Od:
Do:

Obljetnički koncert varaždinskog zbora „Chorus angelicus“

Obljetnički koncert varaždinskog zbora „Chorus angelicus“VARAŽDIN, 25. 2. 2024.
Mješoviti pjevački zbor „Chorus angelicus" Varaždin održao je koncert u varaždinskoj katedrali, u subotu, 24. veljače 2024. na istom mjestu na kojem je svoj glazbeni put započeo prije 25 godina. Od tada, pod vodstvom maestra Anđelka Igreca, kontinuirano uspješno savladava najvažnija djela svjetske glazbene baštine, napredujući u muzikalnosti, duhovnosti i zajedništvu.

Na koncertu je izveden „Requiem" Johna Ruttera, koji objedinjuje pokojnički glas koji vapi iz dubine s nadom Uskrsa koju nam obećaje Gospodin, a u drugom dijelu, praizvedena je skladba „Quam dilecta" varaždinskog skladatelja Anđelka Igreca. Kroz četiri stavka skladatelj je u potrazi za kraljem slave, moćnijim od vojski. Promišlja Boga koji te svega poznaje, pleše skupa sa Sionom pred njim i napokon, nakon predokusa Njegovih stanova, zaključuje koliko se u Njega uzda.

Uz „Chorus angelicus", nastupila je i sopranistica Tia Pikija koja je posebno oduševila izvedbom posljednjeg stavka skladbe „Quam dilecta" uz pratnju mo. Igreca na orguljama te instrumentalni sastav: Melanija Gradečak, flauta; Petra Labazan, oboa; Ivan Urli, udaraljke; Vedran Vujec, udaraljke; Diana Grubišić-Ćiković, harfa; Filip Igrec, violončelo; Bertalan Ablonczy, orgulje (asistentica: Josipa Skerbić)

Koncertu su nazočili i mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, zatim vlč. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije te savjetnica za kulturu u Varaždinskoj županiji Sandra Malenica.

Publika koja je ispunila varaždinsku katedralu nagradila je dugotrajnim pljeskom „Chorus angelicus" i sve izvođače, a posebno maestra Anđelka Igreca pod čijim vodstvom Angelicuse i varaždinsku publiku čekaju još mnogi vrhunski glazbeni doživljaji.

 
Tekst: Karla Kelemen
Fotografije: Fabrielmedia (Gabrijel Fabić) i Matej Seletković


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika