Od:
Do:

Mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije

Mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije
VARAŽDIN, 2. 5. 2011.

Redoviti mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije održan je u ponedjeljak 2. svibnja u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu.

Gost susreta bio je prof. dr. sc. Josip Čorić, povjerenik za obiteljski pastoral Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je govorio o temi "Pastoral braka i obitelji - prioritet nove evangelizacije", i to kroz osnovnu misao da Crkva ne postoji bez pastorala braka i obitelji.

Okupljene svećenike na čelu s biskupom Josipom Mrzljakom uvodno je pozdravio mons. Ivan Godina, generalni vikar. U izlaganju se prof. Čorić osvrnuo na sliku obitelji koja po Bogu svoje izvorište i smisao ima u Svetoj obitelji, te na teškoće i izazove koji su pred obiteljima u suvremenom društvu pred kojima Crkva ne zatvara oči. Okupljenim svećenicima iznio je neke temeljne upute za uspješan pastoral, kao što su otvoriti samog sebe iz zatvorenosti, te otvorenost i osjetljivost za drugu osobu, dodavši kako je temelj svega molitva. Poručio je kako bi u župama trebalo jednom mjesečno imati susret za roditelje, a na bračne vikende kao duhovne obnove trebalo bi potaknuti bračne parove koji žele obnoviti i produbiti svoj odnos. Obiteljima je poručio da njeguju zajedničku svakodnevnu molitvu od barem 10 minuta, da čitaju Crkvene dokumente, knjige i vjerski tisak.

Na kraju se obratio i biskup Mrzljak koji je kazao kako je tema obiteljskog pastorala uvijek zanimljiva i aktualna, a u ovom razdoblju još i više budući da uskoro papa Benedikt XVI. dolazi u Zagreb na Nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji. Naglasio je kako su kršćani pozvani biti svjedoci Božjih zamisli o čovjeku i obitelji iz koje svaki čovjek dolazi. Osvrnuo se na važnost pastorala kojim Crkva brine o bračnim parovima i obiteljima, potaknuvši svećenike da u tome budu zauzeti i ustrajni jer je to za dobro obitelji. U tome značajnu ulogu imaju predbračni tečajevi za zaručnike preko kojih Crkva progovara mladima o onome što je za njihovo dobro. Pozvao je župnike da potaknu svoje vjernike na sudjelovanje na susretima sa Svetim Ocem koji dolazi da Crkvu u Hrvatskoj ohrabri upravo u tim nastojanjima i zauzimanju za dobro hrvatskih obitelji.

Jasminka Bakoš-Kocijan