Od:
Do:

Korizmeni susret zborovođa i crkvenih glazbenika Varaždinske biskupije

Korizmeni susret zborovođa i crkvenih glazbenika Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 24. 2. 2024.
Liturgijska mjera i forma glazbe bila je tema korizmenog susreta zborovođa i crkvenih glazbenika Varaždinske biskupije održane u subotu, 24. veljače ove godine u Varaždinu. Pedesetak sudionika na početku susreta najprije je pozdravio mo. Višeslav Jaklin, povjerenik Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije.

„Želio sam da nam u ovom korizmenom razdoblju kvalitetan predavač poput vlč. Milana Dančua održi predavanje: da nam posvijesti važnost liturgijskih događanja i liturgijskih tekstova kako bismo prema tome mogli promisliti o što kvalitetnijem izboru glazbe te tako obogatiti život crkvene zajednice u kojoj djelujemo“, poručio je mo. Jaklin.

Uslijedilo je izlaganje na spomenutu temu koje je održao vlč. dr. sc. Milan Dančuo s Katedre liturgike Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje se temeljilo na teološkim sadržajima i obrednim vlastitostima liturgije korizmenoga vremena i vazmenog trodnevlja kao polazištu i nadahnuću za oblikovanje glazbe. Tako su se kroz predavanje polaznici najprije upoznali s liturgijom korizmenog vremena i Velikog tjedna jer, kako je rekao predavač, „da bismo uopće mogli govoriti o liturgijskom oblikovanju u smislu glazbe, treba najprije upoznati ono što je liturgija, obredna dinamika, što su slavlja, treba upoznati pojedine dijelove liturgijskih slavlja, da bi onda mogli primijeniti ta znanja za oblikovanje slavlja.“

Vlč. Dančuo sudionicima je predstavio korizmeno vrijeme, značenje korizmenog vremena, pojedine elemente, teološke naglaske, kako se obredno i povijesno razvijala korizma da bi danas mogli razumjeti dinamiku korizmenog vremena.  Također, u svom predavanju vlč. Dančuo se dotaknuo posebno pojedinih elemenata vazmenog trodnevlja, „koji će, nadam se, sudionicima ovog susreta pomoći u njihovim zajednicama da mogu vazmeno trodnevlje ove godine oblikovati polazeći upravo od liturgije: od obreda i od dinamike; da mogu i glazbeno voditi računa o tome i tako pomoći vjernicima da, na kraju, stvarno glazbeno dožive ta slavlja na pravi način“, rekao nam je vlč. Dančuo.

Nakon predavanja vlč. Dančua, sudionici susreta imali su prilike predavaču postavljati pitanja te tako dodatno proširiti svoja znanja oko liturgijskih propisa vezanih za glazbeno oblikovanje liturgijskih slavlja. A da su ovakvi susreti uistinu važni te da se na njima uvijek može naučiti nešto novo potvrdili su nam i sami sudionici: zborovođe i crkveni glazbenici, kako od onih starijih generacija tako i od mlađih.

Julijana Kočila na svojoj župi orguljašica je više od 40 godina koja je uvijek dolazila na ovakve susrete te svjedoči kako svaki puta nauči nešto novo.

„Kad dođem mislim si kako ja zapravo ništa ne znam i opet moram nešto učiti. Ovo je jako korisno i daj Bože da ima toga što više“, govori nam Kočila.

Mislav Lucić, jedan od orguljaša u varaždinskoj katedrali, također ističe veliku važnost ovakvih susreta kako bi se, kao crkveni glazbenici, usavršavali na tome području.

„Povjerena nam je velika odgovornost što mnogi ljudi zapravo ni ne shvaćaju na taj način, kao što je i vlč. Dančuo naglasio: često se crkvena glazba doživljava samo kao popratni dekor na misi, a ne kao njen sastavni dio“, govori nam Lucić te nastavlja kako bi crkveni glazbenik trebao biti prilično upućen i obrazovan i u liturgiji, i u pitanjima glazbe, liturgike i crkvenih propisa kako bi, na odgovarajući i adekvatan način, približili otajstvo liturgije i otajstvo euharistije puku koji bi morao sudjelovati zajedno sa svima. Tim više je zapravo posao crkvenog glazbenika složeniji.

„Stoga upravo ovakvi susreti omogućuju da, iz usta čovjeka koji se time bavi cijeli život, čujemo savjete, ideje, da nam ukaže na naše propuste, a opet, ako imamo nekakvih nejasnoća, da ga možemo pitati, tražiti savjet kako neke stvari poboljšati u svom radu, a na korist čitave zajednice“, poručio je Lucić.

Nakon predavanja vlč. Dančua mo. Jaklin najavio je predstojeće događaje, planirana okupljanja te iznio neke prijedloge za daljnje povezivanje i što bolju suradnju svih zborovođa i crkvenih glazbenika s područja Varaždinske biskupije. Naime, želja mu je da se svi oni okupljaju minimalno dva puta godišnje: u korizmi te adventu, ali da se na neki način ostvari i susret uz spomendan sv. Cecelije, njihove zaštitnice.

„Razmišljam da Ured za crkvenu glazbu treba okupiti kvalitetne suradnike koji će ga zajednički nositi i zahvalan sam Bogu što imam veliku pomoć i podršku Mislava Lucića, Vedrana Lesara, Luke Šopara i drugih aktivnih kvalitetnih laika koji su u svojim župama zaista nosioci i desne ruke svojim župnicima“, istaknuo je mo. Jaklin.

U posljednjem dijelu susreta sudionici ove korizmene duhovne obnove dobili su otisnute primjere glazbe u obredima Velikog tjedna i Vazmenog trodnevlja, a podijeljene su im i potvrde o sudjelovanju. Korizmeni susret zborovođa i crkvenih glazbenika Varaždinske biskupije završen je zajedničkim euharistijskim slavljem u Varaždinskoj katedrali koje je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš.
 
Iva Kuzmić

 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika