Od:
Do:

​Misa zahvalnica za 334. zavjetno hodočašće grada Varaždina u Mariju Bistricu

​Misa zahvalnica za 334. zavjetno hodočašće grada Varaždina u Mariju BistricuVARAŽDIN, 3. 7. 2023.
Zavjetno varaždinsko hodočašće u Mariju Bistricu završilo je u ponedjeljak, 3. srpnja, misom zahvalnicom u varaždinskoj katedrali koju je predvodio varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s varaždinskim župnicima i svećenicima središnjih biskupijskih ustanova.
Biskup je uvodeći u misno slavlje rekao da se Crkva spominje sv. Toma apostola koji je zaslužan za Isusove riječi „Ja sam Put, Istina i Život“, a koje su bile ovogodišnje hodočasničko geslo. „Toma je nevjeran apostol koji sumnja, ali dodir Isusovih rana pobudio je u njemu živu vjeru pa on kaže: 'Gospodin moj i Bog moj'. I mi želimo pogled usmjeriti na Isusove rane koje su proslavljene, rane ljubavi koje liječe naš život i od sumnjivca stvaraju čovjeka koji vjeruje“, poručio je mons. Radoš.

Prema običaju, na misi zahvalnici propovijeda župnik župe koja organizira hodočašće u Mariju Bistricu. Ove godine propovijedao je župnik Župe sv. Nikole u Varaždinu preč. Stjepan Najman.

Kako je rekao preč. Najman, mi smo u zajedništvu svetih i svete slavimo kao svoje zagovornike i svoje uzore. „Sasvim pouzdano možemo reći da sv. Toma moli za nas. On je uzor kako nasljedovati Krista“, istaknuo je. 

„Nadasve nam je vrijedna Tomina rečenica s kojom se želimo pokloniti Uskrslome: 'Gospodin moj i Bog moj'. Isus nas poziva da nakon 334. zavjetnog hodočašća u Mariju Bistricu ostanemo na svetom putu, u raspoloženju svetosti. Ne bismo se trebali vratiti na grešni put kad smo tako obraćeni i Tominom vjerom učvršćeni.

Na našem životnom putu nemojmo silaziti. Držimo se vrha. Držimo se onih koji znaju put. Stranputica je često lakša, ali Isus kaže: 'Strmi put, uska staza vodi u život'. Nemojmo ići lakšim putem jer teži put vodi do cilja“, rekao je preč. Najman.

„Molimo Majku Božju da moli za nas: 'Ti znadeš najbolje sve naše nevolje, umnoži našu vjeru, učvrsti ufanje, usavrši ljubav da bude istinska i iskrena'. Nisu svaka ljubav i veza svete i Božje“, naglasio je propovjednik osvrnuvši se na obećanja koja se daju u sakramentu ženidbe i svećeničkog reda.

„Veza s Isusom Kristom je takva da traži vjernost svim Božjim zapovijedima od kojih nijedna ne može biti dokinuta“, istaknuo je.

„Dođimo u doticaj s Uskrslim, primajmo ga i klanjajmo mu se u svakodnevnoj molitvi, svake nedjelje na svetoj misi i pričesti, a ako je potrebno i na jedan trenutak ili sat tjedno u trajnom euharistijskom klanjanju“, potaknuo je vjernike. 

Na kraju mise biskup je zahvalio na organizaciji hodočašća preč. Najmanu i Župi sv. Nikole u Varaždinu. Oni svoj hodočasnički štap predaju kapucinima - župi sv. Vida u Varaždinu koja će predvoditi 335. zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu iduće godine. 
Branimir Gubić 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika