Od:
Do:

Mons. Tomo Vukšić predslavio misu u varaždinskoj katedrali na svetkovinu Bezgrešnog začeća Marijina

Mons. Tomo Vukšić predslavio misu u varaždinskoj katedrali na svetkovinu Bezgrešnog začeća MarijinaVARAŽDIN, 8. 12. 2023.
Svetu misu u varaždinskoj katedrali, na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u petak, 8. prosinca, predslavio je mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojne biskupije u Bosni i Hercegovini. Uz njega su koncelebrirali i mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, umirovljeni biskup te svećenici (nad)biskupijskih ustanova Vrhbosanske nadbiskupije i Varaždinske biskupije.

Riječi pozdrava i dobrodošlice prije samog početka misnog slavlja okupljenima je uputio biskup domaćin zahvalivši mons. Vukšiću na dolasku i zamolivši ga da u svoje nakane ovog misnog slavlja uključi sve koji su bili ondje kao i cijelu Varaždinsku biskupiju.

Mons. Vukšić je na početku zamolio Božje milosrđe da, po zagovoru Blažene Djevice Marije bezgrešno začete, sve okupljene podržava na putu obraćenja „pogotovo u ovo vrijeme neposredne priprave za Božić - blagdan dolaska Boga među ljude. Molimo ga da se, došavši među nas, nastani u nama, u svakome od nas kako bismo na putu obraćenja rasli u svojoj svetosti“, rekao je mons. Vukšić.

Svoju homiliju je započeo riječima Zdravo Marijo, milosti puna! te okupljenima posvijestio kako se ovaj pozdrav dogodio samo jednom u čitavoj povijesti i nikada se više nikome neće ponoviti. Važno je primijetiti da Nebesa preko svojeg glasnika arkanđela, Mariju proglašavaju milošću punom prije negoli je ona dala svoj pristanak na Božji plan da bude majka Kristova. Upravo ovaj događaj, javno proglašenje Djevice Marije milošću punom „uzrok je i početak današnjeg blagdana Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije“, istaknuo je mons. Vukšić pojasnivši kako je ona bezgrešno začeta, a Nebo je to potvrdilo - da je milosti puna i da je Gospodin s njom.

Milosti puna pozdrav je glasnika s nebesa mladoj ženi Mariji koju milošću punom Nebesa proglašavaju.

„Pogotovo nakon što je pristala biti majka našega Spasitelja kazavši neka bude volja Božja  i da želi biti službenica Božja, Gospodin se i nastanio doslovce u njoj, da bi po njoj došao na ovaj svijet kao spasitelj svijeta. Važno je, dakle, znati da je današnji blagdan biblijskoga utemeljenja, da je ovo jedna od vjerskih istina koja je potvrđena samim glasom s Nebesa: milosti puna i Gospodin s tobom, blažena Djevice Marijo. Zahvalni smo Gospodinu Bogu što nam je darovao ovaj blagdan. Zahvalni smo što nam je darovao Blaženu Djevicu Mariju i po njoj našega Spasitelja“, poručio je nadbiskup Vukšić.

Dodao je i kako je sve ono sveto i dobro što se dogodilo u Gospinom životu sažeto između njenog začeća i uznesenja na Nebo. A i život svake osobe smješten je između začeća i, ako Bog da, uznesenja u obliku uskrsnuća u Nebesa, a u tom razdoblju zadaća nam je nasljedovati primjere svetaca koji su dokaz da je svetost u ljudskom životu zaista moguća. Gospa, ali i svi drugi sveci „stavljeni su ispred nas kao vodiči, kao znakovi pored puta, kao izraz ne samo njihove svetosti, nego i naše čežnje, naših želja, naših nada, naše vjere“ kazao je nadbiskup i dodao kako i Crkva u odlomku iz poslanice Efežanima poručuje da nas je Bog izabrao da budemo sveti i bez mane pred Njim na slavu Boga oca (usp. Ef 1, 4), na ovome svijetu i na naše spasenje.

Naglasio je još mons. Vukšić i kako Gospa nije samo sveta pojava tamo negdje u dalekim vremenima iza nas, nego da je, osim toga, također i ispred nas, pogotovo kao na Nebo uznesena.

„Gospa na Nebo uznesena jest, dakle, lik svetosti koji je pred nama i zahvaljujemo dragome Bogu što je, po njezinom bezgrešnom začeću i bez počinjenih grijeha na ovome svijetu, dok je hodila ovom zemljom, živjela kao primjer svetosti, kao uzor za nas, kao neka vrsta naših naslikanih želja koje projiciramo u vlastitome životu. Neka dragi Bog, po zagovoru nje, Bezgrešno Začete, svima nama koji smo izabrani da budemo sveti i bez mane pred licem Božjim, bude blagoslov. Neka nam svima omogući da ovu želju Nebesa i za nas pretvori u naš život, u naš blagoslov i, ako Bog, da jednoga dana u naše uznesenje u Nebesa i u vječni život“, zaključio je svoju homiliju vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić.

Na kraju euharistijskog slavlja uputio je zahvalu gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji te varaždinskom biskupu Radošu na dobroti za Zakladu Vrhbosanske nadbiskupije sa sjedištem u Vukovaru kojoj je svrha pružanje potpore u provođenju humanitarnih aktivnosti usmjerenih na dobrobit bolesnih, starih i nemoćnih osoba, djece predškolske dobi, učenika, studenata, mladih, fizičkih i pravnih osoba te pomaganje projekata u Republici Hrvatskoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

 
Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika