Od:
Do:

Najava Godine biskupa Đure Kokše

Najava Godine biskupa Đure KokšeMOLVE, 17.5.2022.
U utorak 17. svibnja 2022. u 12.00 sati u Društvenom domu (multimedijalna dvorana), Trg kralja Tomislava 11 u Molvama bit će konferencija za medije u povodu predstavljanja Godine biskupa Đure Kokše.

U 19.00 sati u župnoj crkvi euharistijsko slavlje predslavit će o. Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca te će otvoriti Godinu biskupa Đure Kokše.

Općina i Župa Molve, u suradnji s Društvom za povjesnicu i starine Molve i drugim partnerima, ove godine obilježavaju 100. godišnjicu rođenja svojeg istaknutog mještanina biskupa Đure Kokše (1922. – 2022.). Tim povodom Općinsko vijeće Općine Molve ovu godinu proglasilo je Godinom biskupa Đure Kokše.

Obilježavanje godišnjice započinje 17. svibnja, na Biskupov rođendan, a završava 26. studenog, na datum njegove smrti. Između tih datuma održat će se bogat duhovni i kulturni program: misna slavlja, dokumentarna izložba i znanstveni skup o biskupovu životu i radu, izložba umjetničkih djela iz biskupove kolekcije i još mnogo toga. Cjelokupni program bit će predstavljen na konferenciji za medije.

Program će predstaviti:
  • mag. ing. agr. Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve
  • o. Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca
  • o. Zdravko Tuba, gvardijan samostana i župnik Župe Uznesenja BDM u Molvama
  • dr. sc. Mario Kolar, član organizacijskog odbora
 
Biskup Đuro Kokša rođen je 17. svibnja 1922. u Molvama. Osnovnu je školu završio u Molvama, gimnaziju u Zagrebu gdje je započeo i filozofsko-teološki studij koji je završio u Rimu. Za svećenika je zaređen 1947. u Rimu, gdje je završio magisterij iz filozofije, teologije, crkvene povijesti i crkvenog prava te doktorat iz teologije. Od 1959. do 1979. bio je  rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, a 1978. imenovan je pomoćnim zagrebačkim biskupom. Godine 1983. imenovan je kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga. Osim kao svećenik, istaknuo se i kao veliki intelektualac te ljubitelj umjetnosti i kulture: objavio je nekoliko knjiga i pjesničkih antologija a bavio se i književnim radom i prevođenjem. Za života je sakupio bogatu zbirku umjetničkih slika i skulptura. Preminuo je 26. studenog 1998.

Partneri Godine biskupa Đure Kokše u Molvama: Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, Varaždinska biskupija, Hrvatsko katoličko sveučilište, Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, Hrvatski državni arhiv – Odjel Depozit Zagrebačke nadbiskupije, Muzej grada Koprivnice