Od:
Do:

Mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije posvećen Josipu Stadleru

Mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije posvećen Josipu Stadleru

VARAŽDIN, 5. 10. 2009.

Redoviti mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije održan je u ponedjeljak 5. listopada u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu.

O temi "Sluga Božji Josip Stadler" na susretu je govorio prof. dr. Pavo Jurišić, postulator Stadlerove kauze, profesor na ranijoj Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu i nedavno imenovan prvi dekan tamošnjeg novog KBF-a, a bilo je riječi i o aktualnostima u životu mjesne Crkve.

Više od stotinu okupljenih svećenika Varaždinske biskupije pozdravio je voditelj susreta generalni vikar mons. Ivan Godina uputivši pozdrav i zahvalu i predavaču. Prof. Jurišić zahvalio je Varaždinskoj biskupiji i biskupu Josipu Mrzljaku na otvorenosti i bratskoj ljubavi koju iskazuju prema Crkvi i ljudima u Bosni i Hercegovini, te na pozivu da pobliže predstavi jedan velik lik Crkve u Hrvata, koji je povezuje, budući da je rođen u Đakovačkoj biskupiji, bio je svećenik Zagrebačke nadbiskupije te nadbiskup vrhbosanski. Održao je izlaganje duhovno-povijesnog karaktera "Sluga Božji Josip Stadler - odabrani pastir po srcu Dobroga Pastira" s naglaskom na odnos Stadlera i svećenika. Istaknuo je kako Stadler danas progovara kao bogoslov i svećenik, kao profesor i nadbiskup. Njegov životni put i njegov pastoralni i pastirski rad zrače na sasvim osobit način, pa se s njim može identificirati i današnja mladež, bilo da se radi o mladim angažiranim članovima župa ili pak onima koji se kao dragovoljci ističu svojim socijalnim i karitativnim angažmanom. Prvi vrhbosanski nadbiskup bio je svećenik i biskup po Božjemu srcu, ures Crkve, pod više vidova zanimljiva velika osobnost u nacionalnoj i crkvenoj povijesti. Za vrijeme svoje biskupske službe u Bosni svojom izvrsnom krjepošću, brojnim talentima i neumornom radinošću stvorio je velika djela u uvjetima koji su mu u tadašnjim društvenim, političkim i crkvenim prilikama stajali na raspolaganju. Stadler je kao bogoslov bio uzoran, gotovo presavršen, jedina mana bila bi mu perfekcionizam, ali onaj s naglašenom dozom poniznosti. Kao odgojitelj i profesor bio je duhovnik prema učenicima, a kao nadbiskup bio je veliki graditelj, ne samo u materijalnom smislu, koji je osobito poticao molitvu. Kao svećenik prvenstveno je bio pastir, učitelj i posvetitelj onih kojima je poslan. Pozvao je okupljene svećenike da im bude uzor u aktualnoj Svećeničkoj godini i primjer kako Božja milost djeluje u čovjeku i svećeniku. U nastavku je govorio o odnosu Stadlera prema svećenicima i zauzimanju za njihovo istinsko dobro, a na kraju je predstavio životne prilike u današnjem Sarajevu i pozitivnosti hrvatskih katoličkih centara koji su zadržali velik dio stanovništva u BiH.

Na kraju se okupljenima obratio varaždinski biskup Josip Mrzljak koji je istaknuo kako životni primjer uzornog svećenika može pomoći da se osvijetli istinska svećenička služba u svojoj punini. Kazao je kako su u Svećeničkoj godini osobito pozvani promišljati i nadahnjivati se na svećeničkim primjerima i uzorima, a jedan je od takvih je i domaći svećenik Vilim Cecelja u čijem se životu i radu također oslikavaju crte svetosti. Zaželio je da Svećenička godina bude poticaj za molitvu za postojeća i nova duhovna zvanja, ali i za ostvarenje većeg zajedništva i novih inicijativa u životu mjesne Crkve. Stoga je zahvalio vlč. Siniši Dudašeku, predstojniku Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata, koji je pripremio materijale za veliku devetnicu pobožnosti  prvih subota od listopada do lipnja iduće godine. Te tzv. svećeničke subote namijenjene su molitvi za postojeća i nova duhovna zvanja, a sve župe pozvane su da se tome pridruže i oblikuju duhovni sadržaj na temelju nedavno objavljene prigodne knjižice "Euharistijska klanjanja".

Na kraju susreta predstavljen je izlazak knjige vlč. Blaža Tote, ovogodišnjeg zlatomisnika, koji je u djelu "Ljubim, dakle jesam" sabrao svoja promišljanja za potrebe Kursilja, zajednice u kojoj djeluje već desetljećima, te misli o duhovnosti planinarstva i zgodama iz planinarskog života. Također je ravnatelj Biskupijskog Caritasa mr. Ante Šola iznio nekoliko obavijesti s područja karitativnog djelovanja te je uz zahvalu na primjerenoj dosadašnjoj, uputio poziv za daljnju suradnju na dobrobit potrebnih kojima se pomaže prebroditi teškoće i nevolje u životu. Potaknuo je karitativnu osjetljivost i djelovanje u svakoj župnoj zajednici koja je pozvana putem Caritasa svjedočiti djelotvornu ljubav.

Jasminka Bakoš-Kocijan