Od:
Do:

Misa Zaziva Duha Svetoga za novu akademsku godinu te zahvala za 52. varaždinske barokne večeri

Misa Zaziva Duha Svetoga za novu akademsku godinu te zahvala za 52. varaždinske barokne večeriVARAŽDIN, 9.10.2022.
Varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je misu Zaziva Duha Svetoga te zahvalnicu za 52. varaždinske barokne večeri u varaždinskoj katedrali u nedjelju 9. listopada uvečer. Uz biskupa Radoša koncelebrirali su umirovljeni biskup Josip Mrzljak, studentski kapelan Hrvoje Damiš te povjerenik za pastoral mladih Marko Domiter.

Uvodno je biskup Radoš podsjetio kako je druga nedjelja u listopadu nedjelja zahvale za Božja dobročinstva i plodove zemlje, a toj se zahvali u današnjoj misnoj nakani pridružuje i zahvala za dar glazbe, za glazbenike koji svojim radom i umijećem slave Gospodina. Na početku ove nove akademske godine došli smo moliti blagoslov, rekao je biskup, „i već  sada kazati Bogu hvala što smo ovdje, što nam Gospodin otvara jednu novu stranicu života, daje snagu i obećava svoju prisutnost, milost i podršku na našem putu.“

U svojoj je homiliji biskup tumačio naviještenu riječ Božju koja i u prvom čitanju i u evanđelju ove nedjelje govori upravo o zahvalnosti. Zahvalnost za ozdravljenje od gube Naamana Sirca u prvom čitanju i zahvalnost jednog gubavca, tuđinca, od desetorice ozdravljenih u nekom selu između Samarije i Galileje. Biskup je protumačio kako je guba bila teška bolest tijela, ali i duše i duha zbog izoliranosti oboljelih i nametnutog osjećaja krivnje jer se smatralo da je guba kazna za grijeh.

Opisujući susret Isusa i gubavaca evanđelist Luka upotrebljava prekrasan izričaj i vapaj gubavaca koji Isusa zazivaju imenom: „Isuse, Učitelju, smiluj nam se!“ Ovo oslovljavanje otkriva nam bliskost i prepoznavanje gubavaca i Isusa, pojasnio je biskup te pozvao okupljene da se jednako tako obraćaju Isusu: „Ovo bih htio večeras staviti na dušu sebi i vama. Da Isusu kojiput kažemo: Isuse! Ime Isus znači Bog spašava. Isuse pomozi! Imamo li Isusovo ime na usnama? Da li ga zazivamo kad je teško? Ma nije li On lijek za sve naše rane? On je Spasitelj. On je onaj koji nas želi susresti u našim teškoćama, u našim tugama, našim bolima i u našim radostima. Pa Njemu recimo Isuse pomozi nam!“

Nastavljajući lomiti evanđeoski odlomak biskup je istaknuo kako su gubavci ljudi vjere, krenuli su pokazati se svećenicima jer im je Isus tako rekao i očistili su se od gube putem. Jedan od njih osjetio je da je ozdravio ne samo na tijelu, već je ozdravio i u duši te se u njemu rađa zahvalnost prema onome tko mu je iskazao ljubav. Zahvalnost nije zakon, zapovijed, to je pokret srca. Ovaj zahvalni gubavac ne gleda više dar već je usmjeren na darivatelja, želi zajedništvo, prijateljstvo s njime, pojasnio je biskup Radoš.

„Zahvalnost je čin ljubavi prema onome tko je nas zahvatio ljubavlju. Neka u našem životu ne ponestane izričaja i stava ljubavi. Možemo probuditi zahvalnost ako počnemo gledati u svoju nutrinu, u svoje srce, što nam je Bog veliko učinio. Ako svaki dan to prebiremo tada će iz naše duše poteći zahvala koja je uvijek put rasta u ljubavi i sazrijevanju. Čovjek koji zna zahvaljivati raste i sazrijeva. Vjernik koji zna zahvaljivati raste u vjeri“, rekao je biskup naglasivši kako je od desetorice ozdravljenih jedan ozdravljen i spašen, zdrav u tijelu i duši.

Aktualizirajući evanđeoski odlomak propovjednik je zapitao okupljene: „Jesmo li mi taj deseti koji se došao zahvaliti?“ U nastavku je pojasnio kako evanđelist Luka upotrebljava izričaj euharistija. Ozdravljeni gubavac došao je biti na euharistiji, dati euharistiju, zahvalu. „Pa i mi smo došli danas ovdje. Možda nismo savršeni…ali to što smo ovdje znak je želje i potrebe da kažemo Isusu hvala. Došli smo na žrtvu zahvale i želimo zahvaljivati Bogu. To je put novoga rasta, novoga prijateljstva s Bogom, nove slobode, put nove iskrene radosti koja raste iz srca, jer Bog je u njemu“, kazao je biskup Radoš te pozvao okupljene studente da dolaze nedjeljom na ovu večernju svetu misu sa željom da postane mjesto i vrijeme okupljanja studenata međusobno i s Bogom.

Završno se biskup zadržao na tumačenju rečenice iz evanđelja: „Baci se ničice k Isusovim nogama zahvaljujući mu.“, naglašavajući kako je ozdravljeni gubavac tom gestom pokazao potpunu pripadnost Isusu, njegovu spoznaju Isusove veličine i božanstva. To je i naš cilj, potaknuo je okupljene biskup, ističući kako je euharistija i euharistijsko klanjanje sastavni dio pastorala studenata i mladih te pozvao okupljene da dođu. „Uvjeren sam,ako iskreno dođemo, kleknemo pred Njega, da ćemo s ovoga mjesta ustati na novi život, radosniji, sretniji, puni snage, puni ljubavi koja dolazi od Boga koji se potpuno nama dao…Neka nas vodi Duh Sveti kroz ovu godinu da i mi ustanemo, započnemo i hodimo zajedno s Kristom jer znamo, s njim hoditi uvijek je radost, put slobode i rast ljudskog dostojanstva“,  zaključio je homiliju biskup Radoš.

Na kraju svete mise vlč. Hrvoje Damiš, studentski kapelan pozdravio je sve okupljene studente i studentice, članove akademske zajednice, dekane, prodekane, djelatnike fakulteta i drugih akademskih ustanova te zahvalio biskupu Radošu što je predslavio misu Zaziva Duha Svetoga. Pozvao je studente na studentske susrete četvrtkom u 20 sati u pastoralnim prostorima u Cesarčevoj ulici i na nedjeljnu večernju svetu misu u varaždinskoj katedrali, te da se o svim aktivnosti informiraju na društvenim mrežama i internetskim stranicama pastorala mladih i WhatsApp grupi studentskog pastorala. Nakon njega okupljenima se obratio i novi povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter koji je pozvao studente i mlade na planinarenje na Kalnik iduće subote te Holywin 31. listopada u Varaždinskoj katedrali.

Anita Treščec
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika