Od:
Do:

Korizmena duhovna obnova za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Varaždinske biskupije

Korizmena duhovna obnova za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 11.4.2022.
U ponedjeljak, 11. travnja 2022. godine u varaždinskoj katedrali održana je korizmena duhovna obnova za sve vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri na području Varaždinske biskupije.
 
Korizmeno promišljanje o temi sv. Ispovijedi predvodio je vlč. mr. Robert Šreter, župnik župe sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama. Počeo je Psalmom 32. koji nas u korizmenom hodu poziva: »Obrati se i vjeruj Evanđelju« – riječ je o trajnom obraćenju i potpunoj vjeri Isusovoj Radosnoj vijesti. Na tome putu pomaže nam upravo sakrament sv. Ispovijedi kojem valja pristupiti s ciljem izlječenja duše. Kroz prisjećanje na evanđeoske teme korizmenih nedjelja te događaja koji nam predstoje u Velikome tjednu i potiču nas na obraćenje – vlč. Šreter istaknuo je kako postoji kriza sakramenta sv. Ispovijedi, i to zbog gubitka osjećaja za grijeh, prakticiranja totalnoga relativizma te povodljivosti Zlogu koji nas svakodnevno kuša u našim slabostima. Osluškivanje Isusovih riječi u korizmenom hodu jasno nam daje do znanja kako je vjera u Boga – koji je sama ljubav, dobrota, praštanje i milosrđe – u tome jedina snaga za plodonosan život. Naime, Isus je sâm sebe ostavio u sakramentima kako bi se čovjek uz Božju pomoć borio protiv Zla. Na kraju promišljanja vlč. Šreter potaknuo je sve nas da ustrajemo u toj borbi kao i u poslanju navještaja vjere koju valja živjeti i životom svjedočiti.
 
Nakon sakramenta sv. Ispovijedi (kojem su vjeroučitelji mogli pristupiti) i molitve krunice (predvodili su ju vjeroučitelji ŽSV-a Međimurske županije), slijedilo je misno slavlje koje je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš uz koncelebraciju vlč. Damjana Korena, predstojnika Katehetskog ureda; vlč. Roberta Šretera, predvoditelja korizmene duhovne obnove i vlč. Marka Domitera, tajnika varaždinskog biskupa.
 
Biskup Radoš u svojoj homiliji potaknuo nas je na unutarnju sabranost u Velikome tjednu, kako bismo zajedno s Isusom hodili i proživjeli ovo sveto vrijeme. Promišljajući nad evanđeoskim tekstom smještenim u Betaniju, nadomak Jeruzalema, biskup ističe moment u susretu Isusa i njegovih prijatelja Lazara, Marije i Marte, i to onaj kada Marija uzima libru prave dragocjene nardove pomasti, pomaže Isusu noge i otare ih svojom kosom. Ta punina mirisa pomasti govori o slici ljubavi svakoga od nas, koju nosimo u sebi i dajemo bezuvjetno drugima, o ljubavi koja se širi i daje ljepotu života. Ljubav nema cijene, poučava Isus Judu koji tu pomast, tj. sliku ljubavi stavlja u cjenovne okvire. Dati sve Bogu, ističe biskup, znači da će Bog ljubav rasporediti i onima koji su najbliži Njegovu srcu – siromasima. Završavajući homiliju otac biskup je svim prisutnima izrekao riječi ohrabrenja kazavši da ne hodimo Judinim putem koji vodi u smrt, već da pođemo kroz grob i uđemo u život; da kao žena širimo miris ljubavi, tj. da mirišući na Božju ljubav istu darujemo Bogu, Crkvi i svima u našem okruženju.
 
Na kraju svete Mise vlč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda, svima je čestitao radost Uskrsa, a uime vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri čestitke biskupu i predstojniku uputili su vjeroučitelji Silvio Benč i Rahela Mikec.
 
Robert Ivančan, tajnik KU


Slika
Slika
Slika
Slika