Od:
Do:

Na Stepinčevo varaždinski biskup slavio svetu misu u kapeli lepoglavske Kaznionice

Na Stepinčevo varaždinski biskup slavio svetu misu u kapeli lepoglavske KaznioniceLEPOGLAVA, 10. 02. 2022.
Na blagdan blaženoga Alojzija Stepinca, 10. veljače 2022. varaždinski biskup Bože Radoš slavio je svetu misu u kapeli blaženoga Alojzija Stepinca Kaznionice u Lepoglavi, u kojoj je blaženi Stepinac služio zatvorsku kaznu od 19. listopada 1946. do 5. prosinca 1951. godine.

U svojoj homiliji biskup je istaknuo, kako su mnogi Stepinca smatrali zločincem, ali bio je svjetlo koje svijetli u tami. U mračnim vremenima svjetlo njegove savjesti nije prestalo svijetlili. Za vrijeme zatvoreništva u Lepoglavi molio je za one koji su mu nanosili zlo. Njegov nam 'svijetli lik' pokazuje kako dobro, koje Bog stavlja u čovjeka, ne može utrnuti te nam poručuje kako se čovjek treba susreti sa svjetlom istine u svojoj savjesti, da bi mogao odbaciti i nadvladati zlo koje ga je obuzelo. Svjetlo dobrote koje dolazi od Boga daje nam pravo vidjeti i pobijediti zlo. Stepinčeva borba nije bila borba protiv ljudi, ni protiv tužitelja, nego protiv zla.

U misnom slavlju suslavili su vlč. Vlado Borak, kaznionički dušobrižnik, vlč. Nenad Pisač, lepoglavski župnik i vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik. Uz zatvorenike u misi su sudjelovali upravitelj Kaznionice Dražen Posavec i članovi uprave.

Nakon misnog slavlja biskup je pohodio spomen-ćeliju blaženog Alojzija Stepinca i zastao u molitvi za sve zatvorenike i djelatnike Kaznionice te za čitav Božji narod Varaždinske biskupije koji hodi prema proslavi 25. obljetnice utemeljenja Biskupije.

 
Marko Domiter