Od:
Do:

"Nonet Donum" u Kanadi povodom 65. obljetnice uspostave hrvatske župe sv. Križa u Hamiltonu

"Nonet Donum" u Kanadi povodom 65. obljetnice uspostave hrvatske župe sv. Križa u HamiltonuKANADA, 8. - 17. 9. 2023
Varaždinski vokalni ansambl "Nonet Donum" pod vodstvom katedralnog orguljaša mo. Višeslava Jaklina "otisnuo se" u petak 8. rujna na mini-turneju kanadskom provincijom Ontario.
Povod za turneju proslava je 65. obljetnice uspostave hrvatske župe sv. Križa u Hamiltonu, a u sklopu koje će Nonet održati svečani koncert te glazbeno oblikovati nekoliko liturgijskih slavlja i protokolarnih događaja. 

Već dan nakon dolaska, u subotu 9. rujna, Nonet je započeo sa svojim aktivnostima i to gostovanjem u crkvi Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu gdje su predvodili liturgijsko pjevanje na večernjoj svetoj misi. Uslijedio je potom i koncert na kojem su izvedena djela iz opće klasične baštine, ali i hrvatskih skladatelja. Lijepo je i dirljivo vidjeti suze na licima publike koja je s oduševljenjem i stojećim ovacijama popratila koncert. Velika zahvala za predivno gostoprimstvo ide župniku domaćinu vlč. dr. Mladenu Horvatu koji je izrazio želje i nadu za budućim suradnjama i gostovanjima.

Nedjelja, 10. rujna, donijela je prijepodnevnu misu i piknik/druženje na otvorenom u parku u posjedu župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi i župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu. Nonet je u zajedništvu sa domaćim župnim zborom predvodio liturgijsko pjevanje na misi koju je predslavio don Damir Stojić u koncelebraciji sa župnikom domaćinom vlč. Božidarom Tenšekom. Nakon mise Nonet je izveo kraći program hrvatskih autora - što klasičnih skladbi, što obrada pučkih popijevki. Više ljudi iz vidno razgaljene publike prišlo je pjevačima govoreći kako su ih neki napjevi "vratili" u domovinu. Uslijedilo je druženje do kasnih popodnevnih sati uz zajedništvo stola, pjesmu i ugodni razgovor.

Treći dan, ponedjeljak 11. rujna, bio je rezerviran za primarno turističke aktivnosti i to posjet svjetskom čudu prirode - veličanstvenim slapovima Niagare. Malo je riječi kojima se da opisati raskoš i nezaustavljiva moć prirode koju slapovi pobuđuju u onima koji ih vide (i čuju) te će taj dio turneje ostati u posebnom sjećanju. Naravno, ne bi pjevači bili pjevači da nisu iskoristili priliku i spontano zapjevali na više "neobičnih" lokacija uz slapove, uključujući i tunele (sada bivše) elektrane, na radost i oduševljenje mnogobrojnih turista i zaposlenika. Dan je zaključen posjetom župi Kraljice Mira u Norvalu čija velika crkva pruža transcedentno akustičko iskustvo. Nakon svete mise koju je glazbeno animirao, Nonet je održao kraći koncert, a potom, koristeći nesvakidašnje divnu akustiku crkve, snimio dvije kompozicije. Red je zahvaliti domaćinima, fra Robertu Kavelju i fra Stipi Rotimu na gostoprimstvu i ustupanju crkve za potrebe snimanja. 

Do kraja turneje Nonet Donum iščekuju još brojni nastupi i obilasci, a sve na radost, kako ansambla, tako i domaćina, što će biti okrunjeno svečanim koncertom u petak 15. rujna te središnjim euharistijskim slavljem u nedjelju 17. runa kojem će nazočiti i predsjednik RH, g. Zoran Milanović. Velika zahvala ide svakako župniku domaćinu, vlč. Marku Štefancu te svim njegovim župnim suradnicama i suradnicima koji su omogućili da se ova turneja ostvari.
 
Tekst: Mislav Lucić
Foto: von Sajko


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika