povjereniku. Susret je završio zajedničkom molitvom i pjesmom, a druženje se nastavilo kod zajedničkog stola.

Foto: Mislav Lucić i Višeslav Jaklin