Od:
Do:

Misa zadušnica za vlč. Marijana Mihokovića u njegovoj rodnoj župi Pitomača

Misa zadušnica za vlč. Marijana Mihokovića u njegovoj rodnoj župi PitomačaPITOMAČA, 20.5.2021.
U četvrtak, 13. svibnja, na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, blago u Gospodinu je preminuo vlč. Marijan Mihoković, svećenik rodom iz Pitomače, dugogodišnji župnik Hrvatske katoličke župe Svetoga Križa u Hamiltonu (Kanada). Pokopan je u četvrtak, 20. svibnja u Hamiltonu. Pogrebnom slavlju prethodili su sveta Misa i prigodno molitveno bdijenje.

U 19 sati, otprilike u isto vrijeme, u župnoj crkvi sv. Vida u Pitomači slavljena je sveta Misa zadušnica u kojoj su sudjelovali obitelj, rođaci i prijatelji pokojnog vlč. Mihokovića. Predslavio ju je varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak, u zajedništvu s mons. generalnim vikarom Antunom Perčićem i domaćim svećenicima.

U svojoj homiliji okupljenim svećenicima i vjernicima biskup je podsjetio kako se nalazimo u vremenu uoči svetkovine Duhova kada se prisjećamo kako je Duh Sveti sišao nad apostole u plamenim jezicima: „Svi se oni napuniše Duha Svetoga te počeše govoriti tuđim jezicima, kako ih je Duh Sveti nadahnjivao govoriti“ (Dj 2, 4). Nekoć po apostolima, danas po svećenicima Duh Sveti nastavlja progovarati svim narodima. Vlč. Marijan prepoznao se u toj ulozi da pronese u svijet onu vjeru koju je kod kuće stekao, zaključuje mons. Mrzljak u svojoj homiliji, jer gdje je god vjera u Boga, tu se kršćanin osjeća kod kuće, tu je njegova domovina, a rad i strpljivo zalaganje vlč. Marijana Bog će zasigurno nagraditi i onom nebeskom domovinom.

Od vlč. Marijana se na kraju svečanog euharistijskog slavlja riječima poštovanja oprostio i mons. Antun Perčić. Izrazio je iskrenu sućut svim ožalošćenima te naveo nekoliko zanimljivih crtica iz životopisa vlč. Marijana. Vlč. Marijan Mihoković rođen je 3. srpnja 1947. godine u Pitomači. Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 27. lipnja 1976. Vršio je službe: župnog vikara u Župi sv. Martina u Svetom Martinu na Muri (1977. – 1979.), duhovnog pomoćnika u Župi Svetoga Križa u Hamiltonu, Kanada (1979. – 1986.), dušobrižnika za Hrvate u Lyonu, Francuska (1986. – 1987.), upravitelja Župe Presvetog Trojstva u Nedelišću (1987. – 1991.), župnika u Župi Presvetog Trojstva u Oakvillu, Kanada (1991. – 1993.), župnika u Župi Svetoga Križa u Hamiltonu, Kanada (1993. – 2019.). Godine 2010. inkardiniran je u Hamiltonsku biskupiju.

Varaždinski biskup Bože Radoš zajedno s umirovljenim biskupom Josipom Mrzljakom uputio je Hrvatskoj Župi Svetog Križa u Hamiltonu sažalnicu. Poručili su: „Naša Varaždinska biskupija osobito mu je zahvalna što ju nikada u svojim molitvama i dobrim djelima nije zaboravio. Uvijek je u srcu nosio želju i nadu za povratkom. Nažalost, teška je bolest poremetila njegove planove. Iako nikada u životu nije mirovao, kada ga je patnja prikovala uz bolesnički krevet, njegove mnoge ranije šetnje i planinarenja po kanadskim prostranstvima nastavile su se u duhu i molitvama koje je prikazivao Bogu. Ne možemo ne spomenuti i onu ljubav s kojom je ugošćivao brojne naše, ali i druge, svećenike u svome domu, osobito iz misijskih zemalja kojima je nesebično pomagao, ali i koliko se radovao našim varaždinskim mladomisnicima koji su preko ljeta stjecali prva pastoralna i životna iskustva u toj njima dalekoj zemlji američkog kontinenta. Osobito mu je bilo drago kada mu je u pomoć dolazio naš sadašnji generalni vikar, a njegov fr. Toni (Perčić), uvijek mu dragi  i nezaboravljeni kapelan, brat u svećeništvu i prijatelj.“

Izraze sućuti uputio je preč. Tomislav Markić. Spomenuo je: „Velečasni Marijan bio je među našim iseljenicima i njihovim potomcima veoma poštovan i voljen, a svoju je zauzetost i ljubav rado pokazivao ne samo ljudima, već i svemu stvorenju, biljkama i životinjama. Bogu zahvalni na njegovom veoma značajnom udjelu u pastoralnoj skrbi za naše iseljenike, pridružujem se i ja molitvi za njegovu neumrlu dušu s vjerom u ponovni susret kod Oca.“
 
Lovro Biškup i Marko Domiter