Od:
Do:

​Misa Večere Gospodnje u varaždinskoj katedrali

​Misa Večere Gospodnje u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 28. 3. 2024.
Misu Večere Gospodnje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Varaždinu predslavio je na Veliki četvrtak, 28. ožujka, biskup Bože Radoš.
Suslavili su umirovljeni biskup Josip Mrzljak i svećenici središnjih biskupijskih ustanova.

„Isus cijelom dušom želi blagovati Pashu sa svojim učenicima. Večeras smo mi njegovi učenici i svom dušom čezne da s nama blaguje ovu večer. I mi čeznemo za Njim i želimo blagovati s Njim“, rekao je biskup na početku mise.

„U samom smo srcu naše vjere - slavimo otajstvo Isusove muke, smrti i uskrsnuća. No, prije muke, Isus je oko sebe u Dvorani okupio one koje je putem poučavao, koji su gledali njegova djela. Danas se želimo spomenuti otajstva i dara koji teče iz Isusove dobrote - to je dar svećeništva i euharistije“, istaknuo je mons. Radoš u homiliji.

„Svećenik i misa uvijek traže susret u sakramentu euharistije. Pashalna večer je spomen na prvi Isusovu misu, kada je ostavio samog sebe nama za hranu. To otajstvo večeras želimo iznova staviti pred sebe“, kazao je propovjednik te naglasio kako su dani vazmenog trodnevlja lijepi, a obredi vrlo znakoviti. „Ovo nije samo jedan scenski prikaz, nije riječ o drami. Riječ je o poniranju u našu dušu, otajstvo je našeg života. Večeras želimo slušati što Isus govori, gledati što čini, uzeti ono što nam daje, nahraniti se Njime i biti njegovi učenici“, poručio je.

 Osvrnuo se na ulomak iz Ivanova evanđelja te govorio o Ivanovom stilu pisanja koji je drugačiji od ostalih pisaca evanđelja. Istaknuo je povijesnu pozadinu te činjenice. „Ivan je imao oko 90 godina kad je pisao svoje evanđelje te uočava ono bitno: Oni koji Njega blaguju, trebaju svjedočiti da Ga blaguju. Da čin ljubavi nose gdje god jesu: da se lome za druge. Da se to ne bi izgubilo, Ivan će inzistirati na pranju nogu. Čini nam se da su stopala danas protagonisti riječi Božje“, kazao je biskup te to potkrijepio misnim čitanjima.
„Pranje nogu gesta je ljubavi. Sve ono što je Isus činio, u tom činu dobiva potvrdu, još jednu lijepu sliku. Sve bi učinio za nas, on je Sluga koji svoj život daje za nas“, istaknuo je.

„Današnja euharistija i pranje nogu želi nas podsjetiti da su molitva i konkretna ljubav prema braći - blizanci. Ne možemo slaviti otajstvo i u punini živjeti zajedništvo s Bogom ako nismo s ovog mjesta poslani jedni drugima prati noge“, naglasio je biskup Radoš.

Na kraju homilije rekao je kako će simbolično oprati noge dvanaestorici apostola - vjeroučiteljima Varaždinske biskupije. „To su oni koji hode i naviještaju riječ Božju. Neki su 30 godina vjeroučitelji, neki 25, 20… Oni su oni koji ulaze u učionicu. Vjerujem da im je Gospodin oprao noge, nahranio ih da mogu doći tamo gdje on želi doći. Ovim pranjem nogu želim vas ohrabriti da i dalje idete Kristovim putem, da budete Njegovim svjedocima. Želim vam zahvaliti uime Crkve, što ste apostoli Crkve. Vaš život je svjedočenje, ono što govorite je jako važno, ali ono što živite daleko je važnije“, poručio je biskup Radoš te je potom uslijedio obred pranja nogu.

Na kraju euharistijske službe i obreda pričesti izvršen je prijenos Svetootajstva u kapelu Svete Marije Loretske. Uslijedilo je zajedničko bdjenje, tzv. Getsemanska ura, a katedrala je do ponoći otvorena za molitvu u šutnji i sabranosti.
 
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika