Od:
Do:

Miro Gavran gost posljednje Večeri s autorom u Biskupijskoj knjižnici povodom obilježavanja mjeseca hrvatske knjige

Miro Gavran gost posljednje Večeri s autorom u Biskupijskoj knjižnici povodom obilježavanja mjeseca hrvatske knjigeVARAŽDIN, 5. 11. 2021.
Miro Gavran, poznati hrvatski autor, bio je gost posljednje Večeri s autorom, u petak 5. studenog, u organizaciji Biskupijske knjižnice Varaždin, a povodom ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.

Miro Gavran je suvremeni hrvatski autor beletristike, djela su mu prevedena na više od 40 jezika te je pisac psihološko-egzistencijalnih romana inspiriranih Biblijom.

Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu. Napisao je pedesetak kazališnih tekstova, objavio deset romana za odrasle te deset knjiga za djecu i mlade, a dobio je više od dvadeset književnih i kazališnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalih, Nagradu Central European Time 1999. koja se dodjeljuje najboljim srednjoeuropskim piscima za cjelokupan opus te nagradu Europski krug 2003. za afirmaciju europskih vrijednosti u svojim tekstovima.
Radio je kao dramaturg i kazališni ravnatelj Teatra ITD, član je suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, član Ruske akademije književnosti u Moskvi te dobitnik Ordena Kneza Branimira s ogrlicom kojega je primio od predsjednice Republike Hrvatske za zasluge u promicanju ugleda hrvatske književnosti u domovini i svijetu.

U nešto malo više od sat vremena razgovora, koji je vodila voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal, posjetitelji su mogli saznati zanimljivosti o autoru i njegovom pisanju poput: koliko dnevno piše te ima li rutinu u pisanju? Bira li unaprijed formu i žanr u kojem će pisati? Koliko mu je važno da posredstvom književnosti utječe na tuđe živote te kako teku pripreme za njegova djela, a kako osmišljava likove i karaktere?

Miro Gavran je autor koji je, između ostalog, napisao i biblijsku trilogiju te je progovorio o tome koliko je vjera utjecala na njega kao čovjeka i kao pisca.

„U biti, ne može se ni jedan tekst napisati bez nadahnuća, pogotovo tekstovi koji su nadahnuti Biblijom. Naravno da je Biblija knjiga nad knjigama i čak za one ljude koji nisu vjernici, a za nas koji smo vjernici ona je puno više od obične knjige, ona je zaista jedan veliki prostor nadahnuća. Imam tu sreću da sam uspio ono što je u mojoj duši kao vjernika i ono što je u mojoj duši kao književnika spojiti u jedno baš kroz te romane iz Biblijske trilogije Juditu, Ivana Krstitelja i Poncija Pilata.“, poručio je Gavran
Na pitanje o tome kako on vidi budućnost knjige i čitanja Miro Gavran bez zadrške odgovara:

„Ja nemam nikakvih dilema. To će preživjeti, to će postojati i dalje. Bit je u svemu priča i pripovijedanje, to je vječno. A sad, da li će to biti u obliku tvrde knjige, elektronske, serije, filma, kazališne predstave, to je manje bitno. Iskonska potreba je čovjeka da mu netko drugi pripovijeda ili on sam ,ako je po vokaciji pisac, da ispripovijeda drugim ljudima svoje osjećanje, da im prenese svoje misli, neke situacije za koje osjeća da su univerzalne, da nadilaze sadašnji trenutak.“ rekao je Gavran.

S obzirom da je moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige „Ajmo hrvati se  knjigom“ autor je rekao i s kojim svojim djelom se on najviše hrvao. Naime, posljednje što je napisao je poema Obrana Jeruzalema koja je objavljena u 3 časopisa. „To je poema u 10 pjevanja i dogovorio sam upravo ovih dana da će kao knjiga ona biti objavljena u ožujku 2022. tako da je ljeto proteklo, ajmo reći u nekom nastavku biblijske trilogije i nekih tekstova koje sam radio, a koji su nadahnuti i Biblijom i nekim osjećanjem svijeta duhovnim.“ rekao nam je Miro Gavran te otkrio naslov najnovijeg romana na kojem trenutno radi Portret duše.

„Pretprošlo ljeto napravio skicu za novi roman za koji doista samo dragi Bog zna kad će biti napisan. Ja se nadam da će za dvije godine ugledati svjetlo dana, da ću ga napraviti. Nijedan roman nisam otipkao, sve sam rukom napisao u svoje bilježnice. Tako će biti i s ovim, to će biti polako, a ja uvijek govorim knjiga je gotova kad je gotova. Ne valja to forsirati, ni ubrzavati, ni usporavati.“ poručio nam je gost treće Večeri s autorom u Biskupijskoj knjižnici Varaždin, Miro Gavran.

Voditeljica Knjižnice, na posljednjoj Večeri s autorom u sklopu ovogodišnje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige izrazila je osobito zadovoljstvo, kako je rekla: „što su naši dragi Varaždinci prepoznali kvalitetu ovog programa i odazvali se.“ Povratne informacije su vrlo dobre, kako od strane publike ali i od samih gostiju autora. Gospođa Gotal je ujedno i najavila kako će Biskupijska knjižnica Varaždin i dalje nastojati programima pratiti sve događaje vezane uz knjigu i čitanje. I premda su planirani program promocije zbornika o prof. Ljubomiru Marakoviću morali otkazati, Gotal je izrazila nadu da će taj program u nekoj skoroj budućnosti  i uspjeti ostvariti, ovisno o epidemiološkoj situaciju.

Uz brojne Varaždince te predstojnika Biskupijske knjižnice preč. Damira Bobovca, na trećoj Večeri s autorom bili su i mons. Bože Radoš, varaždinski biskup te mons. Josip Mrzljak, biskup u miru.

 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika