Od:
Do:

​Obilježena prva obljetnica uspostave kapele Trajnog euharistijskog klanjanja u Varaždinu

​Obilježena prva obljetnica uspostave kapele Trajnog euharistijskog klanjanja u VaraždinuVARAŽDIN, 7. 6. 2024.
Prva obljetnica uspostave kapele Trajnog euharistijskog klanjanja (TEK) u Varaždinu svečano je obilježena na svetkovinu Presvetog Srca Isusova u petak, 7. lipnja, u varaždinskoj katedrali.
Na početku susreta trajnih klanjatelja program je najavila glavna koordinatorica TEK-a u Varaždinu Marta Kranjčec, koja je i predstavila predvoditelja duhovne obnove o. Danijela Čolu, člana Hrvatske karmelske Provincije sv. Oca Josipa i vojnog kapelana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

O. Čolo govorio je o euharistiji kroz slike, posebno izdvojivši sliku, gestu Isusovog pranja nogu. Preko te goste pokušao je okupljenim klanjateljima približiti smisao i dubinu euharistijskoga slavlja te važnost euharistije za konkretan ljudski život, kako ovdje na zemlji tako i u vječnosti.

Nakon kateheze uslijedila je molitva Zlatne krunice, a potom je započelo misno slavlje koje je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš, u zajedništvu s umirovljenim varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, o. Čolom, duhovnikom TEK-a u Varaždinu preč. Franjom Biškupom i tajnikom vlč. Markom Domiterom.

Uvodeći u misno slavlje mons. Radoš je istaknuo kako se molitva Zlatne krunice, koja se molila prije početka mise, „želi utisnuti našu dušu i njome Bogu dovikujemo da naše srce učini po svome srcu. Ovu molitvu posebno molimo u lipnju, mjesecu srca Isusova. I na početku svake mise molimo ovu molitvu dok se kajemo za svoje grijehe, učinimo to i sada kako bi nas Isus učinio sposobnima sjeseti za stol koji priprema za sve nas.“

U homiliji se, između ostaloga, osvrnuo na molitveni zaziv iz Zlatne krunice: 'Isuse, blaga i ponizna srca…' i rekao da ga molimo da učini naše srce po svom srcu koje nerijetko nije ni blago ni ponizno. „Dok dolazimo na klanjanje, vjerujem da Bog u kapeli TEK-a ima mjesto za nas, ali da ima mjesta za nas i u svome srcu. Želimo da u svoju ljubav upiše i one naša nakane na koje molimo. Želimo ploviti svijetom i biti znak njegove ljubavi, želimo moliti i za sve one koji su u raznim teškoćama, materijalnim i duhovnim, da im Isus da snage da povjeruju i da u njima počne kucati Njegovo srce u njihovom životu i u njihovoj duši“.

„Onaj tko je osjetio jednostavnu i nježnu Božju ljubav, iskru Božje ljubavi prenosi u svijet. Gospodin želi sve nas učiniti posrednicima iskri koje izlaze iz Isusova srca, koje pale našu dušu i prenose se na one na koje on želi doći“, naglasio je mons. Radoš.

Na kraju mise biskup Radoš blagoslovio je krunice koje su darovane klanjateljima, a potom je uslijedio kratak poklon Presvetom Oltarskom Sakramentu, odnosno euharistijsko klanjanje. Susret je završio zajedničkim druženjem klanjatelja u franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu.
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika