Od:
Do:

Obilježavanje Međunarodnog dana priziva savjesti u Koprivnici

Obilježavanje Međunarodnog dana priziva savjesti u KoprivniciKOPRIVNICA, 23.5.2023.
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana priziva savjesti, u torak, 23. svibnja, u Edukacijskom centru Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici, prim. dr. Boris Ujević, specijalist ginekologije i porodništva iz Kliničke bolnice Sveti Duh održao je predavanje pod naslovom „Priziv savjesti“. Izuzetno dobro posjećeno predavanje zajednički su organizirale koprivničke podružnice Hrvatskoga liječničkog zbora (HLZ) i Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (HKLD). 

Tema prava na priziv savjesti redovito izaziva prijepore u javnim raspravama. S jedne strane, postoje kritičari koji tvrde da to ne smije biti dopušteno jer se radi o odbijanju vršenja određenih usluga koje su legalne, dok zagovornici prava smatraju je to temeljno ljudsko pravo koje mora biti zaštićeno.

Prim. Ujević vrlo je sustavno i argumentirano, kronološki i s više aspekata, obradio temu priziva savjesti kao temeljnog ljudskog prava zajamčenog Poveljom o pravima čovjeka. Objektivno je i nepristrano istaknuo uvjerljive razloge za neupitnost poštivanja prava na priziv savjesti, koji ne osporava niti aktualna zakonska regulativa. Upozorio je na nedopustivo uplitanje i pritisak ideologije i svjetonazora koji ne poštuje pravo na život od začeća. Pravo na priziv savjesti i odbijanje izvršenja pobačaja jamči i Rezolucija 1763 iz 2010. godine Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Nakon predavanja uslijedila su brojna pitanja sudionika, iznošenje različitih stavova i vlastitih iskustava, što je potaknulo vrlo dinamičnu raspravu.


Predavanju su nazočili i prim. dr. Ivan Barišić, dopredsjednik zagrebačke podružnice HKLD-a te vlč. Davor Šumandl, duhovnik koprivničke podružnice HKLD-a, koji su ovom prigodom najavili održavanje tradicionalne likovne kolonije u organizaciji Društva koja će se 16. rujna 2023. godine održati u Cvetkovcu kraj Rasinje.

 
Marija Sačer, dr. med.