Od:
Do:

OBILJEŽEN 28. TJEDAN CARITASA U ŽUPI PRELOG

OBILJEŽEN 28. TJEDAN CARITASA U ŽUPI PRELOGPRELOG, 1. 10. 2023.
U župi sv. Jakoba ap. st. u Prelogu bogatim programom obilježen je 28. tjedan župnog Caritasa koji je završio središnjim misnim slavljem u nedjelju 1. listopada proslavom Kruničarskog proštenja, spomendana Blažene Djevice Marije od Krunice, čiji se oltar nalazi u župnoj crkvi.

Tjedan Caritasa započeo je u nedjelju 24. rujna uobičajenim predstavljanjem programa i podjelom pripremljenih letaka. Tema ovogodišnjeg Tjedna Caritasa bila je Biblija – Božja riječ. Dan nakon, u ponedjeljak, župljani su mogli iskazati svoju konkretnu ljubav prema potrebitima donoseći cijeloga dana u prostorije Caritasa potrepštine, hranu i druga materijalna sredstva. Dan je zaključen večernjom svetom misom koju je predslavio mons. Antun Sente, rektor svetišta sv. Josipa u Karlovcu koji je u nadahnutoj homiliji nastajao okupljenim vjernicima približiti sv. Josipa i njegovo slušanje i osluškivanje, ali i vršenje Božje riječi. Osim toga, zahvalio je svima onima koji su dugogodišnji vjerni i revni pretplatnici Glasnika sv. Josipa.

Utorak je bio posvećen starijim i bolesnim osobama župe koje su marljive i vrijedne članice i volonterke Caritasa u jutarnjim satima obišle i pohodile u njihovim obiteljskim domovima i kućama. Dan je bio zaključen večernjom svetom misom koju je predslavio župni vikar Dominik Cestar zajedno s župnikom Antunom Hoblajem za vrijeme koje je bila mogućnost primanja bolesničkog pomazanja, a nakon svete mise održana je Biblijska večer s temom Lectio divina koju je moderirao župni vikar.

Srijeda je uobičajeno posvećena osobama s posebnim potrebama, invaliditetom i teškoćama u razvoju te su se tom prigodom u popodnevnim satima okupili članovi i volonteri kluba „Duga“ u pastoralnom centru „Bl. Alojzije Stepinac“. Okupljene su pozdravili župnik Hoblaj, gradonačelnik Preloga g. Kolarek te predsjednica Caritasa gđa Mesmar. U sklopu susreta održano je i predavanje o načinu rada i ophođenja s osobama koje su potrebne pomoći ili imaju određene poteškoće i smetnje.

Četvrtak jest Dan euharistije i tom prigodom večernju svetu misu predslavio je župnik in solidum župe Ludbreg Petar Mlakar, a kasnije je predvodio euharistijsko klanjanje u zajedništvu s članicama molitvene zajednice Krvi Kristove iz Ludbrega, oko čije duhovnosti se okupljaju i volonterke župnog Caritasa u Prelogu.

Petak je već tradicionalno u slavljeničkom tonu te su tako i ove godine priliku za proslaviti svoj rođendan imali osamdesetgodišnjaci ove župe. Najprije su svetom misom koju je predslavio župnik Hoblaj zajedno s vikarom Cestarom imali prilike zahvaliti Gospodinu na daru života, nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje, podjela simboličnih poklona te procesija u pratnji Limene glazbe mladih puhača iz Preloga do pastoralnog centra gdje su zajedno sa svojim prijateljima i obiteljima imali mogućnost proslave rođendana. Tim prigodom obitelji slavljenika pripremili su prigodne torte dok je Grad Prelog slavljenicima pripremio prigodno slavljeničko piće, a župa se pobrinula za glazbeni tamburaški dio.

Subota je u znaku kruha i zahvalnosti pa je tako u jutarnjim satima organizirana izložba i prezentacija kruha, pekarskih proizvoda i plodova zemlje kako ispred župne crkve na Trgu sv. Jakoba tako i na glavnom gradskom trgu. Dan je završio večernjom svetom misom u čast bl. Djevici Mariji i procesijom sa svijećama.

Nedjeljni dan započeo je jutarnjom svetom misom te se nastavio slavljem svečane mise poldanjice koju je predslavio vlč. Matija Filipović župni vikar župe sv. Nikole u Varaždinu. Nadahnutom homilijom okupljene vjernike pozvao je na slušanje i vršenje Božje riječi. Istaknuo je kako nam Bog svakoga dana daje priliku da se predomislimo u našim mislima, gestama i riječima te počnemo činiti bolje i drugačije upravo poput onog prvog očevog sina iz nedjeljnog evanđeoskog odlomka koji je negodovao, ali  se predomislio i otišao u vinograd. Na svetoj misi u koncelebraciji bili su domaći svećenici te svećenici Preločkog dekanata.

 
Župa Prelog
Foto: Studio VIPRO


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika