Od:
Do:

Na susretu svećenika Varaždinske biskupije o euharistiji u životu bl. Ivana Merza

Na susretu svećenika Varaždinske biskupije o euharistiji u životu bl. Ivana Merza

VARAŽDIN, 5. 10. 2010.

 

U dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu u utorak 5. listopada održan je redoviti mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije.

O temi "Po euharistiji do svetosti u laičkom staležu (poruka bl. Ivana Merza)" govorio je postulator kauze za kanonizaciju blaženoga Merza p. Božidar Nagy. Okupljene na čelu s biskupom mons. Josipom Mrzljakom uvodno je pozdravio voditelj susreta mons. Ivan Godina, generalni vikar, koji je kazao kako su čitav susret i aktualnosti koje će se se na njemu iznijeti u znaku euharistije. Najavio je znanstveni skup koji će se održati u Ludbregu 28. listopada, na kojem će se s povijesnog stajališta govoriti o 600 godina posebnoga štovanja Predragocjene Krvi Kristove u ludbreškom svetištu. Varaždinski biskup najavio je i održavanje dekanatskih korona u studenome o temi euharistije naglasivši kako je ovo izlaganje svojevrstan uvod u te susrete, a s motivima euharistije uređen je i biskupijski kalendar za iduću godinu koji je predstavljen na susretu.

Postulator p. Nagy u izlaganju je govorio o najkarakterističnijoj crti blaženikove duhovnosti – euharistiji. Uvodno je podsjetio kako je papa Ivan Pavao II. prilikom Godine euharistije 2004. godine u svome pismu "Ostani s nama, Gospodine" pozvao da se ugleda u primjere svetaca "koji su u euharistiji našli hranu na svome putu savršenstva", dok je papa Benedikt XVI. u pobudnici "Sakramenat ljubavi" 2007. godine blaženika Merza stavio među uzore velikih svetaca koji su se istaknuli u štovanju euharistije. To je svakako bila još jedna potvrda svetosti tog hrvatskog blaženika i duhovnog velikana, ali i poticaj i poziv da se svi što bolje potrude upoznati njegov život i poruku koju Bog želi uputiti preko njega, kazao je p. Nagy. U nastavku je prikazao važnost euharistije kao temelja duhovnosti blaženog Ivana kroz tri razdoblja njegova života, i to kroz njegovo djetinjstvo, školovanje te laički apostolat i profesorski rad na Nadbiskupskoj gimnaziji, gdje mu je učenikom bio i još uvijek živući najstariji svećenik Varaždinske biskupije 98-godišnji Stanislav Rajtar. Pritom je podsjetio na blaženikove riječi koje je napisao majci u pismu iz Pariza: "Katolička vjera je moje životno zvanje", koje je uistinu ostvario do savršenstva u svom životu. U izlaganju se osvrnuo na blaženikove misli o euharistiji koje je zapisivao u mladosti tijekom svoje duhovne i intelektualne formacije, a koje je doživljavao upravo u susretu s euharistijskim Kristom. Zatim se osvrnuo na razdoblje njegova javnog djelovanja i života kada je kao mladi profesor i veliki apostol razvio svoje djelovanje po Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj, pa je tako posjetio i krajeve današnje Varaždinske biskupije. Zaključno je iznio neka svjedočanstva i izjave njegovih prijatelja i suvremenika o njegovu euharistijskom životu i euharistijskoj pobožnosti. Postulator Nagy kao primjer njegove euharistijske duhovnosti iznio je da je Merz u dobi od samo 17 godina zapisao u svoj dnevnik duboku prvu misao o euharistiji da je "pričest izvor života", pa je stoga svakodnevno slavio euharistiju i rado se klanjao euharistijskom Isusu.

Na kraju susreta p. Nagy pokazao je svećenicima biskupije izvornu sliku bl. Merza koju je prošle godine naslikao haški zatočenik general Ante Gotovina, a slika će ovih dana biti dostavljena u Rim. Postulatura je župnicima darovala tiskane materijale za promicanje štovanja blaženoga Ivana Merza, a na kraju je predstavljena i nova knjiga župnika u miru i duhovnika zajednicâ Kursilja vlč. Blaža Tote "Živjeti znači diviti se". Susret je zaključen zajedničkim objedom u Svećeničkom domu, gdje se svećenicima na čelu s biskupom Mrzljakom pridružio Janusz Kaleta, apostolski administrator zapadnog Kazahstana, koji je boravio u posjetu Hrvatskoj i sudjelovao na susretu europskih biskupa u Zagrebu.

Jasminka Bakoš-Kocijan