Od:
Do:

Na posljednjem susretu u ciklusu okruglih stolova Varaždinske biskupije razgovaralo se o temi mira

Na posljednjem susretu u ciklusu okruglih stolova Varaždinske biskupije razgovaralo se o temi miraVARAŽDIN, 4. 12. 2023.
Fra Ante Vučković bio je gost posljednjeg 8. susreta u ciklusu okruglih stolova Varaždinske biskupije u ponedjeljak 4. prosinca u Varaždinu.

Za vrijeme, ali i nakon Domovinskog rata, ovaj poznati franjevac bavio se pitanjima pomirenja i opraštanja u okviru Franjevačkog instituta za kulturu mira, a bio je i sudionik mnogih simpozija te suautor zbornika na temu pomirenja i praštanja. O miru se razgovaralo i na okruglom stolu.

U okviru teme  „… a mir ljud'ma na nizini“: promišljanje čovjekove potrebe za mirom u kontekstu trenutna stanja u svijetu fra Ante je odgovarao na pitanja o pojmu mira za filozofe, zatim o značenju hebrejske riječi shalom koju nam pred oči stavljaju svetopisamski tekstovi osobito u vremenu došašća, a prevodimo ju također riječju mir.

Tumačio je i dijelove Svetog pisma i Starog i Novog zavjeta koji donose govor o miru: kako su pojmovi pravde i mira međusobno povezani te kako o miru govori Isus. Osvrnuo se i na encikliku Pacem in terris (Mir na zemlji) pape Ivana XXIII., a onda je i aktualizirao temu mira odgovaravši na pitanja o odnosu krivnje i mira, kako graditi mir u svakodnevnim odnosima, te kako opraštati, pa i u još uvijek bolnim i nerazriješenim situacijama koje pamtimo iz Domovinskog rata.

Također, dotaknuo se i aktualnih nemira u Svetoj Zemlji, posvijestio težinu situacije te poručio kako nije prorok da vidi kud će to krenuti, odnosno ići, ali stanje za razliku od dosadašnjih ratova koje je Izrael vodio u Gazi je puno dublje, puno ozbiljnije i s puno više konflikta nego ikad do sad.

„Nikada se nije dogodilo da su Izraelci izgubili 1400 ljudi u jednom danu i da im se to dogodilo uza svu tu sposobnost tajnih službi i sad reagiraju iz tog jednog enormnog straha i ja ne znam što bih drugo rekao nego, ako možete moliti za mir Jeruzalemov i ako možete plakat s Isusom, plačite...ne znam što bih drugo rekao“, poručio je Vučković.

Naposlijetku je govorio i o nemirnim stanjima u samoj Crkvi, sinodalnom hodu koji još uvijek traje, približio okupljenima situaciju u Crkvi u Njemačkoj iz vlastitog iskustva te poručio kako o tim pitanjima razmišlja jednako kao i prije dvije godine kada je objavljena njegova knjiga Neostvarena sloboda.

Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije s ovog okruglog stola pripremit će dvije emisije „Vjera i nada“ koje će biti emitirane na Varaždinskoj televiziji (Vtv), Laudato televiziji (Ltv) te YouTube kanalu Varaždinske biskupije 30. i 31. prosinca 2023. te 6. i 7. siječnja 2024.

I premda je ciklus okruglih stolova Varaždinske biskupije, o djelovanju katolika danas, završio, Gotal je najavila održavanje Korizmenih tribina nedjeljnih Evanđelja koje će se održavati svakog ponedjeljka od 19. veljače do 18. ožujka 2024. Tribine će voditi poznati bibličari, profesori na fakultetima.

 
Iva Kuzmić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika