Od:
Do:

Nova suradnja Povjerenstva za osobe s invaliditetom i zaklade socioMovens na projektu Erasmus+

Nova suradnja Povjerenstva za osobe s invaliditetom i zaklade socioMovens na projektu Erasmus+
VARAŽDIN, 19. 5. 2024.
U višegodišnjoj suradnji zaklade socioMovens socijalnog instituta „Kommende Dortmund“ nadbiskupije Paderborn iz Njemačke i Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, osim iskrenog, prijateljskog odnosa sve više dolaze do izražaja ideje kako unaprijediti rad s mladima na socijalno osjetljivim područjima.
 
Od lipnja 2023. godine, više zemalja istočne i srednje Europe zajednički razmišlja o napretku i poboljšanju funkcioniranja pojedinih socijalnih projekata u svakoj od zemalja suradnica. Krajem prošle godine, četiri zemlje su ispunile potrebne uvjete za sudjelovanje na Erasmus+ projektu koji je rađen po novim direktivama koje su došle iz socijalnog instituta „Kommende Dortmund“.
 
Dok se na nivou naše zemlje slični projekti odvijaju prema već ustaljenoj formi, ovaj projekt je usmjeren na socijalnu angažiranost mladih, ali i introspekciji samih mladih koji će kroz razne aktivnosti, ali i savjetovanja sa stručnim osobama imati priliku sudjelovati ne samo u aktivnostima na razini naše biskupije već i na međunarodnoj razini s mladima zemalja partnera Erasmus+ projekta.
 
Iako nisu u projekt ušle sve zemlje suradnice socioMovensa, ipak će mladi imati priliku posjetiti sve zemlje koje će ostvariti tzv. projektni tjedan koji se u našoj biskupiji unatrag nekoliko godina odvija pod nazivom projekt „Bartimej“. S tim ciljem, nekoliko prijavljenih volonterki koje će sudjelovati na ovogodišnjem projektu Erasmus+ okupilo se 19. 5. 2024. godine, u svrhu dogovaranja aktivnosti koje predstoje u Povjerenstvu.
 
Na početku ih je pozdravila tajnica Povjerenstva Anika Sačić koja im je u ime Povjerenstva izručila poklone dobrodošlice u potpuno novi oblik projekta Erasmus+ na ovim prostorima. Napomenuvši kako je ovo za sve izazovno  putovanje za koje ne znamo što sve točno nosi sa sobom, upoznala ih je i sa svetim Erazmom Roterdamskim. Naime, po tom nizozemskom svecu koji je živio na kraju 15. stoljeća, projekt Erasmus je dobio svoje ime.
 
Kao redovnik reda sv. Augustina, iako boležljiv, sveti je Erazmo proputovao Švicarskom, Italijom, Francuskom i Engleskom kako bi stvarao veze i udahnuo duh Europi koja će biti misaona i otvorena razmjeni. Nakon međusobnog upoznavanja volonterki, govorilo se o aktivnostima koje predstoje u narednim mjesecima. Između ostalog, istaknute su aktivnosti na kojima volonterke moraju obavezno sudjelovati kao što je to međunarodna edukacija na engleskom jeziku koja će se u mjesecu rujnu održati u Njemačkoj.
 
Zemlje partneri u ovom projektu osim Hrvatske su još Njemačka, Poljska i Rumunjska. Svaka zemlja može sudjelovati sa najviše četvero prijavljenih. No, mi smo iznimka jer je referent za međunarodne odnose gosp Gregor Christiansmeyer iz instituta „Kommende Dortmund“, primijetio na nedavno održanom zoomu sa prijavljenima, kolika zainteresiranost vlada među prijavljenima. Umjesto potrebnih četvero prijavljenih, našem se Povjerenstvu prijavilo sedmero zainteresiranih.
 
Iz tog je razloga Gregor odlučio učiniti iznimku, tako da Hrvatska sudjeluje sa petero prijavljenih. Zamoljeni smo za dozvolu da jedna naša volonterka koja trenutno živi u Njemačkoj bude prijavljena kao volonterka njihovog instituta „Kommende Dortmund“. Naravno da ovdje nije bilo problema. Naši volonteri su ljudi otvorenog srca i rado pomažu gdje mogu. 
 
U završnom dijelu susreta, sudionice su zamoljene da se izjasne o dojmovima sa susreta. Bile su upitane jesu li zadovoljne održanim susretom. Njihovi odgovori su bili da su jako zadovoljne susretom, da im se svidjela opuštena atmosfera, da su dobile puno važnih informacija i da se zapravo vesele ovom projektu jer će ih natjerati da izađu iz svoje zone udobnosti. Zahvaljujemo prijavljenim volonterkama koje su se odazvale susretu i koje, i kad nisu u mogućnosti biti fizički nazočne, ipak žele biti upućene u zbivanja našeg Povjerenstva. 
 
Zahvaljujemo i Pastoralnom centru u Ludbregu te Uredu za projektnu podršku i vanjsku suradnju Varaždinske biskupije,  na susretljivosti i pomoći oko projekta Erasmus+. Radošću ispunja spoznaja kako smo svi udovi istog Tijela. „Doista, kao što je tijelo jedno te ima mnogo udova, a svi udovi tijela iako mnogi, jedno su tijelo - tako i Krist. Ta u jednom Duhu svi smo u jedno tijelo kršteni, bilo Židovi, bilo Grci, bilo robovi, bilo slobodni. I svi smo jednim Duhom napojeni. Ta ni tijelo nije jedan ud, nego mnogi. (1Kor12, 12-14)“
Anika Sačić