Od:
Do:

Nedjelja Srpnjica i 120. obljetnica blagoslova zavjetne kapelice u Molvama

Nedjelja Srpnjica i 120. obljetnica blagoslova zavjetne kapelice u MolvamaMOLVE, 4. 7. 2021.
Nedjelja Srpnjica i 120. obljetnica blagoslova zavjetne kapelice u kojoj se čuva čudotvorni kip Majke Božje Molvarske proslavljeni su 4. srpnja u Molvama.

Na vanjskom dijelu svetišta kod zavjetne kapelice euharistijsko slavlje predvodio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak uz koncelebraciju vlč. Tomislava Antekolovića i o. Zdravka Tube, župnika i čuvara svetišta. U propovijedi biskup Mrzljak govorio je o ljepoti svetkovanja nedjelje još od ranih kršćanskih vremena. „U nedjelju se dogodio najvažniji događaj naše kršćanske vjere, a to je da Onaj koji je bio ubijen, koji je umro nije ostao u smrti nego je živ. To su svjedočili mnogi svih ovih nedjelja kroz 2000 godina. Što se dogodilo prve nedjelje? Isus je uskrsnuo. Rađa se vjera u srcima ljudi, u srcima onih koji su susreli Isusa i toga prvoga dana i kasnije. Nakon rastanka pod križem Isus rano ujutro uskrsnog jutra dolazi svojoj Majci. Susret Isusa i Majke nakon pretrpljene patnje. Nedjelja je blagdan susreta sa živim Isusom. Susret s Uskrslim učvršćuje našu vjeru. U tome Marija ima posebnu ulogu. Sigurno je pričala apostolima što se sve dogodilo u Njezinu životu, svjedočila im je svoju vjeru. Marija ima značajnu ulogu u životu Crkve. Ona je prisutna kroz cijelu povijest Crkve. Zato ne častimo kip ili sliku već častimo Onu koju predstavlja kip ili slika. Oni nas smo podsjećaju na Mariju, Majku koja je prisutna u našim životima i koju štujemo. Marija želi biti prisutna i danas u Isusovu djelu, a to je Crkva. Za naš život snagu vjere pronalazimo u euharistiji koju slavimo svake nedjelje. Zato je važna nedjelja. Ništa ne može zamijeniti ono što se događa u euharistiji, pričesti. Zato prvi kršćani kažu da se bez nedjelje ne može živjeti jer bez nje nema života. Prvi kršćani se okupljaju oko Marije. Pozvani smo hraniti se kod euharistijskog stola svake nedjelje i okupljati se oko svoje Majke. Pozvani smo tu učvršćivati svoju vjeru kako bismo živjeli svakodnevni život”, istaknuo je biskup Mrzljak te potaknuo vjernike na život s Marijom i svetkovanje nedjelje. Župni zbor animirao je misno slavlje.

Četrdeset i pet hodočasnika su u popodnevnim sati došli u Marijino svetište. Sudjelovali su na euharistijskom klanjanju i misi te su upoznali mjesto Molve. Ti hodočasnici sudjeluju u stvaranju hodočasničkog puta Camino Podravina. Tako Marijino svetište postaje dio Puta sv. Jakova u Hrvatskoj.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika