Od:
Do:

​Misa i „Martinska procesija“ drugog dana trodnevnice u Župi sv. Martin na Muri

​Misa i „Martinska procesija“ drugog dana trodnevnice u Župi sv. Martin na MuriSVETI MARTIN NA MURI, 9. 11. 2023.
Župljani Župe sv. Martin na Muri za proslavu župnog blagdana u subotu, 11. studenog, pripremaju se trodnevnicom. Drugog dana trodnevne duhovne priprave u četvrtak, 9. studenog, župljani su sudjelovali na pobožnosti, misi, „Martinskoj procesiji“ s lanternama te igrokazu pred župnom crkvom.
Drugi dan trodnevnice započeo je pobožnošću Milosrdnom Isusu, a potom je uslijedila misa koju je predslavio župnik vlč. Mladen Gorupić.

U homiliji je iznio nekoliko crtica iz života sv. Martina biskupa te istaknuo kako je svoju službu obnašao 27 godina. „Njegovo stolovanje obilježit će širenje kršćanskog nauka jer će mnoga galska plemena pridobiti da prijeđu na kršćanstvo, a također će se odupirati građanskim vlastima koje su pokušavale zadirati u crkvene poslove. Kao biskup Martin je uveo, za to doba, velike novosti. Većina biskupa djelovala je po gradovima i većim mjestima, a Martin je svoju biskupsku skrb posvetio selima i seljacima. Stoga je otvorio svojevrstan centar za odgoj budućih svećenika, a koji bi danas mogli nazvati prvim sjemeništem u Galiji pa čak i u Europi. Polagao je mnogo i na zajednički život te je tražio da njegovi svećenici žive što je moguće povezanije, u nekoj vrsti zajednice“, rekao je župnik.

Na kraju propovijedi naglasio je da je sv. Martin uočio kako bez dobre naobrazbe nema uspjeha te je od svećenika tražio da čitaju crkvena djela. „Martina su posebice voljeli siromašni i izopćenici s kojima je osjećao bliskost. Ondašnja elita nije ga odveć simpatizirala jer ju je često opominjao i pozivao na pravdu, poštenje i solidarnost. Zbog toga je doživljavao razna poniženja i vrijeđanja, ali je još za života smatran najvećim francuskim biskupom. Preminuo je 397. dok je bio u posjetu jednom selu. Tri dana kasnije na njegovom sprovodu ispratilo ga je bezbroj seljaka i siromaha te oko dvije tisuće redovnika i redovnica“, kazao je vlč. Gorupić. Homiliju je zaključio molitvom za zagovor sv. Martina.

Nakon mise uslijedila je tradicionalna povorka - Martinska procesija na čelu koje je bio sv. Martin na konju - od župne crkve do kapelice u Vrhovljanu za vrijeme koje su župljani pjevali, a vrtićka i školska djeca nosila upaljene lanterne. U povorci su sudjelovala djeca iz dvaju vrtića - Smješko i Ribica, učenici Osnovne škole Sv. Martin na Muri, „Rimljani“ - kulturno-povijesna sekcija Hrvatske kulturno umjetničke udruge Sveti Martin te članovi DVD-a Sveti Marin na Muri.

Po povratku povorke pred župnu crkvu uslijedio je igrokaz - rezanje plašta. Naime, prema legendi, dok je sv. Marin još bio vojnik putem je susreo promrzlog siromaha i odrezao mu komad svog plašta kako bi se zaodjenuo. Iste noći Martin je vidio Isusa zaogrnutog u taj plašt i od tada se posvetio Njemu i postao biskup. Sv. Marina za zagovor mole vojnici, siromasi, prosjaci, putnici i vinogradari.

Poslije igrokaza dijelili su se kolači i poslastice koje su pekle majke i bake za sve sudionike, osobito za najmlađe.

Posljednji dan trodnevnice započinje pobožnošću Majci Božjoj, a završava misom.

Svečana proslava župnog blagdana bit će u subotu, 11. lipnja, u 11 sati u župnoj crkvi, a nakon mise uslijedit će blagoslov novoobnovljenog župnog dvora.

Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika