Od:
Do:

Obavijest o liturgijskim slavljima u Velikom tjednu i raspored slavlja u varaždinskoj katedrali

Obavijest o liturgijskim slavljima u Velikom tjednu  i raspored slavlja u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 4. 4. 2020.
Liturgijska slavlja godišnje proslave vazmenog otajstva ove će godine, zbog poštivanja odredbi civilnih vlasti i odredbi HBK od 20. ožujka, biti slavljena bez prisustva naroda, te će biti prilagođena spomenutim novonastalim uvjetima. Varaždinska biskupija svećenicima i vjernicima šalje ovu Obavijest o liturgijskim slavljima u Velikom tjednu.

Istaknimo kako su u Varaždinskoj biskupiji izravni prijenosi liturgijskih slavlja organizirani u suradnji s VTV televizijom, a moći će se pratiti i putem web portala Varaždinske biskupije.


Prijenosi liturgijskih slavlja iz varaždinske katedrale na VTV televiziji biti će po sljedećem rasporedu:

Cvjetnica, nedjelja Muke Gospodnje u 9:00

Veliki četvrtak, Misa Večere Gospodnje u 19:00

Veliki petak, Služba Muke Gospodnje u 15:00

Velika subota, Uskrsno bdjenje u 22:00

Uskrs u 9:00

Posebnu pozornost svraćamo na blagoslov jela za Uskrs. U našim je krajevima od davnine uvriježen običaj da se na Uskrs blagoslivlju jela koja vjernici s poštovanjem blaguju u svojim obiteljima i smatraju posebnim vidom sudjelovanja u Kristovu Vazmu. Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi. Svećenici će, nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve (izostavivši škropljenje blagoslovljenom vodom), no neka se blagoslov obavi u obitelji kao „kućnoj crkvi“ na način da roditelji (otac ili majka), predstojnik ili predstojnica redovničke kuće, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazovu Božji blagoslov na ovaj način:

Predmolitelj:
U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Svi se prekriže i odgovore:
Amen.

Predmolitelj:
Uskrs je blagdan obnove čovjeka i svijeta. Kristovom smrću i uskrsnućem otkupljen je čovjek i cijeli svemir. Zato nam odsada valja živjeti novim životom. Neka nas svaki obrok podsjeća i poziva na gozbu tijela i krvi Kristove, na ljubav koju je Isus pokazao na posljednjoj večeri i na lomljenje kruha u kojem su učenici prepoznali uskrsloga Gospodina, da u blagovanju blagoslovljene hrane, u zajedništvu svoga obiteljskog stola budemo trajno povezani s uskrslim Gospodinom i živimo kao novi ljudi.
Oče naš…

Predmolitelj:
Svemogući BožeTi si htio da učenici u Emausu prepoznaju Krista uskrsloga u lomljenju kruha. Blagoslovi + ovaj kruh, meso, jaja… da i mi koji ovo budemo blagovali danas i svakog dana našega života s vjerom susrećemo tvoga uskrslog Sina, od njega primamo kruh života te po njemu i sami dostignemo slavu uskrsnuća.
Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

Svi se prekriže govoreći: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.