Od:
Do:

​Liturgija Muke Gospodnje u varaždinskoj katedrali

​Liturgija Muke Gospodnje u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 29. 3. 2024.
Na Veliki petak, 29. ožujka, liturgiju Muke Gospodnje u varaždinskoj katedrali predvodio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak u zajedništvu s varaždinskim biskupom Božom Radošem i svećenicima iz središnjih biskupijskih ustanova.
Liturgija Velikog petka započela je Službom riječi, a u pjevanju Muke po Ivanu sudjelovali su preč. Josip Koprek u ulozi evanđelista, vlč. Marko Domiter u ulozi Isusa, dok su solisti i članovi katedralnog zbora pod ravnanjem mo. Višeslava Jaklina otpjevali uloge Petra, slugu i sluškinje, Poncija Pilata, Židova, glavara svećeničkih i vojnika.

Mons. Mrzljak u homiliji je istaknuo kako je Ivan učenik koji neprestano prati Isusa - od uhićenja do polaganja u grob. „On je onaj koji prati sva ta događanja, ali ima na brizi i Isusovu majku Mariju. Ta briga se pokazala pod Isusovim križem“, kazao je biskup te naveo nekoliko likova iz evanđelja te ih kratko prokomentirao. Jedan od njih je Pilat, u kojem biskup Mrzljak vidi mirotvorce, državnike današnjega vremena koji bi željeli mir u svijetu, zaustaviti ratove… „ali onda dolaze neki drugi interesi, a oni onda više nemaju snage i volje i prepuštaju da sve ide kako ide.“

„Ovaj događaj Isusove muke i smrti je događaj koji pobuđuje pozornost kroz sva protekla stoljeća. Ivan je ovaj događaj opisao u svom evanđelju nakon kojeg desetljeća, a napisao je zato da i mi vjerujemo“, poručio je mons. Mrzljak. „U ovim danima, u Velikom tjednu, želimo prepoznati Božju ljubav prema nama. Isus je onaj koji nas sve privlači k sebi, a na nama je da se odazovemo Njegovom pozivu u svojoj svakodnevici“, zaključio je biskup.

Drugi dio Obreda Muke Gospodnje je Klanjanje svetom križu kojem su vjernici pobožno pristupali klanjajući mu se i ljubeći ga. Potom je uslijedio i treći dio liturgije - Sveta pričest hostijama posvećenima u misi Večere Gospodnje na Veliki četvrtak.

Nakon popričesne molitve i molitve nad narodom svi se razilaze u tišini, a na Veliku subotu Crkva ostaje uz grob Gospodnji razmatrajući njegovu muku i smrt te se uzdržava od misne žrtve sve do Vazmenog bdjenja u subotu navečer.
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika