Od:
Do:

​Održan humanitarni nogometni turnir u Varaždinu

​Održan humanitarni nogometni turnir u VaraždinuVARAŽDIN, 26. 5. 2023.
Humanitarni trokut turnir u nogometu održan je u četvrtak, 25. svibnja, na Gradskom nogometnom stadionu Varaždin. Na turniru su nastupili veterani NK „Varaždin“ koji su pobijedili, a „Humane zvijezde Hrvatske '03“ odnijele su drugo mjesto, dok je treća Nogometna reprezentacija hrvatskih svećenika.
Ovo je ujedno bila prilika za proslavu 25. obljetnice Svećeničke nogometne reprezentacije Hrvatske, koja je, kako kaže varaždinski biskup Bože Radoš, jedna posebna ekipa. Imaju jednog trenera – Isusa Krista, a njihovo polje igre je Crkva. „Ali, šire se na sva područja gdje mogu doći. Ne igraju za nagradu ili dobro mjesto, nego za dobro ponašanje. Čestitam im 25. godišnjicu osnutka i želim im puno dobrih utakmica“, poručio je biskup te je zahvalio nogometašima na odazivu za pomoć. „Zahvalni smo da su došli ovdje i da će igrati za jednu humanitarnu svrhu, za pomoć učenicima i studentima u školovanju“, rekao je biskup te najavio otvaranje Zaklade u tu svrhu.

Turnir je došao podržati i boksač Željko Mavrović koji je pohvalio ovu inicijativu rekavši da je ovo „jedna sjajna priča koja teče godinama, ide od grada do grada. Ovo je jedno sjajno druženje sportaša i ljudi koji vole sport, a opet u svrhu jedne humanitarne priče. Pohvalno je i rado se odazivam biti s tom ekipom i na ovakvim akcijama.“

Među igračima svećeničke reprezentacije našli su se ludbreški župnik vlč. Kristijan Stojko i župnik u Bujama don Rafael Villergas Castano. „Bili su izvrsna ekipa. Vidi se da igraju i treniraju. Svaka im čast. Mi smo na kraju izvukli još i dobar rezultat“, rekao je vlč. Stojko.

„Najbitnije je ono što činimo svi zajedno – humanitarnu akciju kao pomoć, kao jedno srce koje kuca za sve ljude, za cijelu našu Hrvatsku“, rekao je don Rafael.

Među navijačima koji su bodrili svećeničku ekipu našla se i zajednica Bartimej – osobe s invaliditetom koje su umjesto redovitog susreta u župi, zahvaljujući vlč. Leonardu Šardiju susret imali na tribinama kako bi bili najvatreniji navijači. Nataša Županić kaže kako joj je ovo novo i lijepo iskustvo kako za nju osobno, tako i za sve osobe s invaliditetom. „Mislim da je to nešto što svatko može isprobati i imati mogućnost sudjelovati na nečemu ovakvom. Zahvaljujem vlč. Šardiju koji nam je omogućio da možemo sudjelovati“, rekla je Županić.

Jedan od pogodaka za svećeničku ekipu u utakmici s Humanim zvijezdama ostvario je vlč. Josip Benko, župnik iz Kaniške Ive koji je prokomentirao nastup svoje ekipe. „Prva tekma nam nije baš išla, izgubili smo 3-2. U drugoj utakmici bili smo dobro, možda i bolji. Na kraju je bilo 2-2“, kazao je vlč. Benko.

Zadovoljstvo igrom nije krio i dugogodišnji izbornik svećeničke reprezentacije, vlč. Krešimir Žinić koji ističe da ih cijela ova manifestacija čini radosnima i ponosnima jer su uspjeli okupiti reprezentativna nogometna imena iz NK „Varaždin“ i među „Humanim zvijezdama“. „Ali ima i drugih imena koji se uključuju u humanitarni rad udruge. Apsolutno je rezultat u podređenom položaju. Premda, igrati s ekipom veterana NK 'Varaždin' i ostvariti rezultat 3-2, to je prekrasno!“, poruč

Nakon odigranih utakmica uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio biskup Bože Radoš. Uvodeći u misno slavlje rekao je kako su od tri ekipe na terenu pred Isusa došli kao jedna ekipa jer je on jedini trener naših života.

„Zajedno s njim želimo igrati utakmicu našega života, želimo od njega učiti i primati snagu. Večeras smo ovdje da se zajedno pomolimo i za potrebe svakoga od vas“, kazao je biskup.

Mons. Radoš u homiliji je okupljenima poručio da onaj koji želi biti  Isusov igrač treba biti vatreni igrač. „Ako nema vatre u duši, ako nije zagrijan, on ne može ništa učiniti. Unutarnja vatra je snaga Duha Svetoga koja izgara, ali se ne troši. Ako ne izgaramo, ne možemo biti u Isusovoj ekipi“, naglasio je.

Osvrćući se na svetkovinu Duhova koju slavimo u nedjelju, biskup je istaknuo da Duhove možemo razumjeti kroz ekipu, ekipni pristup. „Isus kaže da će stvoriti idealnu momčad, od pojedinaca koji su teški individualci učinit će da dišu jednim duhom. Ekipa može pobijediti ako dišu jednim duhom. Ovdje je posebna ekipa, i poseban duh. Isus je došao među njih i dat će im svoj dah, da dišu punim plućima. Taj dah je dah ljubavi koji je Isus imao za svoje učenike dok je hodio zemljom“, rekao je mons. Radoš.

„Duh Sveti je nama svećenicima dao mjesto da budemo svećenici, propovjednici, a vama, dragi nogometaši, da igrate na drugim mjestima: igralištima, travnjacima vaših obitelji i društva. Molimo Gospodina da razumijemo njegovo mjesto, da nam po malim znakovima daje da budemo čvrsto u ekipi u koju nas je uvrstio. Molimo da budemo vatreni, da nam sila Duha Svetoga daje novu vatru života, novo srce koje ljubi“, zaključio je biskup.

Uime hrvatske svećeničke nogometne reprezentacije zahvalu je na kraju mise uputio vlč. Domagoj Matošević, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Zahvalio je biskupu domaćinu, nogometašima, veteranima Varaždina i Humanim zvijezdama.

Naveo je nekoliko razloga zašto se svećenici okupljaju na igru nogometa. „Kroz nogomet se svećenici druže i povezuju. Sretni smo, razgovaramo, zapjevamo, molimo, ispovijedimo se jedni kod drugih. Na taj način se povezujemo i s drugim klubovima i momčadima s kojima smo ostvarili divna prijateljstva. Nekima smo dijelili sakramente: ženidbe, krštenja djece. Uvijek pokušavamo i učiniti neko dobro. Kroz ovo druženje možemo nekome pomoći. Tako smo u ovih godina imali puno prilike činiti drugima dobro“, rekao je vlč. Matošević.

Na kraju je zahvalio i izborniku momčadi vlč. Krešimiru Žiniću kojemu je ovo 20. godišnjica vođenja reprezentacije i koji ulaže puno truda i vremena za nogometnu ekipu svećenika.

Tekst: Branimir Gubić
Foto: Marko Kolarek, Siniša Conar, Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika