Od:
Do:

Na susretu svećenika Varaždinske biskupije o virtualnom svijetu

Na susretu svećenika Varaždinske biskupije o virtualnom svijetu

VARAŽDIN, 7. 9. 2011.

Redoviti mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije održan je u srijedu 7. rujna u prigodi proslave biskupijskog zaštitnika, sv. Marka Križevčanina.

Voditelj susreta mons. Ivan Godina, generalni vikar, pozdravio je u dvorani Biskupskog ordinarijata stotinjak okupljenih svećenika na čelu s biskupom Josipom Mrzljakom kazavši kako se od njihova posljednjeg susreta u svibnju zbilo nekoliko važnih crkvenih događaja. Prisjetio se pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, spomena pete obljetnice smrti prvog biskupa Marka Culeja i izdavanja knjige njegovih govora i poruka, te nedavne proslave velikog jubileja 600. ludbreškog euharistijskog čuda. Najavio je da će 22-ojica svećenika Varaždinske biskupije putovati u Sarajevo na beatifikaciju Drinskih mučenica 24. rujna, dok će idući svećenički susret biti 3. listopada.

Vlč. Damjan Koren, predstojnik biskupijskog Katehetskog ureda i Ureda za mlade, koji je posljednjih godina nakon preminuća kanonika mons. Alojzija Domislovića preuzeo obnovu nekadašnjeg pavlinskog ljetnikovca u Veternici, najavio je otvorenje i blagoslov tog obnovljenog zdanja koje je uređeno u Duhovni centar Varaždinske biskupije. Svečanost će biti u nedjelju 18. rujna, a njome počinju sadržaji proslave 200. obljetnice preseljenja Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog u Varaždin, pod čijom je skrbi bila i veternička kurija. Biskup Mrzljak na kraju je zaželio da taj novouređeni Duhovni centar Varaždinske biskupije bude što više na korist Crkve jer su mogućnosti njegova korištenja višestruke. Osvrćući se na nedavnu proslavu velikog jubileja u Ludbregu i jubilejske sadržaje čiju je pripremu i realizaciju vodio poseban odbor na čelu s mons. Antunom Perčićem, biskup Mrzljak kazao je kako je poseban Papin izaslanik kardinal Jozef Tomko bio izuzetno zadovoljan boravkom u Varaždinskoj biskupiji. Osim Ludbrega i podravskoga kraja, te Varaždina kao sjedišta biskupije, posjetio je i Štrigovu u Međimurju te biskupijski vinograd na varaždinskim bregima, pa je time posjetio sve tri regije Varaždinske biskupije. Na odlasku je iznio svoje izvanredno lijepe dojmove te je pohvalio i zahvalio svojim domaćinima.

Na susretu je zatim izlagao vlč. mr. Krunoslav Novak, svećenik Varaždinske biskupije koji je na poslijediplomskom studiju u Rimu, a trenutačno radi na disertaciji s temom “Vjerski identitet mladih – utjecaj medija i drugih čimbenika komunikacija na mlade“. Vlč. Novak, koji je značajan dio svog djelovanja posvetio pastoralu u medijima, izlagao je o temi “Suvremeni čovjek u susretu s virtualnim ambijentom komunikacije“.

Uvodno je istaknuo da je govor o medijima i komunikaciji općenito sve potrebniji da bi se razumjelo vlastitu ulogu u današnjem vremenu koje se može nazvati erom komunikacije. S druge strane, često se dolazi do zaključka da se sve više s tehnološkim dostignućima civilizacije gubi čovjek kao biće odnosa sa samim sobom, s Bogom i s drugima. Naglasio je da između generacija danas nerijetko dolazi do raskoraka u razumijevanju, osobito između starijih i mlađih, i to zbog načina njihove percepcije života i stvarnosti koji je uvjetovan medijima i oblicima komunikacije. Kazao je kako mediji čine informacije lako dostupnima, no to nužno ne znači kvalitetniju komunikaciju.

U nastavku je govorio o čovjeku današnjice, okruženom medijima i medijskim sadržajima, s dodatnim pitanjem o tome kakav je taj virtualni ambijent za čovjeka i njegovu duhovnost - vjerski identitet. U izlaganju se osvrnuo na utjecaj medija, osobito tzv. novih medija, odnosno elektronskih medija koji danas najviše utječu na život ljudi. Najveći naglasak pritom je stavio na internet koji u sebi objedinjava sve medije kazavši kako je internet virtualni ambijent koji je danas puno više od baze podataka. Internet je postao mjesto gdje se ostvaruju virtualna druženja i virtualni odnosi i stvara se virtualni svijet. Stoga je iznio prednosti, ali i upozorio na moguće nedostatke i negativnosti takvog kreiranog novog virtualnog društvenog prostora, osobito novih društvenih mreža koje izgrađuju odnose među korisnicima i njihovim virtualnim identitetima. Virtualni svijet osobito utječe na mladog čovjeka koji još nije izgradio svoj osobni socijalni identitet, a za sve korisnike postavlja pitanje zaštite njihove privatnosti. Obrazložio je stoga načine funkcioniranja virtualnog svijeta koji nikako ne može zamijeniti osobne neposredne kontakte i odnose ljudi.

Na kraju je podsjetio na pitanja koja je naglasio papa Benedikta XVI. u ovogodišnjoj poruci za 45. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija: “Tko je moj 'bližnji' u tome novom svijetu?“, “Postoji li opasnost da budemo manje prisutni onima koje susrećemo u našem svakodnevnom životu?“, “Postoji li opasnost da budemo rastreseniji, jer je naša pažnja fragmentarna i zaokupljena svijetom 'različitim' od onoga u kojem živimo?“, “Imamo li vremena da kritički razmišljamo o našim odlukama i njegujemo ljudske odnose koji su doista duboki i trajni?“ ...

Odgovarajući na pitanja nazočnih, predavač je zaključio kako nove medije u svećeničkom pastoralnom i katehetskom djelovanju treba koristiti s razboritošću, odnosno upotrebljavati ih je potrebno samo ako mogu koristiti kao pomagalo u radu. Svećenicima je tako naglasio kako je promašaj komunicirati s mladima putem Facebooka u slučaju da se oni nalaze u svom uredu, a djeca i mladi sa svojim mobitelima na igralištu u neposrednoj blizini. Zaželio je svima da i u današnje vrijeme posvemašnjeg virtualnog svijeta zadrže što više osobnu neposrednu komunikaciju čime će pomoći i mladim naraštajima da se u potpunosti ne zatvore u virtualne svjetove.

Jasminka Bakoš-Kocijan