Od:
Do:

Misa Večere Gospodnje u varaždinskoj katedrali

Misa Večere Gospodnje u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 6. 4. 2023.
„Slavimo Misu Večere Gospodnje, a Gospodin i nas poziva da večeramo s Njim, da večeramo Njega. Večera nije samo hrana za tijelo, nego je to gozba, slavlje u kojoj se cijelo naše biće želi nasititi“ rekao je uvodeći u misno slavlje biskup Bože Radoš u varaždinskoj katedrali na Veliki četvrtak 6. travnja. S biskupom su suslavili umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak, kanonici Stolnog kaptola i svećenici biskupijskih ustanova.
Biskup Radoš je naglasio da je svako slavlje svete mise slavlje Posljednje večere. „Posebice večeras kada nas Isus vodi u Dvoranu Posljednje večere. I mi, njegovi učenici, želimo ući u tu dvoranu i čuti njegove posljednje riječi. Želimo biti blizu dok dijeli darove jer ih dijeli svakome od nas. Želimo biti u Isusovoj prisutnosti“, kazao je.

Pojasnio je što znači pranje nogu i tko je za to bio inače zadužen. „Za pranje nogu zadužen je najniži rob. Isusova gesta je zato čudna, nerazumljiva. Ustaje od večere i počinje prati noge sustolnicima. S tim činom Petar ima problema. Kako će zadnji sluga otkupiti čovječanstvo? Pa on je Učitelj, Gospodin, Sin Božji.

Isus mu objašnjava: Ja sam prvi u služenju, u ljubavi. Ako želiš imati udjela u mom životu, u meni, tada moraš dopustiti da ja tebi nešto činim“, rekao je mons. Radoš te istaknuo zahtjev Velikoga četvrtka: „Nemojte se najprije truditi nešto činiti za Boga: molitva, dobra djela… Prvo trebamo dopustiti da nas Isus voli, ljubi. Ako dopustimo Isusov udio u našem životu, tada i mi postajemo Njegovi po kojima može ljubiti druge.“

„Isus nam večeras želi kazati: Pusti da ti operem noge, da kroz tu jednostavnu gestu pokažem što ću sutra učiniti“, pojasnio je biskup naglasivši kako je Veliki petak dan kad se Sluga potpuno predaje iz ljubavi za nas. „Samo su sluge, robovi mogli ići na ponižavajući križ. Spreman je na to, jer je svoje ljubio do kraja – do križa, do kraja života, do smrti i u smrti“, kazao je.

„Ne možemo razumjeti tajnu Velikog četvrtak ako nemamo iskustvo Velikog petka. Treba razumjeti pribijanje na križ, osjetiti toplinu Isusove krvi koja se izlijeva na nas. Ovih dana tu tajno živimo i osjećamo kako nas Bog ljubi. Euharistija i služenje idu čvrsto zajedno“, naglasio je biskup.

Obratio se i vjernicima laicima kojima je simbolično oprao noge. „Draga dvanaestorice, danas vas imamo kao apostole. Očevi ste u svojim kućama. Dopuštate da Bog progovori kroz Život. Vi danas svjedočite da ste apostoli jer u svojoj obitelji činite ono što je Isus učinio svojim učenicima. Vi ste na Njegovom mjestu u svojoj kući. Vi ste životni primjeri i izazov jer ste nositelji evanđelja, euharistije u maloj Crkvi – vašoj obitelji, a onda i u svijetu“, poručio je.

Nakon homilije uslijedio je obred pranja nogu dvanaestorici vjernika. Ove godine u apostolskom zboru bili su očevi u obiteljima s petero i više djece, među kojima je mnogima biskup krstio dijete.

Na kraju euharistijske službe i obreda pričesti izvršen je prijenos Svetootajstva u kapelu Svete Marije Loretske  gdje je održano zajedničko bdjenje, tzv. Getsemanska ura, a katedrala je do ponoći bila otvorena za molitvu u šutnji i sabranosti.
 
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika