Od:
Do:

​MOLITVA, NOVČIĆ I OSMIJEH SVAKI DAN – jer Bog ljubi vesela darivatelja!

​MOLITVA, NOVČIĆ I OSMIJEH SVAKI DAN – jer Bog ljubi vesela darivatelja!
























PAPINSKA MISIJSKA DJELA U RH, 22. 2. 2023. 
Molitva i osmijeh u kombinaciji s novčićem mogu napraviti velike stvari ako poticaj nalazimo u ljubavi prema Bogu. Korizma je proces tijekom kojega imamo mogućnost rasti, a cilj bi nam trebao biti da budemo sličniji Isusu.

Poticaj nam je uboga udovica, koja je, ubacivši dva novčića, darovala sve što je imala. Nije darovala od svojeg viška, nego sve što je imala. Nije li to divan primjer pouzdanja u Boga? Sva njezina sigurnost i sve što ima je u Bogu. Znamo li mi živjeti na taj način ili, ipak, kalkuliramo? Jesmo li svjesni da je djelo ljubavi učinjeno prema drugomu potvrda naše ljubavi prema Bogu? Jesmo li spremni svaki dan tijekom korizme odvojiti jedan novčić za pomoć misijama?

Težinu svakodnevice u misijskim zemljama ne možemo ni zamisliti jer puno toga uzimamo zdravo za gotovo i nismo svjesni koliko smo sretni što možemo uvečer slobodno i bez straha prošetati ulicom, otići k liječniku kad nas što boli, priuštiti si topli obrok ili zalijevati cvijeće na balkonu (pitkom) vodom iz slavine. Misionari i misionarke su iz blagostanja zapadnog svijeta došli u surovu oskudicu i često su jedina pomoć i skrb tisućama siromašnih, gladnih, žednih i bolesnih.

Nadalje, znamo li se smijati? Imamo pravo pokazati i tugu i ljutnju, jer to su sve naše emocije. Međutim, prečesto zaboravljamo na osmijeh. Korizmeni hod neka bude uz osmijeh i sjetimo se riječi velike misionarke sv. Majke Terezije, koja je ovako poručila: „Daruj osmijeh jer to je možda jedina dobra ili pak najljepša stvar koja će se komu danas dogoditi.“ Kada pomislimo da nemamo ništa što bismo drugomu mogli darovati, sjetimo se da imamo osmijeh. Osmijeh je misionar radosti.

I ne zaboravimo na molitvu. Molitva je susret s Bogom, i naša snaga i radost. Molitva liječi. Oslonimo se molitvom na Boga i bit ćemo blagoslovljeni.
Molitva i dobra djela učvršćuju našu vjeru, rekao je o. Ante Gabrić.

Formula je ovogodišnje korizme jednostavna: MOLITVA + NOVČIĆ + OSMIJEH, SVAKI DAN! To su mali koraci kojima se možemo približiti Bogu. Međutim, što god odlučili, imamo prigodu nešto napraviti. Ili ne napraviti ništa! Svakomu je darovana sloboda da odluči. Smisao korizme nije samo uskratiti što, nego dati više sebe. Nadići samog sebe da bismo se približili Bogu i postali sličniji osobi kakvom nas je Bog zamislio.

Možemo li zamisliti koliko blagoslova će to biti bude li svatko od nas darovao novčić, molitvu i osmijeh Bogu, svaki dan? Jer sve što činimo, činimo njemu. Takvi jednostavni poticaji imaju veliku snagu, koja počiva na zajedništvu. Zamislite kako puno možemo napraviti kad se udružimo. Svaki novčić koji ćete darovati na ovaj poticaj, bit će usmjeren za pomoć misionarima u projektima kojima pokušavaju pomoći u misijskim zajednicama narodu kojemu su poslani. Hoćemo li pomoći u gradnji škole, vrtića, ambulante ili iskopati bunar za pitku vodu – ovisi o prikupljenim sredstvima. Međutim, na kraju korizme podijelit ćemo s vama koji iznos smo prikupili i za što su sredstva korištena.

Svakako molite za misije jer moliti za drugoga znači podijeliti njegov teret i uključite u svoje molitve sve naše misionare i misionarke, kao i narod kojemu služe. I ne zaboravite se osmjehnuti, svaki dan! Osmijehom zagrlimo svoje bližnje. Osmijehom pružimo podršku osobi koju susretnemo u prolazu, jer taj osmijeh je misionar radosti.

I nikada nemojmo reći da osmijeh ništa ne znači, sumnjati čuje li Bog našu molitvu i misliti da je novčić samo sitnica. Sjetimo se riječi sv. Ignacija, koji je rekao da većina ljudi ne može ni pojmiti što bi Bog od njih učinio kad bi mu se stavili na raspolaganje.
 
Svima želimo da ustraju u odluci darivanja MOLITVE, NOVČIĆA I OSMIJEHA, SVAKI DAN!
Prikupljene novčiće na kraju korizme možete uplatiti prema podacima kako slijedi:
IBAN: HR6323600001101542876; svrha: MOJA KORIZMA; SWIFT: ZABAHR2X.
 
Posjetite stranicu www.misije.hr i pratite aktivnosti Nacionalnoga misijskog ureda na društvenim mrežama: www.facebook.com/missioHR i www.instagram.com/misije.hr. Za sve dodatne informacije slobodno se javite Nacionalnomu misijskom uredu u Zagrebu na telefon: 01/ 56 35 055 ili e-adresu: missio.croatia@misije.hr