Od:
Do:

Mons. Josip Mrzljak predvodio misno slavlje na Jurjevo uz župni blagdan u Maruševcu

Mons. Josip Mrzljak predvodio misno slavlje na Jurjevo uz župni blagdan u MaruševcuMARUŠEVEC, 23. 4. 2018.
U ponedjeljak 23. travnja, na spomendan svetog Jurja, mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, pohodio je Župu svetog Jurja mučenika u Maruševcu gdje je, povodom proslave patrona župe, predvodio euharistijsko slavlje.

Prije samog euharistijskog slavlja okupljene je pozdravio domaćin, vlč. Krunoslav Milovec, župnik Župe svetog Jurja u Maruševcu, te zahvalio biskupu Mrzljaku na pohodu i predvođenju misnog slavlja. Uz biskupa Mrzljaka i domaćeg župnika, slavlju su prisustvovali svećenici iz Ivanečkog dekanata, kao i drugi svećenici Varaždinske biskupije, između ostalih, fra Bono Zvonimir Šagi, počasni građanin općine Maruševec.

Na početku slavlja biskup se zahvalio na domaćinstvu. Pozdravio je okupljen vjerni narod riječima uskrslog Isusa: “Mir vama” te čestitao cijeloj župnoj zajednici blagdan njihova nebeskog zaštitnika. Sabrani smo oko živog Isusa Krista, čiju ćemo riječ slušati i žrtvu slaviti, poručio je u uvodu mons. Mrzljak.

U svojoj propovijedi mnoštvu u župnoj crkvi u Maruševcu biskup je podsjetio kako se još uvijek nalazimo u vazmenom vremenu kada na poseban način želimo učvrstiti svoju vjeru u uskrslog i živog Isusa koji je sada među nama. Da bismo to mogli vjerovati, potrebno je otvoriti oči vjere, kazao je biskup Mrzljak.

- Na temelju vjere svjedoka i mi možemo vjerovati. Kada su Isusovi učenici vidjeli njegov prazan grob, povjerovali su kako se obistinilo ono o čemu je Isus govorio da će treći dan uskrsnuti. To je vjera prvih kršćana, male zajednice od 12 učenika i nekoliko prijatelja. No, to je jezgra, sjeme koje je posijano i koje raste 20 stoljeća. I mi smo dionici te vjere i tih svjedoka koji su svjedočili o tome da je Isus živ. Prvi kršćani sastajali su se po kućama, tijekom prva tri stoljeća bilo im je zabranjeno okupljanje, no usprkos teškoćama, ta zajednica je rasla. Tek početkom 4. stoljeća, Crkva dobiva slobodu, a ljudi se mogu sastajati. Upravo u to vrijeme živi i sveti Juraj o kome ne znamo puno, ali o njemu su ispričane mnoge legende, kao uostalom i drugim svecima iz toga vremena. No, sveti Juraj i njegovo svjedočanstvo nose poruku vjere koja kroz povijest nije izblijedila. Svetog Jurja na slikama često vidimo kako kopljem ubija zmaja. Znamo kako zmajevi postoje samo u pričama, ali u prenesenom značenju takva slika je jaka poruka - Juraj se boreći sa zmajem bori protiv zla, grijeha i onoga što čovjeka zavodi na krivi put. Bori se protiv onoga ‘zmaja’ koji nastaje u čovjeku kada si umišljamo da sebe možemo staviti na Božje mjesto. Sveti Juraj kao da želi potvrditi ono što smo čuli u evanđelju, kako čovjek treba uzeti svoj križ i ići za Isusom, za onim kojem vjerujemo. U našim životima taj 'zmaj' može biti laž, kleveta, korupcija ili podmetanje. Mogli bismo nabrajati puno zala, 'zmajeva', protiv kojih se treba boriti. Promatrajući svetog Jurja možemo vidjeti kako za nas ima jednu suvremenu poruku - poručio je u homiliji biskup Mrzljak.

Na kraju misnog slavlja, svima je još jednom zahvalio župnik Milovec, dok je načelnik općine Maruševec Damir Šprem biskupu Mrzljaku uručio plaketu koja je za izniman doprinos razvoju općine dodijeljena Varaždinskoj biskupiji na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana općine.
 
Goran Damjanić