Od:
Do:

Misno slavlje na „Sveti četvrtak“ u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu

Misno slavlje na „Sveti četvrtak“  u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu LUDBREG, 31.8.2023.
Večernje misno slavlje na „Sveti četvrtak“ 31. kolovoza u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu predslavio je umirovljeni biskup Josip Mrzljak uz suslavlje biskupa Bože Radoša i desetorice svećenika te sudjelovanje velikog broja vjernika koji su ispunili prostor atrija.

Prije početka misnog slavlja okupljene je vjernike pozdravio župnik Kristijan Stojko istaknuvši kako se nakon nekoliko pandemijskih godina misno slavlje na „Sveti četvrtak“ u ludbreškom svetištu ponovno vratilo u dvorac Batthyany kako bi se ovom svetom misom i procesijom na završetku misnog slavlja obnovio spomen prijenosa relikvije Krvi Kristove iz dvorske kapele Svetoga Križa u župnu crkvu. U svojem pozdravnom govoru vlč. stojko spomenuo se i blaženog Ladislava Batthyanya, posljednjeg vlasnika dvorca, poznatog liječnika kojem su posebno na srcu bili siromasi koje je besplatno liječio, i to ne samo bolesno tijelo nego i klonuli duh.

Biskup Mrzljak je u svojoj homiliji potaknuo vjernike da svakodnevno obnavljaju svoju vjeru slušanjem Božje riječi i sakramentalnim životom kako bi mogli odgovoriti  na izazove današnjeg društva. Upotrijebio  je sliku krvotoka, krvi koja na životu održava čovjekovo tijelo te pojasnio kako vjera hranjena svetom pričesti održava živom čovjekovu dušu te ga čini sposobnim da djelima, stavovima i riječima svjedoči svoju vjeru. Istaknuo je biskup Mrzljak kako je važno vratiti se na izvor, vratiti se euharistiji, nedjeljanoj svetoj misi kako bi u nama samima i našim zajednicama Krv Kristova učinila živima sve udove Kristova Tijela, Crkve. Spomenuo je i kako je godišnja proslava Predragocijene Krvi Kristove u Ludbregu mnogim hodočasnicima prilika da osnaže i obnove svoju vjeru. „Mnogi će doći ovih dana u ludbreško svetište jer Krv Kristova privlači. Ljudi osjećaju svoju slabost i nemoć u vjerničkom životu i onda traže ohrabrenje, pomoć, snagu. Primajući u pričesti Tijelo i Krv Kristovu u nas ulazi Isusova snaga i ona u nama djeluje, a mi se trudimo biti otvoreni svemu onome što nam Bog govori da bismo tako mogli živjeti… I zato su ovi dani u Ludbregu prilika za obnovu naše vjere, da molimo za svoje bližnje, naše župne zajednice, za naš narod“, kazao je biskup Mrzljak.

Nakon euharistijskog slavlja relikvija Krvi Kristove u svečanoj je procesiji prenesena u župnu crkvu, te uz Presveti Oltarski Sakrament izložena na štovanje. Biskupi, svećenici i okupljeni vjernici u poklonstvu su pjevali pohvale svetoj Krvi i molitvu Večernje, a nakon toga vlč. Stjepan Matezović, duhovnik Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu predvodio je molitvu Getsemanske ure.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika