Od:
Do:

Misionarka u Africi s. Josipa Šprajc posjetila svoju rodnu župu

Misionarka u Africi s. Josipa Šprajc posjetila svoju rodnu župuSVETI JURAJ NA BREGU, 31. 1. 2016.  

Svoju rodnu župu Sveti Juraj na Bregu posjetila je misionarka u Africi s. Josipa Šprajc, koja je u nedjelju 31. siječnja na nedjeljnim misama u župnoj crkvi sv. Jurja svim prisutnima župljanima zahvalila na molitvama i novčanim darovima koje su kao župna zajednica zajedno skupljali kroz protekle godine za djecu Afrike. U svojoj zahvali s. Josipa prisjetila se svoga odlaska prije trinaest godina, zahvalivši se i dugogodišnjem prijašnjem župniku preč. Ivanu Kozjaku, kao i sadašnjem župniku vlč. Ivici Puškadiji, na djelotvornoj brizi za brata u potrebi.

Ukratko je ispričala svoje iskustvo djelovanja u Africi i kako je to svojim životom posvjedočiti Kristovu ljubav onima kojima je bila poslana. Posebice je istaknula da je bilo dana kad nije bilo nijednog obroka za djecu, ni za nikog od njih, dodavši da su ta djeca Božje čudo što su sve preživjeli boreći se svakodnevno s raznim bolestima i siromaštvom da bi preživjeli u doslovnom smislu riječi, te primili naobrazbu i upoznali Isusa Krista.

Župnik Puškadija darovao je s. Josipi pretisak darovnice Nikole Zrinskog Sigetskog, u godini koja je u župi proglašena Godinom Nikole Zrinskog Sigetskog, budući da se 2016. godine spominje 450 godina od tragične smrti sigetskog junaka koji je bio dobročinitelj i ove župe, ostavivši povelju koja se čuva u Biskupijskom arhivu u Varaždinu.

Župnik je zahvalio misionarki s. Josipi koja je pronijela ime njihove župe u dalekoj Africi, te na humanosti koju je potvrdila svojim radom i svjedočenjem Kristova imena.

S. Josipa Šprajc svoje redovničko poslanje nastavlja dalje u Hrvatskoj.

Inače, obitelj Stjepana i Katarine Šprajc iz koje je potekla i sestra Josipa, Crkvi je darovala dvije kćeri u red bosonogih sestra Karmeličanki (s. Josipu i s. Barbaru), te sina svećenika vlč. Stjepana Šprajca.
 
opširnije....
 
Pismo s. Josipe Šprajc na povratku u domovinu iz Misija:
 
Dobrom Bogu velika zahvalnost za sve dobivene milosti, a našim dragim župnicima: prečasnom Ivanu Kozjak i vlč. Ivici Puškadiji, te svima vama dragi župljani hvala za sve molitve, žrtve i ljubav kroz proteklih 13 godina mog boravka u lijepoj Africi. Pet godina – od 2002. do 2007. u Nigeriji, te od 2007. do ove 2016. u Kamerunu.

Svojom ste ljubavlju pratili sav naš hod u tim zemljama i za sve to vam svi iz naših misija kažu: „Hvala!“ Siromasi, bolesnici i djeca svojim velikim osmijehom poručuju to na mnoštvu jezika koji su tu zastupljeni, te sa svoja dva službena jezika – engleski i francuski.

Na blagdan Sveta Tri Kralja vratila sam se za stalno u domovinu. Naša je zajednica Bogu hvala brojčano porasla i sestre će sad uz Božju pomoć nastaviti misiju.

Kako se nevolje rata sve više šire po cijeloj Africi, molim vas, molite za MIR na cijelom svijetu.

Za sve zahvalne sestre Karmelićanke Božanskog Srca Isusova
 
s. Josipa Šprajc