Od:
Do:

​Krizmanici iz Brckovljana i Lupoglava hodočastili u Varaždin i Ludbreg

​Krizmanici iz Brckovljana i Lupoglava hodočastili u Varaždin i LudbregVARAŽDIN, LUDBREG, 2. 12. 2023.
Osamdesetak pripravnika za sakrament sv. Potvrde iz župa sv. Brcka u Brckovljanima i bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu u sklopu formacijske priprave hodočastili su u subotu, 2. prosinca, u Varaždin i Ludbreg.
 
Prva postaja hodočašća krizmanika bila je varaždinska katedrala. U katedrali ih je dočekao pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral preč. dr. sc. Mario Kopjar koji je okupljene krizmanike zajedno s njihovim vjeroučiteljima i svećenicima upoznao s poviješću grada Varaždina i varaždinske katedrale. Nakon toga slijedila je sveta misa koju je u svećeničkom zajedništvu s upraviteljem župe u Brckovljanima vlč. Marinkom Golekom predslavio upravitelj župe u Lupoglavu don Filip Pavlović.
 
U propovijedi je don Filip istaknuo važnost prijateljstva s Bogom i važnost apostolata prijateljstva, da budemo prijatelji međusobno potičući jedni druge na dobro i znajući nositi poteškoće jedni drugih. Nakon misnog slavlja krizmanici su unatoč lošem vremenu uspjeli razgledati staru jezgru baroknog grada Varaždina te su posjetili crkve u blizini katedrale. Upečatljiv dojam na krizmanike ostavile su sestre uršulinke. U samostanskoj crkvi dočekala ih je s. Damjana Mihaela Barbarić ravnateljica Katoličke osnovne škole sv. Uršule u Varaždinu. Ona je krizmanike upoznala sa životom redovnica u samostanu, također im je u kratkom izlaganju iznijela kako su uršulinke došle u Hrvatsku, no ono što je ostalo zapaženo je osobno svjedočanstvo s. Damjane o njezinu redovničkom pozivu.
 
Nakon razgledavanja samostana krizmanici su se uputili prema autobusima i krenuli u Ludbreg. U ludbreškoj župnoj crkvi Presvetoga Trojstva dočekao ih je župnik vlč. Kristijan Stojko. Većina krizmanika bila je prvi put u Ludbregu te su s posebnim zanimanjem slušali župnika koji je govorio o ludbreškom euharistijskom čudu i povijesti ludbreškog svetišta. Posjet Ludbregu su završili moleći pobožnost presvetom Tijelu i Krvi Kristovoj. Na završetku hodočašća posjetili su i Zavjetnu kapelu u Ludbregu te su se nakon toga uputili svojim župama.