Od:
Do:

​Liturgija Muke Gospodnje u varaždinskoj katedrali

​Liturgija Muke Gospodnje u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 7. 4. 2023.
Liturgiju Muke Gospodnje u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo predvodio je na Veliki petak 7. travnja umirovljeni biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s varaždinskim biskupom Božom Radošem i svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova.
Liturgija Velikog petka započela je Službom riječi, a u pjevanju Muke po Ivanu sudjelovali su preč. Josip Koprek u ulozi evanđelista, vlč. Marko Domiter u ulozi Isusa, dok su solisti i članovi katedralnog zbora pod ravnanjem mo. Višeslava Jaklina otpjevali uloge Petra, slugu i sluškinje, Poncija Pilata, Židova, glavara svećeničkih i vojnika.

Mons. Mrzljak u homiliji je istaknuo govor o istini, nadovezujući se na istinu o kojoj govori evanđelist Ivan, naglasivši kako postoji samo jedna istina, koja je bila okupacija ljudi onoga vremena, o kojoj se govori proteklih 20 stoljeća pa i danas.

„Pilata nije zanimala istina, on je htio riješiti Isusov slučaj kako bi se smirila masa te kako bi sačuvao vlast i vlastiti mir“, rekao je propovjednik.

„Tko je taj Isus Krist? – i mi se danas pitamo. Toliko imamo odgovora na pitanje što je istina. I danas nam je važan probitak, a istina je onakva kakva mi mislimo da je. No, Isus za sebe kaže da je On istina! Na to su mu se rugali. I nama se rugaju kad govorimo o Isusu i kažu da je on davna prošlost te da postoji neka druga istina. Znamo da je samo jedna istina o čovjeku – Isus je postao jedan od nas, utjelovio se i rekao nam što je istina“, naglasio je.

Poručio je kako ovih svetih dana stojimo pred otajstvom, tajnom. „Što Bog čini za čovjeka? Teško nam je to razumjeti. Na to ne možemo dati odgovor, nego moramo u svojoj poniznosti i ljudskoj nedostatnosti zahvaliti Bogu na blizini i ljubavi jer on želi biti s nama. Želi nam pokazati kako prolaskom kroz teškoće, križeve i smrt ulazimo u život. Kad razmišljamo o Isusovom križu, razmišljamo i o životu jer smrt nije kraj!“, zaključio je biskup Mrzljak.

Drugi dio Obreda Muke Gospodnje je Klanjanje svetom križu koji je bio izložen vjernicima na klanjanje, a nakon čega je uslijedio i treći dio liturgije – Sveta pričest hostijama posvećenima u misi Večere Gospodnje na Veliki četvrtak.

Nakon popričesne molitve i molitve nad narodom svi se razilaze u tišini, a na Veliku subotu Crkva ostaje uz grob Gospodnji razmatrajući njegovu muku i smrt te se uzdržava od misne žrtve sve do Vazmenog bdjenja u subotu navečer.
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika