Od:
Do:

Lovreče u Cirkovljanu

Lovreče u CirkovljanuCIRKOVLJAN, 10.08.2022.
Nizom vjerskih, kulturnih i društvenih događanja obilježeno je ove godine Lovreče u Cirkovljanu. Uoči blagdana sv. Lovre, trodnevnu duhovnu pripremu, predvodio je preč.Stjepan Najman, a u Društvenom se domu u ponedjeljak 8. kolovoza od 18:30 mogla razgledati foto izložba o obnovi crkve sv. Lovre.

Na sam blagdan sv. Lovre 10. kolovoza ranu misu za štovatelje sv. Lovre predslavio je vlč. Antun Štefan, dok je središnje misno slavlje predslavio mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, uz brojne svećenike čiji je domaćin bio župnik iz Preloga, preč. Antun Hoblaj. Brojni su bili i predstavnici svjetovnih vlasti, predvođeni saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Grada Preloga Ljubomirom Kolarekom, predsjednikom Skupštine Međimurske županije Dragutinom Glavinom, predsjednikom Gradskog  vijeća Grada Preloga Đurom Ujlakijem, zatim predstavnici udruga s područja Cirkovljana, te predstavnici Mjesnog odbora Cirkovljan.

Cirkovljan kao mjesto postoji od davnina, a crkva se u prvim kanonskim spisima spominje već 1334. godine. Najvjerojatnije je ona kroz nekoliko stoljeća bila i župna crkva; možda za cijeli ovaj dio Međimurja oko Preloga. Oko crkve, kao i svugdje ta stara vremena, postojao je i trg koji je najčešće bio i mjesto trgovanja oko kojega su se onda naselja razvijala i napredovala.  Crkva je najznačajniji vjerski i kulturni spomenik. Ona je sa svojim tornjem sigurni orijentir i iz bliza i iz daleka. Kada god bi ljudi se vraćali, bilo iz bliza, a pogotovo iz daleka, umorni ili opterećeni svakidašnjicom, taj simbol ih je uvijek dočekivao i budio u njima radost i veselje. Mjesto Cirkovljan se spominje već u prvom popisu župa Zagrebačke biskupije 1334. godine, a kapela sv. Lovre je najstariji objekt srednjovjekovne arhitekture u preloškom kraju očuvan do danas.

Tijekom mjeseca srpnja 2022. godine nastavljeni su radovi u crkvi Sv. Lovre u Cirkovljanu, koja je u to vrijeme bila zatvorena za službu Božju jer je prostor svetišta – dio najstarije gotičke crkve – trebalo pripremiti za potpunu sanaciju od vlage.

Trebalo je podići stare, potpuno dotrajale podne ploče, otkloniti potpuno vlažnu podlogu, očistiti, sanirati i izolacijom obložiti zidove i to ispuniti batudom kako se zidovi mogu osušiti. Na betonsku podlogu stavljena je izolacija i na odgovarajuću podlogu postavljena je instalacija za podno grijanje. Na sve to položen je pod od bijelog bračkog kamena. Uza zid ploče imaju rupice da se zid može sušiti. Ispred glavnog oltara podignuto je svetište obrubljeno masivnim kamenom na koji će biti postavljeni oltar prema puku i ambon. Iskop, zemljane radove i betoniranje izvela je firma Tekeli inženjering iz Murskog Središća, grijanje je postavila tvrtka Grabant iz Otoka, a mramorni pod Regra iz Cirkovljana. Stolarske radove izvodio je stolar Nino Najman iz Cirkovljana, električarske radove obitelj Vinka Kemeca, a u svemu su pomagali vatrogasci DVD-a iz Cirkovljana. Soboslikar Stjepan Hižman oličio je zidove ulaza – zvonika u sakristiju, a obitelj Fleten, koja se brine za crkvu, dnevno je čistila i brinula se za crkvu. Najveći dio ove obnove dar je cirkovljanskih svećenika profesora emeritusa i zagrebačkog kanonika Matije Berljaka, nećaka mu vlč. Stjepana, kao i varaždinsko čazmanskog kanonika preč. Stjepana Najmana.

Radovi u crkvi prikazani su prigodnom foto izložbom, koju je pripremio Studio Vipro iz Preloga, a izložba je, uz kratki program, bila otvorena u Društvenom domu u Cirkovljanu, uoči blagdana Lovreča, 8. kolovoza 2022. godine. Obitelj Naranđa, dugogodišnji kroničari Preloga, fotografijama su pratili sve ono što se radilo u crkvi sv. Lovre.
Tekst: Željko Sokač
Fotografije: studio VIPRO
 
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika