Od:
Do:

Križni put grobištima, stratištima i spomen obilježjima žrtava komunističkog režima

Križni put grobištima, stratištima i spomen obilježjima žrtava komunističkog režimaVARAŽDIN, 21. - 30. 3. 2021.
Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin organiziralo je dvanaesti križni put grobištima, stratištima i spomen obilježjima žrtava komunističkog režima.

Zbog opasnosti od širenja COVID-19, i preporuka Stožera civilne zaštite odlučeno je da se križni put održi sukladno mogućnostima, temeljem čega je realiziran u razdoblju od nedjelje 21. ožujka do utoraka 30. ožujka.

Postaje molitve i križnoga puta bile su u Gornjem Hrašćanu, u Čakovcu kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima i u Starom gradu, Ksajpi u Šenkovcu i zaključno u Vratišincu kod groba mučenika Valenta Tuksara i kod spomen-obilježja podignutog 8. listopada 2008. godine. Uz predviđene postaje u Čakovcu i kod Dravske šume u Varaždinu planiralo se uz ostale, jednu od postaja izmoliti i na grobištu Repova šuma -  Štrigova, u spomen na tridesetak nestalih civila stradalih u progonima vlasti 1947. godine.

U utorak 23. ožujka sudionici križnoga puta posjetili su i lokacije u Sračincu (grob ekshumiranih žrtava grobišta Gajec-Sračinec), spomen križ u šumi Gaj – Strmec Podravski, grobište Pancerica Otok Virje, grobište „Križara“ kod rijeke Drave u Velikom Lovrečanu (nastalo likvidacijama poratne vlasti s 22. na 23. srpnja 1946. godine). Posjećeno je i grobište Leš Kotoriba, a na groblju u Draškovcu obiđen je grob stradalih Roma u bombardiranju 30. ožujka 1945. Stanko Cecelja, Vladimir Horenec i Dragutin Slatković posjetili su lokaciju grobišta Savica Beretinec, a u društvu Mirka Dujha, sina žrtve, posjetili su i grobište Repova šuma.

Inače, Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava (osnovano u Varaždinu 20. rujna 2000. godine) od osnutka udruge spomen križem obilježilo je desetak prešućivanih grobišta i stratišta na području sjeverne Hrvatske.
 
Franjo Talan