Od:
Do:

Misa zahvalnica za 51. Varaždinske barokne večeri

Misa zahvalnica za 51. Varaždinske barokne večeriVARAŽDIN, 3.10.2021.
U varaždinskoj katedrali je slavljena svečana misa zahvalnica za 51. Varaždinske barokne večeri. Misnim slavljem predsjedao je varaždinski biskup mons. Bože Radoš uz asistenciju đakona vlč. Marka Pintarića.
 
Sada već tradicionalne mise zahvalnice za VBV izvode se uz poseban odabir liturgijske glazbe, što ni ove godine nije izostalo. Liturgijsko pjevanje predvodila su dva ansambla - zbor Katoličke osnovne škole sv. Uršule "Uršuline zvjezdice" te publici VBV-a već poznati varaždinski ansambl "Nonet Donum", oba pod umjetničkim vodstvom katedralnog orguljaša mo. Višeslava Jaklina.

Na misi je izveden dio repertoara koji je trebao biti predstavljen na koncertu tjedan dana ranije, a koji je zbog epidemioloških razloga nažalost morao biti otkazan. Taj koncert, a samim time i liturgijska glazba na misi zahvalnici zamišljena je kao pogled u povijest hrvatske rane glazbe, suprotstavljajući pritom djela poznatih autora (Tomaso Cecchini) sa djelima nepoznatih autora skupljenih iz raznih pjesmarica (poput Cithare Octochordæ). Jedini "uljez" među hrvatskim autorima bila je ulazna pjesma, "Laudate Dominum" koja je nastala na temu poznatu pod imenom "La Follia", a koju su u povijesti glazbe najviše "proslavili" Arcangelo Corelli i Antonio Vivaldi.  Za kraj su Uršuline zvjezdice i Nonet Donum zajedno izveli skladbu "Zdrava Devica" i to na način da su djeca pjevala originalni napjev iz Cithare Octochordæ, dok je Nonet na istovjetne kitice "odgovarao" obradom Mate Lešćana, pokazavši tako da rana glazba ne prestaje biti inspiracija i modernim skladateljima.
 
Biskup Radoš uputio je čestitke, kako izvođačima, tako i umjetničkom ravnatelju VBV-a, mo. Davoru Bobiću za još jedno uspješno izdanje Festivala.
 


Slika
Slika
Slika
Slika