Od:
Do:

Obilježena 85. obljetnica rođenja i 30. obljetnica smrti prof. Mate Lešćana

Obilježena 85. obljetnica rođenja i 30. obljetnica smrti prof. Mate LešćanaĐURĐEVAC, 11. 12. 2021.
U Đurđevcu, rodnome gradu Mate Lešćana, svečano je obilježena 85. obljetnica rođenja i 30. obljetnica smrti ovog priznatog skladatelja, orguljaša, zborovođe i glazbenog pedagoga, u subotu 11. prosinca 2021. godine.
 
Program je započeo u 10.30 sati u Domu kulture stručno-znanstvenim skupom na kojem su o liku i djelu Mate Lešćana izlagali dr. sc. Ivana Senjan, organizatorica projekta U spomen na Matu Lešćana, predsjednica Hrvatskog društva crkvenih glazbenika (HDCG) izv. prof. mr. art. Ruža s. Domagoja Ljubičić, tajnik HDCG-a Kristijan Palčec i đurđevački slikar Zdravko Šabarić.
 
U okviru skupȃ, predstavljena je biografska publikacija U spomen na Matu Lešćana autorice dr. sc. Ivane Senjan te digitalni album Hvali dušo moja! na kojem se po prvi puta zvukovno objedinjuje Lešćanovo stvaralaštvo.
 
U glazbenom dijelu, skladbe s albuma predstavili su pjevački ansambli Grada Đurđevca (VS Đurđevčice, Dječji zbor Osnovne škole Đurđevac, Dječji zbor Umjetničke škole “Fortunat Pintarić” Koprivnica - područno odjeljenje Đurđevac i Djevojački zbor Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac), a kroz program je vodila Bernarda Ferderber, ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac.
 
U poslijepodnevnom dijelu programa, u župnoj crkvi Sv. Jurja mučenika od 16.30 sati održan je tematski koncert In memoriam – Mato Lešćan koji su izveli sopranistica Marija Buzdovačić Peručić i orguljaš Andro Čalo nakon kojeg je ispred crkve upaljena treća adventska svijeća.
 
Opis cijelog projekta U spomen na Matu Lešćana, biografska publikacija u elektroničkom izdanju i mogućnost slušanja digitalnog albuma (koji će uskoro biti dostupan i na glazbenim platformama YouTube, Spotify, Deezer, Apple Music, Google play) dostupno je na web stranici Župe sv. Jurja mučenika u Đurđevcu na poveznici ovdje.

 
Nositelj ovog projekta je Župa sv. Jurja mučenika, Đurđevac dok je voditeljica projekta dr. sc. Ivana Senjan. Projekt su organizirale Turistička zajednica Grada Đurđevca te Gradska knjižnica Đurđevac, dok je pokrovitelj projekta bio Grad Đurđevac.

 
I. S.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika