Od:
Do:

Ljetna škola crkvene glazbe Varaždinske biskupije

Ljetna škola crkvene glazbe Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 7. 8. 2015. 
Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, koji vodi mo. Anđelko Igrec, priprema novi projekt za sve zainteresirane orguljaše, voditelje zborova i angažiranije pjevače i poziva ih da sudjeluju na Ljetnoj školi crkvene glazbe Varaždinske biskupije.

Škola je raspoređena u tri večernja i jedan prijepodnevni termin, obuhvaćajući teme vezane uz gregorijanski koral, sviranje orgulja, pjevanje psalama i rad sa zborom.

Srijeda, 19. kolovoza posvećena je gregorijanskom koralu: najosnovniji dio repertorija glazbe rimske liturgije, zapisan u našim liturgijskim pjesmaricama, želi se približiti polaznicima i ponuditi da bude sastavni dio i obogaćenje liturgijskog pjevanja.

U četvrtak će nekoliko orguljaša biskupije predstaviti orguljske skladbe prikladne za sviranje na kraju misnih slavlja i u svečanijim prigodama. Predložit će se manje zahtjevne skladbe i potaknuti kantore da porade na svojoj sviračkoj tehnici.

Petak navečer je rezerviran za skladbe sa solo pjevačima i psalmistima. U sve više župa redovito se pjevaju čitavi psalmi ili barem antifone predložene za to slavlje u lekcionaru.

Neprocjenjiva je važnost psalmista koji odvajaju svoje vrijeme spremajući se iz nedjelje u nedjelju za svoju službu. 

I ove godine sudjeluje 30-tak novih kandidata u formaciji psalmista.

Subotnje prijepodne bit će posvećeno izradi probranih višeglasnih skladbi za  mješoviti zbor. Veliki zbor će biti sastavljen od odgovornih za glazbu u našim župnim zajednicama i njihovih najužih suradnika, a poseban će obol dati manji ansambli oformljeni po dekanatima  od kojih će svaki predstaviti zborske skladbe koje bi mogle obogatiti repertorij  naših  župskih  zborova. Susret započinje molitvom Božanskog časoslova, a završava kratkim koncertom u katedrali i ručkom.

Sudjelovanje na svim sadržajima je besplatno. 
Svoje sudjelovanje potrebno je prijaviti na mail: glazba@biskupija-varazdinska.hr