Od:
Do:

Najstarija i najveća dječja organizacija u svijetu Djelo svetog djetinjstva slavi 180. rođendan

Najstarija i najveća dječja organizacija u svijetu Djelo svetog djetinjstva slavi 180. rođendanZAGREB, 19.5.2023.

Djelo svetog djetinjstva osnovao je u svibnju 1843. u Francuskoj biskup Nancyja Charles de Forbin-Janson. Pitao se kako spasiti kinesku djecu koja su zbog siromaštva i neznanja svojih roditelja bila prepuštana umiranju od gladi, i to bez sakramenta krsta. Shvatio je da nitko neće bolje razumjeti potrebe djece od same djece. Želio je uključiti djecu u misijsko djelovanje jer je vjerovao da djeca u Crkvi trebaju imati svoj glas i mogu dati puno kao misionari. Ideja je bila da djeca mjesečno doniraju jedan novčić za pomoć vršnjacima u dalekim zemljama te svakodnevno izmole Zdravo Marijo za svoje vršnjake.

Nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj s. Ivana Margarin za Hrvatski katolički radio rekla je da je tijekom 180 godina Djelo svetog djetinjstva „pomoglo mnogoj djeci i mladima koji su bili u egzistencijalnim poteškoćama.“

„Djeca su svojim molitvama i odricanjem činila ono što su mogla i na taj način se odgajala i uvidjela da i njihova mala djela mogu učiniti velike promjene u svijetu“, dodala je.

Tako su dječjim molitvama izmoljene samo Bogu znane milosti, a u misijskim zemljama izgrađeni su mnogi mnogi vrtići, škole, ambulante, bolnice… Iz tih izvora pomognuta su i djeca u zajednicama, sirotištima, kućama za djecu s posebnim potrebama, izbjeglice, beskućnici…

Sve to moguće je dobrotom djece koja sudjeluju u Djelu svetog djetinjstva i tako pokazuju svoju ljubav prema Isusu i drugoj djeci. Djelo svetog djetinjstva ima zadaću učiti kako drugima pomoći i kod djece buditi opću misijsku svijest da svoju vjeru i materijalna dobra trebaju dijeliti s djecom iz ugroženih područja svijeta.

Stoga je s. Ivana pozvala svu djecu, kao i odrasle, djedove i bake da se uključe svojom molitvom i konkretnim prilogom kada im je to moguće, da bi Djelo nastavilo biti blagoslov djeci i mladima diljem svijeta.

Hrvatski misionar u Zambiji don Ivica Kordić, poslao je u Nacionalni misijski ured fotografije uz poruku da je njegova župa iz fonda Djela svetoga djetinjstva primila sredstva za potrebe djece u župi. Tim sredstvima omogućeno je proteklih mjeseci okupljanje na stotine djece diljem župe. Okupljanja su jednodnevna ili višednevna. U okviru okupljanja održavale su se razne radionice i aktivnosti koje pomažu u rastu djece u vjeri i zajedništvu. Vrijeme je bilo ispunjeno pjesmom, igrama, molitvom, poukama i slavljenjem svete mise.

Takvo trodnevno okupljanje održavalo se nedavno u središtu njihove župe. Djeca iz tog centra i susjednih bližih centara okupljena su pod vodstvom animatora. Na okupljanju djecu se upućuje u bolje upoznavanje s Biblijom, u bolje upoznavanje pojedinih svetaca te u važnost svakodnevne molitve. Sve je to protkano pjesmom, zabavom i raznim igrama.

Takva okupljanja, koja će se nastaviti tijekom čitave godine, donose višestruku korist. Djeca se upućuju u život kršćanske zajednice i upoznaje ih se s istinama vjere. Njihovi animatori produbljuju svoju vjeru, a kršćanska zajednica je zadužena za brigu o djeci i pripremanje obroka. Tako se kršćanska zajednica učvršćuje u vjeri i jača u zajedništvu koje je temelj Crkve.

Don Ivica poručuje da su zahvalni svoj djeci svijeta koja sudjeluju u Djelu svetog djetinjstva i na taj način omogućuju rast u vjeri i zajedništvu mnogima u misijskim zemljama. Plodovi Djela svetog djetinjstva živo se osjećaju ovdje u novoosnovanoj Župi sv. Petra i Pavla, u biskupiji Mongu, u Zapadnoj provinciji Zambije.

Djeca cijelog svijeta pokušavaju na različite načine pomoći i olakšati život svojim vršnjacima u misijama, a na taj način i pomažu u širenju Radosne vijesti. Neka nam ovo bude poticaj i nadahnuće da se nikada ne umorimo činiti dobro, a sve na veću slavu Božju!

Novčana donacija za djecu u misijskim zemljama može se uplatiti na: IBAN: HR6323600001101542876, Svrha: Djelo svetog djetinjstva, SWIFT: ZABAHR2X.

Više o Papinskim misijskim djelima može se saznati na stranici www.misije.hr, a aktivnosti Nacionalnog misijskog ureda mogu se pratiti na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR i www.instagram.com/misije.hr. Dodatne informacije mogu se dobiti u Nacionalnom misijskom uredu u Zagrebu: Ksaverska cesta 12A, 01/5635-055; missio.croatia@misije.hr.

Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj
Fotografije: don Ivica Kordić, misionar u Zambiji



Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika